QEVERISJA E VETVETES

QEVERISJA E VETVETES
Vertete hapi i pare i suksesit ne jeten tende është suksesi ne qeverisjen tende dhe mardheniet reciproke me veten tende,te cilat kane efekt pozitiv.Deshtimi ne këtë aspekt,zakonisht shpie ne deshtimin gjeneral ne këtë jete, per te mos thënë se ndoshta shpie edhe ne deshtimin e jetes tjeter ne Ahiret.Thote Allahu,subhanehu ve teala, “   Åä Çááå áÇ íÛíÑ ãÇ ÈÞæã ÍÊì íÛíÑæÇ ãÇ ÈÃäÝÓåã “All-llahu nuk e prish gjendjen e një populli (nuk ua largon të mirat) përderisa ata ta ndryshojnë veten e tyre…“( Rr’ad 11)
Ndryshimi ndodhe te jete pozitiv per te mire por ndodhet te jete edhe negative per te keq,madje ndodhet te n’a duket neve se disa njerez kane arritur suksese ne jete edhe pse ata ne fakt kane deshtuar t’a qeverisin veten e tyre.
Ne realitet kjo është nje fantazme e imagjinuar,nje pallto nen te cilen fshihet deshprimi dhe pikellimi,te cilat zbulohen ne momentet e para te ballafaqimit me ndonje sprove.
Vertete sukses i keq është suksesi i pretenduar,i cili ne brendi te ithtarit te vet fsheh erresira te deshperimit,male te dhimbjeve dhe mundimeve, edhe nese ithtarin e vet siperfaqesisht e gezon me karvane te bukura,me poste te larta ne mesin e njerzve apo e begaton me thesare te cmuara.
Lexues i nderuar,ne vijim do te hasesh ne disa rregulla te pergjithshme,te cilat nese njeriu i ve ne perdorim,pune dhe praktike ne jeten e tij,do te këtë mundesi- me lejen e Allahut,Subhanehu ve teala-t’a qeveris vetveten me efikasitet.
1-Kryeji obligimet tua ndaj Allahut,Subhanehu ve teala,dhe kerko ndihme prej Tij s.w.t ne ceshtjet tua te perditshme.Thote Allahu,subhanehu ve teala, “ ÅíÇß äÚÈÏ æÅíÇß äÓÊÚíä”Ty të adhurojmë dhe prej Teje ndihmë kërkojmë“( Fatiha 5),sepse nese njeriu tregohet i zellshem per te permiresuar mardheniet e tij me Allahun, Zotin e tij, padyshim se edhe Allahu,subhanehu ve teala, do t’ia rregulloje ceshtjet e jetes se tij.Nese njeriu e njef Allahun ne lluks-jete te mire,do t’a gjeje edhe ne kohera te veshtira.Thote Pejgamberi Alejhi selam”ÇÍÝÙ Çááå íÍÝÙß Ruaje Allahun,te ruan Ai ty..” Ndersa ai qe anashkalon obligimet e tij ndaj Allahut,atehere ai per ceshtjet tjera është edhe me i pakujdesshem. Thote Allahu,subhanehu ve teala,”äÓæÇ Çááå ÝäÓíåã “Harruan All-llahun (nuk i binden), prandaj Ai i harroi (nga mëshira)…“( Tewbe 67).    Allahu e meshirofte thenesin: Ýí ÇáÞáÈ ÔÚË áÇ íáãå ÅáÇ ÇáÅÞÈÇá Úáì Çááå ¡ æÝíå æÍÔÉ áÇ íÒíáåÇ ÅáÇø ÇáÃäÓ Èå¡ æÝíå ÍÒä áÇ íÐåÈå ÅáÇø ÇáÓÑæÑ ÈãÚÑÝÊå æÕÏÞ ãÚÇãáÊå¡ æÝíå ÞáÞ áÇ íÓßäå ÅáÇø ÇáÝÑÇÑ Åáíå¡ æÝíå ÝÇÞÉ áÇ íÓÏåÇ ÅáÇø ãÍÈÊå æÇáÅäÇÈÉ Åáíå æÏæÇã ÐßÑå æÕÏÞ ÇáÅÎáÇÕ áå æáæ ÃÚØí ÇáÏäíÇ æãÇ ÝíåÇ áã ÊõÓÏø Êáß ÇáÝÇÞÉ ÃÈÏÇ Ne zemer ka parregullesi, te cilen nuk e rregullon asgje perpos te kthyerit kah Allahu,subhanehu ve teala.Ne te ka izolim (vetmi),te cilen nuk e eliminon asgje perveq te afruarit tek Allahu,subhanehu ve teala.Ne te ka pikellim,te cilin nuk e largon asgje perveq te gezuarit me Allahun,subhanehu ve teala,njohja e Tij dhe mardheniet e sinqerta ne raport me Te.Ne te ka ankth,te cilin nuk e qeteson asgje perveq te migruarit tek Allahu,subhanehu ve teala.Ne te ka varferi,te cilen nuk e largon asgje perveq dashuria per Allahun,subhanehu ve teala,kthimi tek Ai,vazhdimesia ne te perkujtuarit e Tij dhe sinqeriteti i njemendte ne raporte me Te,sepse atij po ti ipej tere dunjaja me atë qe posedon,nuk do te kishte mundesi t’a largonte këtë varferi asnjehere”. Behu me Allahun,subhanehu ve teala, nese deshiron te jete edhe Allahu,subhanehu ve teala, me ty,sepse keshtu-nese don Allahu- nuk do t’a humbasesh mundin tend!
