UDHETIMI I TE MALLENJGJYERIT

UDHETIMI I TE MALLENJGJYERIT
Falenderimi i takon Allahut, i Cili ua lehtesoi roberve rrugen e knaqesise se Tij dhe ua sqaroi udhezimin,e te derguarit i beri argument(per) kunder tyre…
Eshte i knaqur nga roberit me Veten e Tij per Zot te tyre,me Islamin per fe dhe me Muhammedin a.s per te derguar te tyre.
E falenderoj Allahun me falenderim te atyre, qe s’marrin Zot pos Tij…
E falenderoj per begatite dhe te mirat qe na i ka dhene…
Deshmoj se hallall eshte ajo cka Ai e ka lejuar dhe haram eshte ajo cka Ai e ka ndaluar dhe fe eshte ajo qe Ai e ligjezoi.
Deshmoj se s’ka Zot te adhuruar me merite pos Allahut te vetem qe s’ka shok, Sunduesit te drejte, i Cili urdheron e ndalon dhe ben ate qe Ai don.
Deshmoj se Muhammedi eshte rob i Tij i zgjedhur,i derguar i Tij,qe nuk flet nga hamendja,udhezoi me te per ne rruget me te qarta,ndricoi me revelaten e tij token pasi ishte mbushur perplot erresire,bashkoi me te zemrat pasi ishin percare…
Pershendetjet qofshin mbi te dhe mbi te gjithe ata qe e pasojne rrugen e tij…
Ky eshte udhetim me te mallengjyerin…Po,me te  mallengjyerin  per te hyre ne xhennet, per t’a pare Zotin e botrave     …
Kjo eshte nje ligjerate per te mallengjyerit…per respektuesit e fese, te cileve iu ekspozuan epshet e knaqesite e dunjase por nuk ua vune veshin.
Ata jane te forte posi kodra,i premtuan Zotit te tyre me qendrueshmeri,thane:Allahu eshte Zoti yne pastaj u nguliten dhe nuk u luhaten.I shohin njerzit duke u larguar nga rruga e drejte por ata jane te ngulitur ne respektin e tyre ndaj fese.
Ajo qe me se shumti i ofron te Zoti i tyre eshte vendosmeria dhe pendimi i menjehershem pas mekateve.
Ata jane njerez, qe nese bejne mekate kerkojne falje, nese i keshillon keshillohen e nese iu permendet ndeshkimi i Allahut largohen nga te keqiat. E braktisin knaqesine e pasurise e te pozites per hire te shpetimit nga zjarri” ÝóáóÇ ÊóÚúáóãõ äóÝúÓñ ãøóÇ ÃõÎúÝöíó áóåõã ãøöä ÞõÑøóÉö ÃóÚúíõäò ÌóÒóÇÁ ÈöãóÇ ßóÇäõæÇ íóÚúãóáõæäó  Pra, për ata që kanë vepruar nuk di askush për atë kënaqësi (të zemrës e shpirtit) që u është caktuar atyre si shpërblim.”( Sexhde  17)
Ata jane njerez, që nuk i kane braktisur epshet pse nuk mundën t’i arrijne ato ose pse iu kane merzitur,ata kane knaqesi,por i kane vu nen kontrolle sepse i frikesohen Allahut nga ndeshkimi i Dites se Madhe.I kane premtuar Allahut nenshtrueshmeri pasi u tha” íóÇ ÃóíøõåóÇ ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇú ÇÊøóÞõæÇú Çááøåó ÍóÞøó ÊõÞóÇÊöåö æóáÇó ÊóãõæÊõäøó ÅöáÇøó æóÃóäÊõã ãøõÓúáöãõæäó  O ju që besuat, keni frikë All-llahun me sinqeritet të vërtetë dhe mos vdisni, pos vetëm duke qenë muslimanë (besimtarë)! (Ali Imran 102).
U nguliten ne fe derisa edhe vdiqen muslimane.Shejtani nuk mundi t’i nxit qe te pijne alkool,te perzihen me femra e as te marrin boten e kufrit ne sy.
Njerzit bien ne te ndaluara por ata te vendosur ne Islam.Cudi me ta! Cfare i nxitë ata? Cfare ua forcon bindjen e tyre ?  Cdokush e lakmon jeten e tyre, nese jo kete ne dunja gjithsesi ate ne ahiret.
Kush shpreson nje lumturi te tille te perjetshme nuk duhet te qendroje kembekryq ne kolltuk e te pres se do t’i zbrese udhezimi nga qielli apo do t’a pije ate me uje…Assesi! Ai duhet perpjekur qe t’a gjeje ate dhe t’i hulumtoje rruget e pasimit te saj.Nje fjale thote” Kush e fejon te bukurën mehri kurre nuk eshte i shtrenjte”.
Transmeton Muslimi se Muhamedi a.s ne nje hadith kudsi thote se Allahu s.w.t ka thene “íÇ ÚÈÇÏí ßáßã ÖÇá ÇáÇ ãä åÏíÊå ÝÇÓÓÊåÏæäí ÇåÏßã” O roberit e Mi! Ju te gjithe jeni te humbur perveq atyre, qe Une i kam udhezuar.Pra kerkoni udhezim qe t’iu udhezoje”.
Siq po shohim Allahu ka urdheruar qe t’a kerkojme udhezimin dhe t’i gjejme rruget e tij qe te shpetojme me te.
***
Si e pranoi Selman Farisiu Islamin?
A ke degjuar per kete djalosh te arte,i cili eshte rritur ne nje familje te ndershme e sunduese(udheheqese).Ka qene i respektuar tek njerzit e vet,i kane dhene perparesi fisi i vet,ishte i vetem ne kohen e tij…
Ky eshte Selman el Farisiu.Ishte zjarrputist.E adhuronte zjarrin.Babai i tij ishte udheheqes i popullit.E donte Selmanin shume.E kishte mbyllur ne shtepi prane zjarrit.Me perkujdesjen e gjate per zjarrin arriti fame saqe u be ndezes i zjarrit.Babai i tij kishte nje kopsht te madh.Shkonte ne te cdo dite.U zu nje dite me dic ne shtepi e i tha Selmanit: Shko ti ne kopsht e beje kete e kete!.. U gezua  Selmani sepse doli nga jeta e mbyllur. U drejtua drejt kopshtit por gjate rruges hasi ne nje kishe te te krishtereve.Degjoi adhurimet e tyre ne te e hyri te shiqonte se cfare po benin.I pelqyen adhurimet e tyre.Pranoi te behej i krishtere.Tha ne vete:kjo eshte me e mire se feja jone.I pyeti ata per fene  e tyre e i thane se baza e saj eshte ne Sham dhe njeriu qe me se miri e njef ate eshte atje.Qendroi Selmani aty derisa perendoi dielli.Posa u kthye ne shtepi babai i tha ku ishe? Tha: Kalova prane nje turme njerzish te cilet faleshin -luteshin- ne nje kishe te tyre.Me pelqeu adhurimi i tyre dhe pashe se feja e tyre ishte me e mire se feja jone.U frikesua babai  nga kjo gjendje e i tha:O biri im! Feja jote dhe e prinderve tu eshte me e mire se feja e tyre.Tha: Assesi, Vallahi feja e tyre eshte me e mire se feja jone.Babai u frikesua se do te konvertoje nga mexhusizmi e ia vuri nje prange ne kembe per t’a mbyllur më pas ne shtepi. Kur e pa Selmani se cfare i ndodhi dergoi tek te krishteret nje njeri t’iu thote : Une kam pranuar fene tuaj.Kur te vie ndonje karvan i krishtere nga Shami me lajmeroni! Nuk kaloi kohe e gjate dhe erdhi nje karvan tregtaresh te krishtere nga Shami.Derguan nje njeri tek Selmani dhe e njoftuan per karvanin e krishtere.I tha postarit Selmani:Kur tregtaret t’i kryejne punet e tyre dhe te behen gati per t’u kthyer me lajmero!…Kur tregtaret u bene gati te kthehen e lajmeruan Selmanin dhe ia treguan vendtakimin.U perpoq Selmani derisa e nxori prangen nga kemba pastaj doli, u takua me ta dhe u nis per ne Sham.Posa hyri ne Sham i pyeti per njeriun me te mencur te kesaj feje.E drejtuan tek epishkopi ne kishe.U drejtua drejt kishes.E lajmeroi epishkopin per rastin e vet i tha : Une e kam pranuar kete fe dhe kam deshire te jem me ty;të të sherbej,te falem me ty dhe te mesoj prej teje.Epishkopi pranoi qe Selmani te qendronte me te.Qendroi me te Selmani ne kishe.Selmani ishte kureshtar per vepra te mira,adhurim dhe lutje ndersa prifti ishte fetarisht jo i edukuar. I urdheronte njerzit me sadaka dhe  i nxiste per te ndersa kur ia tubonin e depononte per vete dhe nuk ua ipte te varferve.E hidheroi Selmanin shume me keto sjellje por s’kishte mundesi ta njoftoje aske per ate se cka prifti bente sepse ky ishte i huaj dhe kishte hyre rishtazi ne fene e tyre. Nuk kaloi kohe e gjate e vdiq prifti.U merziten populli per te. U tubuan ta vorrosin.Kur pa Selamani se po merziten per te tha:Ky vertet ishte njeri i keq;iu urdheronte me sadaka dhe iu nxiste per te ndersa te teren e depononte per vete dhe nuk ua shperndante te varferve.Thane :Cfare argumenti ke ti per kete qe po thua? Tha: ejani me mua tua tregoj thesarin.I degoi