Abdul Basit Abdus Samedi

 

Abdul Basit Abdus Samedi

Nje jetepershkrim i shkurter

 

 

Ka lindur ne Egjipt më 12/12/1928.

Kur’ani e mesoi permendesh ne moshen dhjete vjecare,ndersa pas pak kohesh u regjistrua ne Shoqaten Komunale te Kur’anit Fisnik,ku mesoi Shkencen e Leximit per 3 vite radhazi.

 

Turnet e tij :

1-Me ftese te mbretit te Tunisit,Muhammedit te Peste,ne vitin 1960,kishte qendruar atje gjate tere muajit Rramazan.

2-Me ftese te qeverise malejziase,ne vitin 1965,kishte marre pjese ne ceremonine e hapjes se xhamise më te re në Azi

3-Po këtë vit,me ftese te Qendres Islame kishte udhetuar ne Afriken Jugore.

4-Ne vitin 1970 udhetoi ne Kuvajt,per t’i ringjallur netet e Ramazanit me lexim te Kur’anit.

5-Me ftese te Ministrise per Kulture dhe Informim,udhetoi ne Bagdad.

6-Ka udhetuar edhe ne Argjentine me ftese te gurbetçarëve muslimane atje.

 

Veprat e tij:

– Inçizoi tere Kur’anin ne 45 pllaka megafoni,duke kenduar sipas recitimit Murettil (te ngadalshem)

–  I ringjallte netet e haxhit me kendimin e Kur’anit ne Mina.

–  Ka ndertyuar nje xhami dhe nje shkolle ne vendlindjen e tij

–  E ka recituar ezanin ne filmin e Pejgamberit,Alejhi selam.

–  Pranuan prej tij islamin shume njerez

– Ne vitin 1968 e inçizoi Kur’anin sipas recitimit Muxhevved( melodik) në 105 cd megafoni.

 

Dekoratat me te cilat u nderua:

1-Dekorate nga Kryeministri Sirian me 1959

2-Dekorate nga Kryeministri i Malajzisë me 1965

3-Dekorate Meritore nga Presidenti i Senegalit me 1975

4-Dekorate te Arte nga Pakistani me 1980

5-Dekorate Dijetaresh,dhuruar nga Presidenti i Pakistanit me 1984

6-Dekorata nga Radio Egjiptase me rastin e kremtimit te 5 vjetorit te themelimit te saj.

7-Dekorate Meritore nga Presidenti Husni Mubarek gjate dites festive te “Dita e Predikuesve” me 1987.

 

Vdiq me 30/11/1988

 

Pregaditi ne shqip: Sedat Gani Islami

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s