2- Mbushe mendjen tende me shprese, optimizem dhe pritje te suksesit.Mundohu qe cdohere pergezimi te mbizotroje ne ndjenjat tua dhe mendimet tua. Pejgamberi Alejhi selam thoshte” ÈÔÑæÇ æáÇ ÊäÝÑæÇ   Pergezoni e mos largoni…”.
3- Bëja vetes shprehi qe, qellimet tua cdohere dhe ne cdo pune te cilen e bene, te jene te larta dhe te qarta.
4-Bëja vetes te obligueshme strategjine e puneve tua dhe largohu nga skandali ne punet e tua aq sa ke mundesi.Sistematizoje mundin tend dhe drejtohu drejt qellimeve te qarta,te caktauara dhe ruaju kaosit apo skandalit gjate perpjekjeve per t’a arritur qellimin tend.
5-Strategjine e perpjekjeve teua per t’i arritur qelimet tua, shenderroje ne praktike te qarte dhe te gjalle.Largohu nga “do te” dhe pasiviteti.
6-Ke kujdes te humbasesh dic nga koha jote pa e shfrytezuar ne pune,sepse humbja e kohes dtth humbje e jetes.Behu kureshtar te perparosh ne drejtim te realizimit te qellimeve tua qofte edhe nje hap te vetem ne dite sepse kush ec arrin cakun.
7-Sistematizoji punet tua duke bere nje skeme tabelare per takimet tua dhe mundohu t’i permbahesh.Ne këtë menyre vepro edhe me gjerat tjera perkatese ne shtepi,veture,zyre,e gjetiu ,ne menyre qe te jene ne perdorim tendin sa me lehte .
8-Rezistoji perpjekjeve te epshit per te ikur nga veprat e mira, te cilat kane rendesi te madhe,per ne epshe dhe defrim te vazhdueshem.
9-Mos harro se punet jane me shume sesa koha ( e destinuar per to) atehere pra ke kujdes te humbasesh kohen tende ne gjera te kota,madje edhe ne punet e mira se pari jepi perparesi asaj qe është më me rendesi pastaj tjerave.
10- Le te jete moto-ja jote ” nxitim dhe shpejtim per ne cdo te mire” sepse e mira e shkuar nuk kthehet me kurre.Jeta cdo here është gare dhe është teper e shkurte per te pritur,per te shpresuar te ardhmen apo ” do te”-n e dështakave.
11-Nese gjate procesit per realizimin e qellimeve tua veren ndonje tradite a zakon te keq apo eventualisht ndonje pengese qe pengon perparimin ne këtë aspect, atehere nxito t’a sherosh dhe t’a zevendesosh me ndonje te mire.Le te mos kene zakonet ndikim tek ti vetem aq sa ke dobi prej tyre.Meqe tradita është nje veper te cilen njeriu e ben shpesh,pa mund logjik dha pa ndonje mund trupor,dhe duke qene se ajo vetvetiu perfitohet,atehere ekziston mundesia e nderrimit dhe zevendesimit te saj nese ndihet nevoja per këtë.Nese në këtë ceshtje ka veshtiresi, atehere ai qe ia ka bere vetes shprehi te miren,punen dhe rezultatet,ai veq e ka arritur këtë, ndersa ai qe vetes se vet ia ka bere shprehi traziren ne toke,dembeline,pertacine dhe plogeshtine,ai veq e ka bere zakon këtë.
12-Parimet dhe normat e besimit para ujdi-ve tjera.Le te jene prezente ne cdo aktivitet ne jeten tende.Nese nuk jane prezente atehere ti je i pari, i cili e ke nencmuar veten tende,edhe nese te tjeret te respektojne dhe lavdojne.
13-Le te te jete kerkimi i se vertetes hobi yt dhe ke kujdes nga hipokrizia me te gjitha format dhe ngyrat e saja. Demonstroje fjalen e vertete me edukate,ndershmeri dhe sinqeritet.Mbjelle forcen ne zemren tende per paluhatshmeri ne rastet e ndarjeve te rrugeve ne te verteta dhe te kota.