tek  vendi ku i kishte fshehur parate.Filluan ta mihnin token dhe nxoren 7 qypa perplot ar e argjend.Thane:Vallahi nuk do ta vorrosim por e kryqezuan ne nje tra – dyrek dhe e gurezuan duke qene i vdekur,ndersa ne vend te tij sollen nje njeri-prift tjeter.Tha Selmani:Nuk e kam pare te mos i kete falur te 5 lutjet(e tyre).Ishte me i mire se ai.Ishte me kureshtar per Ahiret.Nuk kishte me te devotshem e me te edukuar se ai ne bote.Selmani i sherbeu atij derisa u plak dhe vdiq.U merzite Selmani per te.U frikesua se nuk do te jete i forte ne fe pas tij.Para se te vdiste e pyeti se : per tek kush e porosite te shkon? Tha: O biri im! Une nuk dij ndoke te jete keshtu siq isha une.Njerzit jane shkaterruar e i kane ndryshuar parimet dhe i kane braktisur shumicen e adeteve fetare perveq nje njeriu(ne Irak) i cili ende eshte duke i praktikuar ritet.Pas vdekjes se tij Selmani e leshoi Shamin ne drejtim te Irakut. E gjeti njeriu per te cilin e kishte porositur prifti.Qendroi tek ai derisa vdiq.Ky e porositi Selmanin te shkonte tek nje prift ne Sham keshtu qe Selmani u kthye per here te dyte ne Sham.Edhe te ky qendroi derisa vdiq.Ky i fundit e porositi te shkonte tek nje njeri ne Umurijje ne Sham.Shkoi Selmani.Qendroi tek ai dhe aty fitoi edhe pasuri.Nuk vonoi shume dhe u semur prifti.Selmani para se te vdiste  tha: Te kush me porosite te shkoj?Tha prifti:O Selman nuk di ndoke te jete keshtu siq ishim ne .Njerzit jane coroditur por eshte afruar koha e dergimit te nje Pejgamberi me fene e Ibrahimit(a.s).Paraqitet ne token arabe.Migron ne nje vend ne mes dy maleve te zeza.Ne mes tyre ka nje hurme(palme).Ai ka disa shenja qe jane te dukshme:pranon dhuratat,nuk han sadakanë,ne mes dy kraheve ka vulen e profeteve.Nese e shef e njeh.Nese ke mundesi te shkosh ne keto vende shko.Vdiq dhe u vorros prifti.Selmani qendroi edhe per nje kohe ne Umurije duke kerkuar  se kush shkon me te ne token profetike.Derisa ishte keshtu prane tij nje dite kaloi nje grup nga fisi Kelb.Tregtare.I pyeti Selmani per vendin e tyre e i thane se jane nga toka arabe.A me merrni ne vendin tuaj do tua jap pasurine- iu tha Selmani.Thane po, si jo.Ua dha pasurine.Kur arriten ne nje lugine lakmuan ne pasuri dhe e tradhetuan.Pretenduan se eshte rob i tyre dhe ia shiten nje jahudiu.Selmani nuk kishte si ta mbronte veten keshtuqe shkoi ti sherbente jahudiut.Nje dite tek jehudiu erdhi nje fqi nga Beni Kurejdha prej Medines.E bleu Selmanin prej tij. E mori ne Medine.Posa e pa qytetin, pemen dhe guret kuptoi se ajo eshte toka profetike te cilen ia patë pershkruar shoku-prifti i tij.Qendroi ne te dhe shiqonte se a po paraqitet ndonje lajm per profetin.Kaluan vite.Allahu e dergoi te derguarin e Vet ne Meke ndersa Selmani nuk kishte degjuar per te sepse ishte sherbetor i nje jehudiu te pameshirshem.
Pastaj migroi Muhammedi as ne Medine e Selmani nuk dinte asgje per te.Derisa ishte nje dite ne maje te hurmes duke vjelur frutat e saja ndersa zoteriu i tij ishte ulur poshte,erdhi djali i axhes se jehudiut e i tha:O filan! I ka vrare Allahu Beni Kilet (fisin Evs e Hazrexh).Ata tash do te tubohen tek nje njeri ne Kuba.Ka ardhe prej Meke e pretendon se eshte pejgamber.Posa e degjoi Selmani kete iu dridh trupi e i fluturoi zemra.U lekund pema saqe gati ra mbi zoteriun e tij.Zbriti shpejt duke bertitur: Cfare thua?Cfare eshte ky lajm?U hidherua zoteriu i tij,i ra shuplake e i tha:cfare ke ti me te? Kthehu ne punen tende.Heshti dhe u ngjit ne peme t’a vazhdonte punen.Zemra e tij ishte preokupuar me kete lajm.Deshironte te bindej per cilesite e ketij profeti te cilat ia patë pershkruar shoku i tij…i pranon dhuratat,nuk han sadakanë, dhe vula profetike ne mes dy kraheve.Kur erdhi nata Selmani tuboi ushqimin qe e kishte dhe shkoi te Muhammedi a.s,i cili ishte ulur ne Kuba(xhami). Prane tij ishin sahabet e tij.Hyri tek ata Selmani dhe u tha:Jam informuar se jeni nevojtare andaj tubova keta ushqim dhe ua solla.Selmani e vendosi ushqimin para Muhammedit a.s.U largua pak te shiqonte cka po ben.Muhammedi as e shiqoi ushqimin e iu tha sahabeve:Hani ndersa vet nuk ngreni.Posa e pa Selmani se nuk po hane,tha ne vete:kjo eshte cilesia e pare,nuk e hane sadakane.Me mbeten edhe dy cilesi.U kthye tek zoteriu i vet.Pas disa ditesh tuboi ushqim prape e shkoi tek Muhammedi a.s e i tha:Meqe te pashë se nuk po han sadaka, ja kjo eshte dhurate per ty.Nuk eshte sadaka.E vendosi para Muhammedit a.s .Muhammedi a.s e zgjati doren e filloi te haje nga ai ushqim.Bashke me te hane edhe sahabet.
Posa e pa Selmani tha ne vete: kjo eshte cilesia e dyte.Mbeti e treta. Mbeti te shiqoje vulen ne mes dy kraheve te tij por si kjo?U kthye Selmani tek zoteriu i vet ndersa zemra e tij ishte e preokupuar me ceshtjen e Muhammedit as.Pas disa ditesh shkoi tek Muhammedi as, i cili sapo kishte percjellur xhenazen e nje ensariu.Muhammedi as kishte veshur disa rroba te lehta sikurse ihrami i haxhit..U dha selam Selmani pastaj u zgjat ta shikonte shpinen e Muhammedit as se a e ka vulen apo jo?Kur Muhammedi as e pa duke u zgjatur e kuptoi se ai per dic po deshiron te bindet andaj i levizi krahet,e hjeku mbulesen keshtuqe Selmani e pa vulen.U binde se eshte i derguar i Allahut Iu hodh ne shpine t’a puthë.Qante Selmani.Muhammedi a.s i tha:Ulu para meje!Selmani u ul para tij.E pyeti per ceshtjen e tij?Selmani e informoi ne detaje.I tregoi se ai kishte qene i ri pasanik,kishte lene nderin e pushtetin duke e kerkuar udhezimin dhe besimin ,duke u shebyer prifterinjeve qe te mesoje prej tyre dhe se fundi si ishte shenderruar ne rob te nje jehudiu.Pastaj Selmani filloi te shiqonte Muhammedin a.s e lotet i rridhnin nga gezimi.E pranoi Islamin… i tha dy shehadetet e pastaj shkoi tek zoteriu i vet,i cili e ngarkoi me detyra e obligime te shumta.
Sahabet uleshin me Muhammedin a.s ndersa ate e pengonte roberia .I kaluan dy betejat e njohura,ajo e Bedrit dhe Uhudit.Kur Muhammedi a.s e pa Selmanin ne kete gjendje i tha:Bleje veten o Selman!.Selmani e pyeti zoteriun e vet por ai ishte i pashpirte .Refuzoi kete perveq nese ia mbjelle 300 peme dhe 40 ertale (te holla-para).Jahudiu ia kushtezoi Selmanit qe asnje nga ato fidane te mos thahet.Kur e lajmeroi Muhammedin as per kushtet qe ia kishte vene jahudiu, Muhammedi a.s u tha shokeve te vet:Ndihmoni vellaut tuaj ne peme!I ndihmuan muslimanet.Cdokush sillte ate qe kishte nga fidanet madje disa i merrnin nga kopshtet e tyre.Posa u tubuan fidanet Muhammedi as tha:O Selman shko dhe hape vendin per mbjelljen e tyre por mos i mbjell pa me lajmeruar!Filloi Selmani t’i hap gropat ndersa sahabet i ndihmonin.Kur i kreu doli me te Muhammedi as.Ia sillnin nje nga nje e ai a.s me doren e vet i vendoste ne gropa .Thote Selmani:Pasha Ate, ne doren e te Cilit eshte shpirti im,asnje fidane nuk u tha.Posa u kryen hurmet mbeten te hollat ,te 40-te ertalet.Muhammedi as erdhi nje dite me ca argjend prej disa betejave e tha :Cfare ka bere Selmani?E thirren Selmanin. Muhammedi as i tha:merri keto e liroje veten o Selman.E mori Selmani ate pasuri dhe u lirua nga roberia e jehudiut.E shoqeroi Muhammedin a.s derisa vdiq.
Ja ky ishte rrefimi i Selman el Farisiut,i cili e braktisi jeten luksoze dhe vendlindjen e dashur, duke udhetuar prej nje vendi ne tjetrin ,prej nje sherbimi ne tjetrin,perjetoi edhe roberine vetem qe ta gjente udhezimin.E madheroi Krjuesin ne shpirtin e vet ,u shoqerua me te perkujtuarit e Tij,ushqehej me dashurine per Te dhe cdo gje perveq Allahut para syve te tij ishte e vogel( pavlere).Kur ia permendnin xhennetet fluturonte shpirti i tij nga mallengjimi e deshira per to.Paramendonte se sikur ai tash eshte ne xhennet duke ngrene nga pemet e tij e duke e shiquar Zotin xh.sh dhe keshtu harronte  te gjithe veshtiresite.
Per Zotin sa vendosmeri te mire kishin per Te
E ato dhurata veq jane shperndare
I thirri dhe iu pergjegjen me dashuri e knaqesi
E kur e thirren-luten ata ishte shume afer tyre
E therrasin:O Zot,O Zot! Ne jemi roberit Tu
perveq  Teje nuk kerkojme aske, kete Ti e di
Po te donte Allahun kurbanllekun e shpirterave  tyre
do te afroheshin me te tek Allahu si respet e neshtrim
dhe Allahut do t’i dorezoheshin
Sic sakrifikuan me qafat e tyre ne xhihad ndaj
armiqve te Tij saqe edhe gjaku iu rrodhi
Per Zotin!Mëlqi, qe dashuria
atje i ndali e zjarri me to ndizet
Per Zotin frymemarrje gati sa deti i tyre
shkrin te dashurin e te çmendurin per dashuri
Per Zotin atje jane te mirat,begatia
bemiresia,bujaria dhe meshira
Per Zotin sa keshilla edhe derdhur(dhene) e te tjerat
ne gjurmet e tyre ende nuk ipen
Syri i te dashurit me lotin shkelqen
e ne mes loteve shiqon e rrjedh
Per Zotin nuk ka arsye njeriu qe ne kete beson
ndersa kesaj nuk i çaset e as per te  nuk punon   
Por bekimi eshte prej Allahut
Ai me te, si begati, e shquan ke te don
                                   ***
Prej njerzve ka qe jane te permalluar per udhezim,por urrejtja e tyre ndaj disa vepermireve i pengon nga kjo.Ose gjen person qe udhezimin  e kushtezon apo e lidh per ndonje person te vecante,i cili e ndihmon ne fe e nese koha i ndan ose i prishin mardheniet,e braktisin fene  e i bejne Allahut mekat.Keshtu ishte edhe gjendja e Murtedeve (Dezertoreve) te cilet e kishin lidhur Islamin me jeten e Muhammedit a.s. Posa vdiq Pejgamberi a.s ata dolen prej Islamit dhe iu kthyen putave.Ebu Bekri iu pate thene “O ju njerez! Kush e ka adhuruar Muhammedin le ta din se Muhammedi ka vdekur ndersa kush e ka adhuruar Allahun le t’a dije se Allahu eshte i Gjalle dhe nuk vdes”.
Po …Allahu eshte i Gjalle dhe nuk vdes! Ai degjon lutjet e lutesit,i pranon tevbet e te penduareve,ate qe kerkon strehim Allahu e strehon,kush e permend ne vetmi,Ai e permend ate ne vetmi ndersa kush e permend ne ndonje mbledhi (grup) edhe Ai e permend ne nje grup me te mire.Kujt i ngulitet imani ne zemer,atij edhe nese i ndodhin fatkeqesi,ai eshte i ngulitur  ne adhurimin ndaj Allahut s.w.t
E tash nese deshiron,eja me mua atje,atje ne Medine te shiqosh Muhammedin a.s,i cili eshte ulur me shoket e vet duke iu folur per Qabene dhe vleren e Umres.Fluturojne zemrat nga deshira per t’a vizituar ate vend.I urdheroi qe te pergaditen per te udhetuar ne Meke dhe i nxiste qe te garojne per te.Nuk vonoi shume e te gjithe u pergaditen per udhetim.Moren armet e tyre.Doli Muhammedi a.s e me te ishin 1400 sahabe,te cilet ia kishin mesyer Qabes per Umre.Posa u afruan prane nje kodre te Mekes u ul deveja e Muhammedit a.s.U perpoq t’a ngriste per te ecur por refuzonte.Thane njerzit:U gjunjezua deveja.Tha Muhammedi a.s: nuk u gjunjezua dhe kjo nuk eshte prej edukates se saj,por ate e ka penguar nje pengese e elefantit (te Ebrehese,i cili kishte dashur ta rrenonte Qabene).Pastaj tha Muhammedi a.s:Pasha Ate,ne doren e te Cilit eshte shpirti im !Nuk me pyesin (kerkojne)  dic per ndonje ceshtje e te mos ua jap atyre…Pastaj u ngrit deveja dhe u nisen drejt Mekes.Kur arriten ne Hudejbije (vend afer Mekes) degjuan kurejshitet dhe dolen  kryeparet e fiseve t’a pengojne  per te hyre ne Meke.Refuzoi Muhammedi a.s.Filluan delegacione ne mes tij e kurejsheve derisa erdhi Suhejl Ibni Amri.Pejgamberi a.s u pajtua te kthehej ne Medine dhe t’a bente Umren vitin e ardhshem.Shkruan nje marrveshje te pergjithshme,ne mesin e pikave te se ciles figuronte edhe:kushtezimi i Suhejlit per ate se cdo musliman,i cili del nga Meka per ne Medine t’iu kthehet atyre ndersa ata qe dalin nga Medineja per ne Meke,duke e braktisur Islamin,te pranohen ne Meke.
Thane muslimanet: SubhanAllah! Kush te na vie musliman t’ua kthejme kafirave?! Si t’ua kthejme pabesimtareve kur ata jane muslimane?
Derisa ata ishin ne kete atmosfere, kur ja erdhi nje djalosh,i cili ecte ne rërë te nxehte,i lidhur ne pranga  e therriste: O i derguari i Allahut! E shiquan ate kur ja ai ishte djali i Suhejlit,Ebu Xhundeli.E kishte pranuar Islamin ndersa babai i tij e kishte burgosur dhe persekutuar.Posa kishte degjuar per muslimanet se jane afer Mekes kishte ikur nga burgu (shtepiak) dhe ia kishte mesyer muslimanve duke i terhequr prangat zvarre pas vete.Plaget i kullonin gjak e sytë i rridhnin lot.U hodh ne gjoksin e Muhammedit a.s me trupin e tij te bere varre- varre.Muslimanet e shiqonin ate.Suhejli posa e pa u hidherua.Si ka mund te shpetoje ky djale nga burgu i tij -tha Suhejli.Pastaj iu drejtua Muhammedit a.s e i tha:Ky eshte i pari,per te cilin gjykoj te ma kthesh.
Muhammedi a.s i tha: Ne ende nuk e kemi thyer marrveshjen.
Muhamedi a.s i tha: Ma jep kete djale.
Tha:Nuk ta jap.
Tha Muhammedi a.s: ma jep?
Tha : jo.
Heshti Muhammedi a.s
U ngrit Suhejli shpejt dhe e terheqte zvarre ndersa Ebu Xhundeli kerkonte ndihme e thoshte: O muslimane! Po kthehem tek kuffaret pasi erdha musliman.A nuk po shifni cfare ndeshkimesh kam perjetuar?!…
Kerkonte ndihme keshtu derisa u fsheh ne shkretetire.Musli maneve iu shkrine zemrat nga deshprimi.I ri! Ndeshkohej ndersa ai ishte djalë i nje zoteriu,qe kishte mundesi te jetonte ne luks.Pastaj terhiqej para muslimaneve ne pranga qe t’i kthehej burgut e mundimeve,kurse keta nuk mund te benin asgje.U kthye Ebu Xhundeli ne Meke ndersa Muhammedi a.s sebashku me muslimanet u kthyen ne Medine,te hidheruar ndaj mushrikeve e te brengosur per gjendjen e muslimaneve te dobet.Pas kesaj ngjarjeje,muslimaneve iu shtuan presionet e zullumi saqe s’mund ta duronin.Ebu Xhundeli,Ebu Busajri dhe te tjeret filluan te perpjeken per te shpetuar nga prangat.Ebu Busajri iku nga burgu dhe shkoi ne Medine.E mbante deshira e shpresa qe t’a shoqeronte Muhammedin a.s  me gjithe mundimet qe perjetonte gjate rruges duke ecur ne shkretetiren e nxehte.Kembet i perveloheshin nga rëra e nxehte, por, duroi derisa arriti ne Medine dhe ia mesyu xhamise.Derisa Muhammedi a.s ishte duke ndejtur me shoket e vet ne xhami kur ja ia behu Ebu Busajri.Ne te dukeshin gjurmet e ndeshkimit,pluhuri i udhetimit;i ishin shprishur floket nga pluhuri.Ende pa u ulur erdhen dy njerez nga kuffaret kurejshe,hyne ne xhami e thane:O Muhammed!Ktheje ate tek ne sepse keshtu eshte marrveshja te cilen e kemi bere.Muhammedi a.s ia beri me shenje Ebu Busajrit qe te dale nga Medina.Doli me ta Ebu Busajri.Posa e kaluan Medinen u ulen te drekojne.Njeri u ul prane Ebu Busajrit ndersa tjetri u largua t’a kryente nevojen.Ky qe u ul afer Ebu Busajrit e nxori shpaten dhe e lekundte.I thoshte Busajrit: Do t’i luftoje me kete shpate Evsin e Hazrexhin (2 fise) dite e nate.I tha Ebu Busajri: O filan ! Per Zotin paske shpate te mire.Ma jap ta shiqoje ?.Ia dha.Posa e kapi ne dore e ngriti,i ra ne qafe dhe e mbyti.Kur u kthye shoku i tij dhe e pa te shtrire per toke te vdekur,u frikesua dhe u kthye ne Medine.Hyri ne xhami e tha:O Muhammed! Shoku im u mbyte ndersa ai edhe mua ai do te me mbyse.Nuk vonoi shume e hyri ne xhami Ebu Busajri.Syte i xixellonin ndersa shpata i pikonte gjak.Tha: O I derguari i Allahut!Me ktheve tek kurejshitet e me shpetoi Allahu andaj me ofro strehim. Muhammedi a.s i tha:jo.