14-Qasju rezultateve te punes sate me guximeri,saber-durim, pathyeshmeri dhe pergjegjesi,duke e llogaritur cdo sprove qe te godet, se shperblimin per te e ke tek Allahu,subhanehu ve teala.Dije se ajo qe te ka goditur patjeter është dashur te jete keshtu ndersa ajo qe nuk te ka goditur është caktuar per te mos goditur,jane ngritur lapsat dhe jane thare fletat.Ke kujdes nga ankesat dhe merzitë-brengat e shumta,sepse keto jane dy cilesi të dobteve.Thote Pejgamberi Alejhi selam ” ÔÑ ãÇ Ýí ÇáÑÌá ÔÍ åÇáÚ æÌÈä ÎÇáÚ Sherri me i madh qe ekziston tek njeriu është koprracia e frikshme dhe frika e pamase“. Ndersa Allahu,subhanehu ve teala, ka thënë” ÅäãÇ íæÝì ÇáÕÇÈÑæä ÃÌÑåã ÈÛíÑ ÍÓÇÈndërsa të durueshmive u jepet shpërblimi i tyre pa masë!“.( Zumer 10)
15-Personalitetin tend mos e shembello me nje qelq,qe lehte shifet ajo qe është brenda, sepse per cdo kalimtar ka rruge dhe se ne jete njeriut i bie te shof njerez qe kane deshire te interesohen per punet e huaja,madje edhe njerez qe vertet jane veper keqinje.Kesaj beri dere te forte,portir besnik,i cili vepron sipas urdherit tend; e hap deren ne kohen e duhur,ne masen e duhur,per ata qe e meritojne hyrjen dhe e mbylle ne kohen e duhur.Kjo te fton qe te ushtrohesh per t’i vene ndjenjat dhe shqisat tua nen kontrolle si dhe te mos i shpalosesh nese nuk ke dobi prej nje gjeje te tille.Poashtu te fton te ruhesh me kujdes dhe gjakftohesi ne raste te rendesishme,te zgjedhesh se cka do te flasesh dhe me nje fjale mund te themi  : Le te jete shprehja e ndezjeve te ndjenjave tua e ( trajnuar) shkolluar.
16-Shembullin tend me te larte beje Muhammedin,Alejhi selam sepse ai arriti gradat me te larta njerzore,dhe nuk ndodhe te kerkosh zgjidhje per ndonje problem te jetes sate e te mos gjesh ne jeten e tij zgjidhje.Kjo njeherit te fton qe cdohere te jesh ne rrjedha me jeten e tij.
17-Armatosu me shpirtin e shakase dhe gezimit por duke mos e tepruar.Nese ceshtjet arrijne faqen e tyre te zeze, ti buzeqesh,sepse pikellimi është rraskapites i shpirtit dhe trupit si dhe është hutim,pshtjellim dhe crregullim i te menduarit.
18-Ke kujdes nga imagjinata e kote,ne qiejt e se kotes.Poashtu ke kujdes nga pesimizmi i tepert dhe shkaterrues i shpreses.Zgjidhe nje mesatare ne mes dy rrugeve,duke bashkuar imagjinaten dhe te verteten. Bashkoji skenat e imagjinates me teorite e mendjes, ndezi dritat e mendjes me flaken e ndjenjave,imagjinates bashkangjitja sinqertitetin e se vertetes dhe realitetit si dhe zbuloji te vertetat ne driten e imgjinates se ndricuar.
19-Mos u thello ne gjera te perkryera e te shkaterrohesh ne lluks,por furnizohu prej begative me atë qe te nevoitet gjate procesit tend per t’i realizuar qellimet.Mos harro se ai qe behet rob i epshit te vet,atij i vie veshtire t’i ndahet epshit dhe vullneti i tij padyshim se do te jete i dobet.
20-Se fundi:Dije se ne cdo njeri jane prezente cilesite e mira (forta) dhe te keqia( te dobeta).I mencur është ai qe jeten,punen dhe profesionin ia kushton cilesive te mira apo te forta dhe largohet me qenien dhe jeten e tij prej cilesive te ndyra apo te dobeta ne personalitetin e tij.
Sa margaritare te cmuar ,te cilet i marrin shiqimet me ndricimin e tyre te paster ,gjenden te fshehur ne thellesite e oqaneve te errta.Sa lule te bukura jane ngritur ne shkretetiren,ku bukurite e tyre humbasin se bashku me therrat e shkretetires.Po te zbuloheshin keto lule dhe ata margaritare, vertete do te kishin trajtim tjeter por ç’te besh,ato ende vazhdojne te jene te tilla…
Marre nga: www.denana.com
Pershtati : Sedat Gani Islami
29/12/2004,e merkure
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s