Bertiti Ebu Busajri me tere fuqine qe kishte:Atehere me jep burra t’a cliroj Meken!Muhammedi a.s u kthye kah shoket e vet e iu tha:Mjere per! Sa luftetar i flaket (eshte shoku juaj) po te kishte burra (qe luftojne ) me te!
Muhamedi a.s ia perkujtoi marrveshjen me kurejshitet dhe i tha t’a leshonte Medinen.Ebu Busajri e degjoi dhe respektoi.Po…Nuk iu merzit feja (nga ky rast) e as nuk u be armik i muslimaneve.Ai shpresonte knaqesine e Allahut s.w.t,per te Cilin edhe e la familjen,femijet,u persekutua…
E leshoi Ebu Busajri Medinen.U mendua se ku te shkonte.Ne Meke ndeshkim e pranga ndersa ne Medine akte e marrveshje.Shkoi prane detit ne jug te Xhiddes.Rrinte aty i vetem.Degjuan per te muslimanet e Mekes dhe kuptuan se kjo ishte zgjidhja e problemit per ta.Muslimanet ne Medine nuk i pranonin ndersa kuffaret ne Meke i ndeshkonin.Ebu Xhundeli shpetoi nga prangat dhe u takua me Ebu Busajrin.Muslimanet e Mekes vazhduan te shkojne atje derisa u shtua numri i tyre dhe u forcuan.Nuk kalonte ndonje karvan tregtaresh e te mos ndalej prej tyre.Kjo zgjati aq sa kurejshitet u detyruan te dergojne njerez ne Medine tek Muhammedi a.s,t’i bejne be ne Zotin qe t’i siguroje ata nga sherri i tyre.Muhammedi a.s ua dergoi nje mesazh qe te vijne ne Medine.Kur iu arriti letra u gezuan shume,por Ebu Busajri ishte semure per vdekje.Thoshte: Zoti im eshte Allahu dhe kush e ndihmon Allahun ,atij do t’i ndihmoje Allahu!Kur hyne dhe e lajmeruan se Muhammedi a.s iu ka dhene leje te shkojne ne Medine u gezua shume e tha:M’a tregoni letren e te derguarit te Allahut! Ia dhane.E mori dhe e puthte.E mbante ne gjoks e tha: Deshmoj dhe deklaroj se nuk ka te adhuruar me merite perveq Allahut dhe Deshmoj dhe deklaroj se Muhammedi eshte rob dhe i derguar i Tij.
Kete e perseriti disa here pastaj ra per toke i vdekur.
Po…vdiq Ebu Busajri dhe nuk shijoi asgje nga knaqesite e dunjase.Vdiq duke i sherbyer fese dhe duke luftuar per Allahun. Vdiq,por ai eshte duke pushuar nga lodhjet e kesaj bote.Shpresohet te jete ne xhennet.E shiqon fytyren e Zotit te vet,per te Cilin derdhi gjakun dhe vdiq ne shkretetire.Nese i jane mbyllur dyert e dunjase,gjithsesi i jane hapur dyert e qiellit.Thote Allahu s.w.t” åóÐóÇ ÐößúÑñ æóÅöäøó áöáúãõÊøóÞöíäó áóÍõÓúäó ãóÂÈò {49} ÌóäøóÇÊö ÚóÏúäò ãøõÝóÊøóÍóÉð áøóåõãõ ÇáúÃóÈúæóÇÈõ {50} ãõÊøóßöÆöíäó ÝöíåóÇ íóÏúÚõæäó ÝöíåóÇ ÈöÝóÇßöåóÉò ßóËöíÑóÉò æóÔóÑóÇÈò {51} æóÚöäÏóåõãú ÞóÇÕöÑóÇÊõ ÇáØøóÑúÝö ÃóÊúÑóÇÈñ {52} åóÐóÇ ãóÇ ÊõæÚóÏõæäó áöíóæúãö ÇáúÍöÓóÇÈö {53} Åöäøó åóÐóÇ áóÑöÒúÞõäóÇ ãóÇ áóåõ ãöä äøóÝóÇÏò  Ky është një përkujtim. E është e sigurt se ata që janë të ruajtur, kanë një ardhmëri të mirë.50.Xhennetet e Adnit janë me dyer të hapura për ata.51.Aty do të jenë të mbështetur në kolltukë dhe të kërkojnë pemë e pije të llojeve të ndryshme.52.Ata kanë pranë vetes (hyri) sypërulura të një moshe.53.Këto janë ato që premtoheshit për ditën e llogarisë.54.Ky është furnizimi Ynë, i cili nuk ka të mbaruar.(Sad 49-54)
Lum per Ebu Busajrin! Kush eshte sot i ngulitur ne fe sikurse ai? I ri, te cilin Allahu e beri te lumtur me ibadetin per Te.Po ta shihje duke qajtur ne vetmi dhe duke lexuar Kur’an do ta degjoje gjemimin e gjoksit te tij e ne fytyre do t’i vereje shenjat e frikes nga Allahu.E shijoi embelsine e dashurise ndaj Allahut s.w.t.Kjo dashuri dhe Xhenneti e penguan nga epshet.Ishte i knaqur me Allahun e vet edhe nese belate i shtoheshin.
Ti vella qe nuk je sprovuar me belate e tij dhe nuk je goditur me fatkeqesi e mundime sic eshte goditur ai,
Ti, qe i ke keto begati e nuk i frikesosheh denimit ,
Ti, qe dite e nate thirre ta respektojme Zotin,
Ti, qe zemra te eshte mbuluar me epshe,
Ti, qe te kane lodhur mekatet e nuk ke ndermend te pendohesh dhe t’i brakstisesh ato:
A ke harruar se Allahu te vezhgon e hidherohet prej teje,
a ke harruar se melaiket regjistrojne ate qe ti ben…
Kthehu!…kthehu sa nuk eshte bere vone!.
A nuk ke force t’i ndahesh nje epshi qe te shpetosh?
A nuk te pelqen xhenneti?
Be durim sepse para teje njerzit u ndeshkonin e benin durim.Lodhu pak ne jeten tende qe t’a gjesh freskine dhe pushimin ne xhennet.Per Zotin,nuk ka njeri qe ngel ne kete aspekt e te mos jete kryeneç.Madje,zemra e tij eshte vdekur,e kur te kthjellet shef se e ka vesh zemren e vet me pertaci.Mos harro!Te paret tane e respektonin Allahun ,shpirterat e tyre ia lenin ne dispozicion,shpenzonin per Allahun pasurite e  jeterat e tyre,ata ishin besimtare te vertete.Thote Allahu s.w.t”ÅöäøóãóÇ ÇáúãõÄúãöäõæäó ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ ÈöÇááøóåö æóÑóÓõæáöåö Ëõãøó áóãú íóÑúÊóÇÈõæÇ æóÌóÇåóÏõæÇ ÈöÃóãúæóÇáöåöãú æóÃóäÝõÓöåöãú Ýöí ÓóÈöíáö Çááøóåö ÃõæúáóÆößó åõãõ ÇáÕøóÇÏöÞõæäó {15} Þõáú ÃóÊõÚóáøöãõæäó Çááøóåó ÈöÏöíäößõãú æóÇááøóåõ íóÚúáóãõ ãóÇ Ýöí ÇáÓøóãóÇæóÇÊö æóãóÇ Ýöí ÇáúÃóÑúÖö æóÇááøóåõ Èößõáøö ÔóíúÁò Úóáöíãñ {16} íóãõäøõæäó Úóáóíúßó Ãóäú ÃóÓúáóãõæÇ Þõá áøóÇ ÊóãõäøõæÇ Úóáóíøó ÅöÓúáóÇãóßõã Èóáö Çááøóåõ íóãõäøõ Úóáóíúßõãú Ãóäú åóÏóÇßõãú áöáúÅöíãóÇäö Åöä ßõäÊõãú ÕóÇÏöÞöíäó {17} Åöäøó Çááøóåó íóÚúáóãõ ÛóíúÈó ÇáÓøóãóÇæóÇÊö æóÇáúÃóÑúÖö æóÇááøóåõ ÈóÕöíÑñ ÈöãóÇ ÊóÚúãóáõæäóBesimtarë janë vetëm ata që besuan All-llahut, të dërguarit të Tij, e mandej nuk dyshuan dhe për hirë të All-llahut luftuan me pasurinë dhe me jetën e tyre. Të tillë janë ata të vërtetit.16.Thuaj: “A ju ia bëni me dije All-llahut fenë tuaj (duke thënë: ne besuam), kur All-llahu është Ai që e di ç’ka në qiej dhe ç’ka në tokë dhe All-llahu është i dijshëm për çdo send”.17.Ata të shprehin ty mirënjohës (ta përmendin) që u bënë myslimanë. Thuaj: “Pranimin tuaj të fesë islame mos ma njihni (mos ma përmendni) mua, por nëse jeni të sinqertë All-llahu juve ju bëri mirë, kur ju udhëzoi për besim”.18.S’ka dyshim se All-llahu e di fshehtësinë e qiejve e të tokës, All-llahu sheh atë që punoni ju. (Huxhurat 15-18).
                                        ***
Sado qe te shtohen fatkeqesite prapeseprape jane te vogla ne krahasim me Xhennetin,si shperblim per durimin e tyre.Robi gjate kohes se fatkeqesive ndien se Allahun e ka afer,degjon renkimet dhe ankthet e tij si dhe i pergjigjet duase se tij.Ia shumefishon shperblimin,ia largon ngarkesat dhe nuk ua humbe bemiresve shperblimin.Kush ben durim e largohet prej epsheve,largon shiqimin nga te ndaluarat,ruan te degjuarit nga muzika,ruan organet nga punet e keqia,ruan doren e kemben te mos bien ne haram,kush e llogarit veten per ate qe syte kane shiquar,veshte kane degjuar,kembet (kah) kane ecur,kush e din se Allahu eshte mbikcyres i roberve,kush e din se Ai do t’i llogarise,kush ruan veten e te folurit,te shiquarit e te ecurit,kush eshte ne kete gjendje le te pergezohet me begatite e perhershme,me fqinjesine e Zotit xh.sh,me te Cilin cdo belaje i vie fundi.
Ne vitin e 10 te hixhretit, ne Jemame te Nexhdit, ne Xheziren Arabe ,Musejleme Kedh-dhabi pretendonte se eshte pejgamber dhe se kinse edhe atij eshte duke i zbritur kuran.Trillimet e veta i quante kuran te shpallur.E respektuan populli i tij,e pasuan mendjelehtet saqë arriti te beje ushtri.U mashtrua me forcen e  vet e i dergoi Muhammedit a.s shkrese, ne te cilen shkruante”
Nga Musejlemeja, i derguar i Allahut tek Muhammedi (a.s) i derguari i Allahut!
Selami qofte mbi ju! Te kam shoqeruar ne mision dhe se gjysma e tokes na takon neve e gjysma kurejsheve por kurejshet  jane popull qe nuk njohin kufijj (zullumqar)”.
Posa iu lexua shkresa Muhammedit a.s u cudit per kete mendjemadhesi te Musejlemes ndaj Allahut s.w.t Ia ktheu letren e i shkroi:
Bismil-lahi Rrahmani Rrahim
Nga Muhammedi, i derguari i Allahut, tek Musejleme genjeshtari!
Selami (Paqa) qofte mbi ate qe e pason udhezimin.Sa i perket tokes ,ajo eshte e Allahut ,Ai ia le ne trashegimi ate kujt te doje prej roberve te Tij dhe se fundi eshte per besimtaret e devotshem.
Pastaj u kthye Muhammedi a.s kah shoket e vet dhe i shiqonte ne fytyre.Kerkonte nje te zgjuar qe t’a barte kete mesazh.Ua parapriu Habib Ibni Zejdi.I ri, te cilin nga sherbimi ndaj fese nuk e ndaloi epshi dhe nga Zoti i tij nuk e preokupoi ndonje knaqesi.Zemra e tij ishte e mbushur me iman,naten e kishte bere dite me Kur’an e Dhikr.Mori letren nga dora e Muhammedit a.s dhe shkoi ne Jemame.Kaloi me shume se nje mije (1000) kilometra derisa arriti atje.Posa hyri te Musejlemeja ia dha letren.Me te lexuar letren u hidherua Musejlemeja.I tuboi njerzit e vet afer veti  ndersa Habibin e ndali afer vetes qe t’a pyeste per letren.
Tha Habibi: Eshte prej Muhammedit a.s.
Musejlemeja : A deshmon se Muhammedi eshte pejgamber?
Habibi: Po,deshmoj se Muhammedi eshte pejgamber.
Musejlemeja:A deshmon se une jam pejgamber?
Habibi:(duke u tallur me te tha): Jam shurdhuar e s’po te degjoj.(dtth:ajo cka po e thua ti eshte turp per t’a degjuar  Shenim i perkthyesit S.I).
Musejlemeja ia perseriti disa here: A deshmon se Muahammedi eshte pejgamber?
Habibi: Po, deshmoj se Muhamedi eshte pejgamber
Musejleme: A deshmon se une jam pejgamber?
Habibi: Asgje nuk po te degjoj.
Ia perseriti pyetjen por Habibi te njejten pergjigje.U hidherua Musejlemeja dhe e thirri xhelatin.E urdhroi t’a godiste me shpate trupin e ketij te riu.Musejlemeja ia perseriti pyetjen por nuk degjonte tjeter pergjigje veq asaj te pares.I shtohej inati e hidherimi.E urdheroi xhelatin t’ia prej gjuhen.Musejlemeja e pyeti: A deshmon se Muhamedi eshte pejgamber?.Megjitheqe gjuhen e kishte te prere dhe gjaku i rridhte neper goje,me koke pohonte se po,Muhamedi eshte pejgamber.A deshmon se une jam pejgamber?Beri me koke ne shenje mohimi.Musejlemeja e urdhroi xhelatin qe t’ia pres doren,pastaj kemben,pastaj hunden,veshet…Ia ben trupin copa copa ndersa gjaku i rridhte.Mbeti i shtrire ne toke duke vuajtur deri sa vdiq.
Po…Iu pre gjuha,iu coptua trupi,iu thyen eshtrat vetem per hire te Allahut,ne menyre qe kur te del ne Diten e Gjykimit para Allahut s.w.t dhe ta pyes:O robi Im!Perse te eshte prere gjuha?Perse te eshte prere hunda,dora?Perse eshte derdhur gjaku yt?…,te thote:Per ta arritur kenaqesin tende o Zoti  Im! Po …Per ty Zoti im vuajtjet shenderroheshin ne kenaqesi,te qajturit ne te qeshur,gjaku ne misk…
Nese ndeshkohem ne toke o Zoti im, ma zbardhe fytyren Diten e Gjykimit,ate dite,ku knaqem me takimin me Zotin tim,ate dite kur dhembjet shendrrohen ne begati!!!.Ia ngrit gradat, ia fale mekatet.Ndoshta therret Zoti e i thote: Po robi Im! Kenaqu me begatite si te duash,sot te begatoj ashtuqe me kurre nuk do te keshe ankesa,te jap pushtet qe askush nuk do te perzihet. Melaiket hyjne tek ti nga cdo dere.Ne ua shtojme te mirat, gezimin e lumturine.Sa te folur te bukur me Zotin e dynjas e te ahiretit.” Åöäøó ÃóÕúÍóÇÈó ÇáúÌóäøóÉö Çáúíóæúãó Ýöí ÔõÛõáò ÝóÇßöåõæäó {55} åõãú æóÃóÒúæóÇÌõåõãú Ýöí ÙöáóÇáò Úóáóì ÇáúÃóÑóÇÆößö ãõÊøóßöÄõæäó {56} áóåõãú ÝöíåóÇ ÝóÇßöåóÉñ æóáóåõã ãøóÇ íóÏøóÚõæäó Ata të Xhennetit tash janë të angazhuar me kënaqësi.56.Ata dhe shoqet e tyre janë nën hijet të mbështetur në kolltukë.57.Aty kanë pemë dhe çka të duan.. (Jasin 55-57).
Po…Ai eshte Allahu s.w.t,gjallerim i zemrave me dashurin ndaj Tij,qetesi trupore ne ibadetin ndaj Tij,lumturi shpirterore ne sherbimin ndaj Tij .Ata qe i bejne ibadet jane te nderuarit e Tij,ndersa ata qe i bejne mekat nuk i ka larguar nga meshira e Vet;nese pendohen jane te dashurit e Tij e nese nuk pendohen ai eshte Mjek i tyre,i sprovon  me sprova qe t’ua fale mekatet.Thote Allahu s.w.t”Çáã {1} ÃóÍóÓöÈó ÇáäøóÇÓõ Ãóä íõÊúÑóßõæÇ Ãóä íóÞõæáõæÇ ÂãóäøóÇ æóåõãú áóÇ íõÝúÊóäõæäó {2} æóáóÞóÏú ÝóÊóäøóÇ ÇáøóÐöíäó ãöä ÞóÈúáöåöãú ÝóáóíóÚúáóãóäøó Çááøóåõ ÇáøóÐöíäó ÕóÏóÞõæÇ æóáóíóÚúáóãóäøó ÇáúßóÇÐöÈöíäó {3} Ãóãú ÍóÓöÈó ÇáøóÐöíäó íóÚúãóáõæäó ÇáÓøóíøöÆóÇÊö Ãóä íóÓúÈöÞõæäóÇ ÓóÇÁ ãóÇ íóÍúßõãõæäó {4} ãóä ßóÇäó íóÑúÌõæ áöÞóÇÁ Çááøóåö ÝóÅöäøó ÃóÌóáó Çááøóåö áóÂÊò æóåõæó ÇáÓøóãöíÚõ ÇáúÚóáöíãõ {5} æóãóä ÌóÇåóÏó ÝóÅöäøóãóÇ íõÌóÇåöÏõ áöäóÝúÓöåö Åöäøó Çááøóåó áóÛóäöíøñ Úóäö ÇáúÚóÇáóãöíäó {6}þ æóÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ æóÚóãöáõæÇ ÇáÕøóÇáöÍóÇÊö áóäõßóÝøöÑóäøó Úóäúåõãú ÓóíøöÆóÇÊöåöãú æóáóäóÌúÒöíóäøóåõãú ÃóÍúÓóäó ÇáøóÐöí ßóÇäõæÇ íóÚúãóáõæäó  Elif, Lam, Mim.2.A menduan njerëzit të thonë: “Ne kemi besuar, e të mos vihen në sprovë?”3.Ne i sprovuam ata që shin para tyre, ashtu që All-llahu gjithqysh do t’i dallojë ata që e thanë të vërtetën do t’i dallojë dhe gënjeshtarët.4.A mos menduan ata që bëjnë vepra të këqija (krime) se do të na shpëtojnë (t’i ikin dënimeve)? Sa i shmtuar është gjykimi i tyre!5.E kush shpreson takimin (shpërblimin) e All-llahut, s’ka dyshim se afati i All-llahut do të vijë patjetër, e Ai është dëgjuesi i dijshmi.6.E kush lufton (përpiqet për të mirë), ai bën luftë për vete, se All-llahu vërtet nuk ka nevojë për askë në tërë botën.7.Po ata që besuan dhe bënë vepra të mira, Ne me siguri do t’ua shlyejmë të këqijat do t’i shpërblejmë më së miri për atë që vepruan.(Ankebut 1-7).
                                       ***
Disa njerez jane kureshtar per udhezim,por mendjemadhesia i ndalon t’i pasojne ritet fetare.Po…Disa bejne mendjemadhesi ne shkurtimin e pantollonave mbi zog te kembes apo leshimin e mjekrres.Bukuria e fytyres se tij eshte me me rendesi per te sesa respekti per Zotin.Po keshtu disa gra nuk e veshin hixhabin per shkak se dojne te duken te bukura  ose iu bejne mekat Allahut s.w.t,duke ndukur vetullat apo veshur rrobat e ngushta.Po t’a keshilloje nuk te respekton por ben mendjemadhesi.Ne xhennet nuk do te hyje,ai ne zemren e te cilit ka madje vetem nje grimce mendjemadhesi,e si eshte me ata,qe mendjemadhesia i pengon nga udhezimi?! Degjoje kete tregim:Ka qene Xhibletu El Ejhem.Ishte mbret nga mbreterit e Gassanit.Hyri imani ne zemren e tij e i shkroi Omerit r.a,Halifit te atebotshem te muslimaneve qe ta pranonte ne Meke.Omeri  r.a dhe muslimanet u gezuan shume nga ky lajm.Omeri r.a i shkroi qe te vinte duke e lajmeruar se ajo qe na takon neve te takon edhe ty dhe se ajo qe eshte obligim per ne eshte dhe obligim per ty.U nis Xhibletu me 500 kalores nga populli i tij.Posa u afruan afer Medines,veshi rrobat e qendisura prej arit dhe vendosi kuroren ne koke,te ilustruar me xhevahir.Ndersa ushtria e tij veshen rrobat me te bukura dhe hyne ne Medine.Nga bukuria e pamjes se tyre nuk mbet kush pa dale per t’i shiquar madje edhe grate e femijet.Posa hyri te Omeri e afroi afer vetes dhe i deshiroi mirseardhje.Kur erdhi koha e Haxhit,Omeri shkoi te bente haxhin e bashke me te shkoi edhe Xhibleteja.Derisa bente tavafin (sjelljet rreth Qabes) ia shkeli izarin (rroben) nje fukara i fisit Beni Fezarete.Xhibleteja iu kthye i hidheruar,e goditi e ia theu hunden.Fukaraja u hidherua keshtuqe shkoi tek Omeri dhe iu ankua.E dergoi Omeri nje njeri e i tha Xhibletes:Cfare te shtyri o Xhible t’a goditesh vellaun tend e t’ia thyesh hunden? Tha:Ai shkeli ne rroben time dhe po  te mos ishim ne Qabe do t’ia kisha prere koken.Omeri i tha:Tash e pranove dhe s’ke tjeter rrugedalje perveqse t’a pajtosh vellaun tend ose te te hakmerret,te te godas ne fytyre.Tha:Te me hakmerret nje njeri i rendomte ndersa une jam mbret?!Tha Omeri: O Xhible!Islami iu ka barazuar dhe perparesi ka vetem i devotshmi.Tha Xhible:Pra po behem i krishter.Tha Omeri:Kush e nderron fene mbytet e ti nese kalon ne krishterizem une do t’a prej koken.Tha:Me jep afat deri neser o pris i besimtareve.Tha Omeri: Je i afatizuar.Ne mesnate Xhible leshoi Meken dhe shkoi ne Konstantinopoje (Istanbull) e u be i krishtere.Kaluan kohe e atij i humben knaqesite.I perkujtonte ditet e Islamit te tij,knaqesine e namazit e te agjerimit…U pendua pse e la kete fe dhe pse i beri shok Zotit xh.sh.Qante e thoshte:
U ben te krishtere bujaret nga nje goditje
e po te benin durim nuk do te kishte dem
Me penguan prej sabrit  kokefortesia e kryelartesia
ndersa une ia shita syrin e shendoshe per te verber
Ah sikur nena te mos me lindtte dhe ah sikur
te kthehesha ne ate fjale qe ma tha Omeri
Ah sikur te ruaja kope bagetish ne shkretetire
dhe te isha rob i Rebia-se dhe Mudar-ite(fise arabe)
Ah po te kisha nje jete te thjeshte ne Sham
e t’i shoqeroja popullin tim i shurdher e i verber
Mbeti i krishtere derisa vdiq.Po..Vdiq pabesimtare sepse beri mendjemadhesi duke mos iu nenshtruar urdherave te Allahut.Pra kush te deshiron knaqesi le t’i neshtrohet urdherave te Allahut,le te jete modest me Zotin e vet,le te afrohet tek Zoti i vet duke iu pergjegjur fteses se Tij e duke iu shmangur ndalesave te Tij.Thote Allahu s.w.t” íóÇ ÃóíøõåóÇ ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇú ÇÓúÊóÌöíÈõæÇú áöáøåö æóáöáÑøóÓõæáö ÅöÐóÇ ÏóÚóÇßõã áöãóÇ íõÍúíöíßõãú æóÇÚúáóãõæÇú Ãóäøó Çááøåó íóÍõæáõ Èóíúäó ÇáúãóÑúÁö æóÞóáúÈöåö æóÃóäøóåõ Åöáóíúåö ÊõÍúÔóÑõæäó {24} æóÇÊøóÞõæÇú ÝöÊúäóÉð áÇøó ÊõÕöíÈóäøó ÇáøóÐöíäó ÙóáóãõæÇú ãöäßõãú ÎóÂÕøóÉð æóÇÚúáóãõæÇú Ãóäøó Çááøåó ÔóÏöíÏõ ÇáúÚöÞóÇÈö O ju që besuat, përgjigjuni All-llahut dhe të dërguarit kur ju ftojnë për atë që ju jep jetë, (për fenë e drejtë), dhe ta dini se All-llahu ndërhyn ndërmjet njeriut dhe zemrës së tij, dhe se ju do të tuboheni te Ai.25.Ruajuni nga e keqja (nga dënimi) që nuk godet vetëm ata që bënë mizori prej jush, (por edhe të mirët), dhe ta dini se All-llahu është ndëshkues i rreptë.(Enfal 24-25).
                                       ***
Ndonje njeri ka qe eshte udhezuar dhe si i tille qendron ashtu nje kohe por pastaj mashtrohet me knaqesite e dunjas,me autoritet,me pozite,me pasuri dhe e braktis fene e vet per hire te tyre. Apo ndokush e therret ne epshe dhe ia zbukuron ato,keshtuqe i shoqeron ne veprat e liga dhe hesht nga mekatet e tyre.Kalon nga nderi i adhurimit ne poshtersine e mekatit,iu kthehet mekateve pasiqe Allahu e shpetoi prej tyre.Ne dy koleksionet e verteta te haditheve (Buhariu & Muslimi) transmetohet se nje njeri dinte shkrim lexim,ia shkruante Muhamedit a.s shpalljen.E kishte mesuar permendesh Suren Bekare dhe Ali Imran.Ai qe i mesonte permendesh keto dy sure ishte ne pozite tek sahabet.E mashtruan disa pabesimtare me dunja,pasuri e gra,keshtuqe e braktisi Islamin e filloi t’i adhuronte putat,duke e kerkuar knaqesine e dunjase.Filloi te tallej me Muhammedin a.s e thoshte: Muhammedi nuk di tjeter perveq asaj qe une ia kam shkruar.Muhammedi a.s u njoftua me gjendjen e tij e tha:O Zoti im! Bere argument ate!
Nuk vonoi shume e vdiq.Po,vdiq…Iu ndalen knaqesite e i mbeten fatkeqesite.Posa vdiq ia hapen varrin dhe e vorresen.Kur u zgjuan te nesermen dhe kaluan prane varrit ,pane se toka e kishte nxjerrur jashte.U cuditen! Si ka mund te dale jashte varrit?! Thane: Kete e ka bere Muhammedi (a.s) dhe shoket e tij.U kthyen,hapen nje varre edhe me te thelle dhe e vorrosen.Kur u zgjuan te nesermen dhe kaluan prane varrit kur ja,toka prape e kishte nxjerrur jashte.Thane:Kete gjithsesi eshte duke e bere Muhamedi dhe shoket e tij.U kthyen dhe e hapen nje varr edhe me te thelle dhe e vorrosen.Te nesermen,kur u zgjuan dhe kaluan prane varrit pane se toka e kishte nxjerre prape jashte.Thane:Kjo nuk eshte bere nga dora e njeriut.Kesaj radhe nuk e vorrosen por e lane jashte mbi toke ashtu te shtrire qe t’a urinojne qente,t’ia kafshojne mishin dhelperat ndersa sorrat te hane nga trupi i tij.Allahu na ruajt nga humbja pas udhezimit!!!.
                                      ***
Ka njerez qe jane te sinqerte,knaqen me dashurine ndaj Allahut,zemra i ngjallet kur e kujton Allahun,por kur i shef mekataret e te humburit permallohet t’a shijoje jeten e tyre dhe te knaqet me knaqesite e tyre.Mendon se ata jane zoterinje,mendon se ata jane te lumtur…
Ibnul Kajjimi cek se, kur muslimanet e luftuan nje kala prej kalave te Romes, hasen ne veshtiresi dhe nuk mund te depertonin.E kishin rrethuar nje kohe te gjate por prape pa dobi.Gjate kohes se rrethimit doli nje grua nga grate e romakeve,te cilen e pa nje burre prej muslimaneve,i cili quhej Abdurr-Rrahim.I pelqeu dhe zemra iu lidh per te.Filloi te shkembeje lajme me te:Si mund te arrije tek ti? I tha:Behu i krishter dhe keshtu mund te vish tek une.U be i krishtere dhe fshehurazi shkoi tek ajo.I gjori mendoi se lumturia eshte ne nje grua te cilen e marton apo nje raki te cilen e pin.Muslimanet u merziten per mungesen e tij.Koha kalonte e ata nuk mund t’a hapnin kalane.E lane dhe shkuan.Pas nje kohe kaloi nje grup muslimanesh prane kulles (kalase) dhe iu kujtua (ish)Abdu Rrahimi.Pyeten per te dhe hallin e tij.E thirren me emrin e tij:O Abdu Rrahim! Pas pak iu paraqit atyre.I thane:A e arrite ate qe deshe? Tani ku eshte Kur’ani e dituria jote? Cfare bere me namazin tend? Tha:E kam harruar tere Kur’anin .Nuk me kujtohet asnje ajet perveq “Ñ ÈãÇ íæÏ ÇáÐíä ßÝÑæÇ áæ ßÇäæÇ ãÓáãíä “Ata që nuk besuan shpeshherë do të kishin dëshiruar të kishin qenë myslimanë.(Hixhr 2).
Ka thene Allahu ” ÐóÑúåõãú íóÃúßõáõæÇú æóíóÊóãóÊøóÚõæÇú æóíõáúåöåöãõ ÇáÃóãóáõ ÝóÓóæúÝó íóÚúáóãõæäó Lëri (Muhammed) ata, të hanë, të dëfrehen dhe t’i preokupojë shpresa (se do të jetojnë shumë), e më vonë do të kuptojnë”.(Hixhr 3).
Ky ishte tregimi i Abdu Rrahimit.U mashtrua me nje grua e i beri Allahut shok.
                                  ***
Ndodhe qe njeriu mashtrohet me pasuri e e mohon Allahun.Degjo per El A’sha Ibn Kajsin.Ishte poet i vjeter.U nis nga Jemame prej Nexhdit per tek Muhamedi alejhi selam per ta pranuar Islamin.Kalonte kodra e lugina i mallengjyer per t’u takuar me Muhamedin alejhi selam .
Madje duke hecur e lavdonte Muhamedin alejhi selam dhe recitonte :
A nuk i ke mbyllur syte tu ne nje nate te hirte
dhe buajte ashtu sic buan i shendoshi pa gjume
O pytesi im nga ia ke mesyer
sepse ai(syri) ne Jethrib(Medine) ka takim
Jam betuar se nuk e lodhi ate dhe nuk  e le te pushon
derisa Muhammedin ta takon 
Pejgamber, qe shef ate qe nuk e shifni dhe fjalet e tij
kane shkaktuar xhelozi e nder ne qytete
Te shof nuk ke degjuar per testamentet e Muhammedit
pejgamberit te Allahu,t qe ka porositur dhe ka bere deshmitar
Kujdes se nese ti nuk shkon me nje paisje prej devotshmerie
dhe takon pas vdekjes ata qe jane paisur
pendohesh qe te mos jesh si ti
dhe te pregaditeshe  per ceshtjen e cila eshte pregaditur
Kur u afrua afer Medines,i dolen perpara ca mushrike dhe e pyeten  per ceshtjen e tij? I lajmeroi se deshironte te takohej me Muhamedin alejhi selam qe t’a pranonte Islamin.U friksuan qe t’a pranoj Islamin ky poet sepse keshtu do te forcohej ceshtja e Islamit.Nje poet i vetem musliman,i quajtur Hasan Ibn Thabit ua kishte ngushtuar jeten me poezite e tij per Islamin  e cfare do te ndodhte po t’a pranonte Islamin poeti i arabeve,A’sha Ibn Kajsi?!
I thane: O A’sha!Feja jote e prinderve tu eshte me e mire per ty.
Tha: Jo, feja e tij eshte me e mire.
Thane:O A’sha! Ai e ndalon zinane.
Tha: Une jam plak, s’kam nevoje per te.
Thane:Ai e ndalon alkoolin.
Tha: Ajo t’a humbe mendjen, s’kam nevoje per te.
Kur pane se ai ishte i ngulitur per t’a pranuar Islamin i thane:Po t’i japim 100 deve e kthehu tek familja jote dhe braktise Islamin.
Tha:Sa i perket pasurise ,e pranoj kete oferte.
Ia tubuan devet dhe ai vendosi te kthehet tek populli i vet si kafir(pabesimtar).Kur ia tubuan devet,ndodhi nje befasi,per te cilen fare nuk mendoi.Ende pa arritur ne shtepi ra nga deveja,e theu qafen dhe vdiq.Thote Allahu s.w.t” ÃõæáóÜÆößó ÇáøóÐöíäó ØóÈóÚó Çááøåõ Úóáóì ÞõáõæÈöåöãú æóÓóãúÚöåöãú æóÃóÈúÕóÇÑöåöãú æóÃõæáóÜÆößó åõãõ ÇáúÛóÇÝöáõæäó {108} áÇó ÌóÑóãó Ãóäøóåõãú Ýöí ÇáÂÎöÑóÉö åõãõ ÇáúÎóÇÓöÑæäó Të tilët janë ata që All-llahu ua mbylli zemrat, dëgjimin dhe pamjen e tyre dhe të tillët janë ata naivët.109.Eshtë e vërtetë se ata në botën tjetër,mu ata janë të dështuarit:”.(Nahl 108-109).
                                     ***       
Nese ke deshire te bindesh per ndeshkimin e atyre qe i shoqerojne fasiket e kuffaret (mekataret e te pafete) degjo per tregimin e Abdullah Bin Xhahshit.
Ishte shok i Muhammedit a.s, madje ishte prej atyre qe sakrifikuan per kete fe dhe ishte ndeshkuar ne Meke per shkak se kishte pranuar Islamin.Beri hixhret (migroi) me muslimanet ne Habesh.
Per hire te Allahut e braktisi familjen, vendin, pasurine, shtepine… s.w.t. Me te ishte gruaja e tij,Ummu Habibeja.Ai rrinte shpesh me te krishteret dhe largohej prej muslimaneve.Nje dite i tha gruas se tij : Une i studiova fete dhe nuk pashe fe me te mire sesa krishterizmin.U frikesua gruaja e tij dhe i tha:Ajo nuk eshte me e mire per ty sesa Islami por t’ia keshe friken Allahut s.w.t.Nuk ia vuri veshin por doli nga Islami dhe e vari kryqin ne gjoks.Filloi te pinte alkool dhe te shoqerohej me kuffaret derisa vdiq. E lusim Allahun te na perforcoje ne fe derisa te vdesim!!!.
Allahu s.w.t i urdheroi besimtaret t’i shoqerojne te devotshmit e te devotshmet dhe ua terhoqi verejtjen qe te mos i shoqerojne te tjeret.” æóÇÕúÈöÑú äóÝúÓóßó ãóÚó ÇáøóÐöíäó íóÏúÚõæäó ÑóÈøóåõã ÈöÇáúÛóÏóÇÉö æóÇáúÚóÔöíøö íõÑöíÏõæäó æóÌúåóåõ æóáóÇ ÊóÚúÏõ ÚóíúäóÇßó Úóäúåõãú ÊõÑöíÏõ ÒöíäóÉó ÇáúÍóíóÇÉö ÇáÏøõäúíóÇ æóáóÇ ÊõØöÚú ãóäú ÃóÛúÝóáúäóÇ ÞóáúÈóåõ Úóä ÐößúÑöäóÇ æóÇÊøóÈóÚó åóæóÇåõ æóßóÇäó ÃóãúÑõåõ ÝõÑõØÇð  Përkufizoje veten tënde me ata që lusin Zotin e tyre mëngjes e mbrëmje, e që kanë për qëllim kënaqësinë (razinë) e Tij, dhe mos i hiq sytë e tu prej tyre e të kërkosh bukurinë e kësaj bote dhe mos iu bind atij që ia kemi shmangur zemrën e tij prej përkjtimit ndaj Nesh dhe i është dhënë epshit të vet, pse puna e tij ka mbaruar.” (Kehf 28).
                                     ***
Ajo cka e forcon besimtarin ne fe eshte te interesohet per fene e tij,te ndikoje te mekataret e jo te ndikojne ata tek ky,ta keshilloje ate e kete,te urdheroje per te mire e te ndaloje nga e keqja,te ftoje ne Islam me nje kaset te dobishme,me nje liber stimulues,me nje keshille te sinqerte,t’a rrise imanin dhe te forcohet ne fe.Shiqo ne kodrat e forta ,shiqo ne shoket e Muhamedit a.s,shiqoje Ebu Bekrin dhe paramendoje deshiren e tij per te ftuar ne fe…Gjithsesi se do te mahnitesh nga vendosmeria e tij.Transmeton Ibni Sa’di ne librin e tij Tabekat dhe Taberaniu ne Err Rrijad En Nediretu,se Muhammedi a.s ne fillim te dergimit te tij thirrte ne Islam fshehtas.Muslimanet e fshehnin fene e tyre.Kur arriti numri i tyre ne 30 burra e luti Muhammedin a.s qe t’a kumtonte shpalljen haptas.Tha Muhammedi a.s : Ne o Ebu Beker jemi pak.Ebu Bekri nuk ndalej  se kerkuari nga Muhammedi a.s qe t’a publikonte haptas shpalljen  derisa shkoi Muhammedi a.s tek Qabeja  me shoket e vet  dhe secili filloi t’i therriste te afermit.Ebu Bekri u ngrit ne kembe duke iu ligjeruar.Ishte ligjeruesi i pare qe ftoi ne Islam.Kur e pane kufaret se po ua nencmonte zotat e tyre dhe po ua zhvlerson fene iu turren Ebu Bekrit e muslimanve dhe i rrahen ne nje qoshe te xhamise.Ebu Bekri publikonte fene e tij.E rrethuan nje grup dhe e rrahen deri sa e rrezua ne toke.Ishte moshuar. Gati kishte te 50-tat.Iu afrua Utbe Ibn Rebia dhe e godiste ne bark e ne fytyre sa qe i hapi varrë ne fytyre qe i rridhnin gjak.Nuk mund ta njihje fytyren e tij nga plaget.I kishte rene te fiket.Erdhi fisi i tij,Benu Tejmi dhe i larguan  kuffaret prej tij.E derguan ne shtepi.Asnjeri nuk dyshonte se nuk ka vdekur.U ulen babai dhe populli i tij tek koka e tij.I flisnin por nuk iu pergjegjej.Dikur kah mbremja u kthjell Ebu Bekri,i hapi syte dhe fjalen e pare qe e foli tha:Cfare ka bere i derguari i Allahut s.w.t? U hidherua babai i tij dhe e shau, pastaj u ngrit dhe doli.Iu ule afer nena e tij,e cila mundohej qe ta ushqente ose t’i ipte uje.Ebu Bekri  pyeste :Cfare ka bere i derguari i Allahut? Tha nena e vet : Vallahi! Une nuk di asgje per shokun tend.
Tha: Shko te Ummu Xhemil Bint El Hattab dhe pyete ate per Muhammedin a.s.Kjo grua e kishte pranuar Islamin por e mbante fshehte. Shkoi nena e tij,e pyeti dhe i tha se Ebu Bekri te pyete per Muhammed Bin Abdullahun?
Tha Ummu Xhemil: Ne nuk e njofim Ebu Bekrin e as Muhammedin por nese deshiron po vij me ty tek djali yt .
Tha: Ne rregull.
Posa hyn tek Ebu Bekri dhe e pa ne ate gjendje qau dhe tha: Shpresoje te hakmmerret Allahu per ty.U kthye kah ajo Ebu Bekri me veshtiresi dhe i tha : Oj Ummu Xhemile!Cfare ka bere Muhammedi a.s?
Tha: Na degjon nena jote.
Tha: Fol se nga ajo nuk ke  gje te keqe.
Tha: Eshte shendosh e mire.
Ebu Bekri tha: Ku eshte ?
Tha: Ne shtepine e Erkamit.
Tha nena tij: Tash u njoftove per shokun tende pra ha e pi tani!
Tha: Jo,per Zotin, nuk do te ha as do te pije derisa te shkoje e ta shohe te derguarin e Allahut me syte e mi.
Kur u erresua u perpoq te ngritej Ebu Bekri por s’kishte force. Doli duke u mbeshtetur ne nenen e vet dhe Ummu Xhemilen.
Shkuan tek Muhammedi a.s.Kur e pa Muhammedi a.s u ngrit ne kembe dhe e perqafoi.E perqafuan edhe muslimanet.Pejgamber a.s ndjeu nje keqardhje te madhe.Ebu Bekri i thoshte Muhamedit a.s: Nuk me ka ndodhur gje e keqe perveq kesaj, qe kam pesuar nga ai hipokriti…
I tha:Kjo eshte nena ime.
Ftoje ate tek Allahu dhe lute Allahun per te!
Muhammedi a.s e ftoi ne Islam e ajo e pranoi.
Kjo eshte kureshjte e madhe prej Ebu Bekrit.Fryti i pare i kesaj kureshtje ishte se Allahu s.w.t e beri te forte ne fe.Ai vertet ishte i forte ne fe,keshtuqe kur vdiq Muhamedi aejhi selam, njerzit dyshuan ne vdekjen e tij .U ngrit Omeri me shpaten e tij e kercnoi te gjithe ata qe thonin se Muhamedi a.s ka vdek.U ngrit Ebu Bekri e tha : Kush e ka adhuruar Muhammedin a.s le ta dije se Muhamedi ka vdeke,e kush e ka adhuruar Allahun le ta dije se  Allahu eshte i Gjalle e nuk vdes”.
Pas vdekjes se Muhammedit a.s dolen nga Islami disa fise rreth Mekkes ndersa Ebu Bekri nuk luhatej dhe keshtu vazhdoi derisa ia ktheu forcen Islamit.Ne doren e tij pranuan Islamin tridhjete (30) Sahabi,gjashte (6) prej te cileve te pergezuar me Xhennet.
                                           ***
Djemet dhe vashat madje muslimanet dhe muslimanet e kane obligim qe nese u ekspozohen epshet apo ndiejne vrazhdesi ne zemrat e tyre apo jane dhene pas te ndaluarave,te ankohen tek ndonje muslimann qe i keshillon. Disa nga selefi thonin”Hejja bina nu’min saah-Eja me ne te besojme per nje cast”.
Transmeton Tirmidhiu dhe Nesaiu me sened hasen se Murthid iben Ebi Murthidi r.a shkonte nga Medineja ne Meke fshehtazi, tek shtepite, ne te cilat kishte te burgosur muslimane,i lironte dhe i dergonte ne Medine.Nje nate prej netesh hyri ne Meke dhe u dakordua te takohet me njerin prej te burgosurve ne nje vend por derisa Murthidi deshi te shkoj tek ai kaloi prane nje gruaje prostitute,e cila quhej Anaka.
Me Anaken ne xhalihijet ishin shoket.Posa e pa u fsheh por ajo e verejti. Shkoi tek ai dhe posa e shiqoi ne fytyre e njohu e i tha: Murthid, a ti je a?  Tha: Po.
Tha: Mire se ke ardhe! Eja sonte te flesh tek une.
Tha:Oj Anake! Allahu s.w.t e ka ndaluar zinane.
Tha: Ose do te beshe ate qe te them une ose do te zbulohesh .
Tha: Jo,nuk do t’a beje.
Bertiti Anakja: O banor te tendave! Ky njeri po ua barte robet tuaj ne Medine.Iku Murthidi ne nje kopshte dhe u fsheh ne nje shpelle te atij kopshti.E ndiqnin  tete (8) veta.Hyne pas tij por Allahu s.w.t i verberoi dhe nuk e pane.U kthyen tek kuajt e tyre.Murthidi qendroi edhe pak aty pastaj shkoi dhe e mori shokun prej atij vendit kur e kishin lene te takohen.Posa dolen prej Mekes ia hoqi prangat dhe shkuan ne Medine .Shkoi tek Muhammedi a.s dhe i tha :O i derguari i Allahut! Me lejo t’a martoj Anaken? Muhammedi a.s heshti derisa zbriti ajeti ” ÇáÒøóÇäöí áóÇ íóäßöÍõ ÅáøóÇ ÒóÇäöíóÉð Ãóæú ãõÔúÑößóÉð æóÇáÒøóÇäöíóÉõ áóÇ íóäßöÍõåóÇ ÅöáøóÇ ÒóÇäò Ãóæú ãõÔúÑößñ æóÍõÑøöãó Ðóáößó Úóáóì ÇáúãõÄúãöäöíäó Laviri nuk do të duhej të martohej me tjetërkë, pos me ndonjë lavire ose idhujtare, e lavirja me të nuk do të duhej të martohet kush, pos ndonjë lavir o idhujtarë “.(En Nur 3)
E thirri Muhammedi a.s e i tha: Zinaqari nuk martohet perveqse me zinaqaren ose politeisten dhe zinaqarja nuk martohet perveqse me zinaqarin ose politeistin pra mos u marto me te!.
Transmeton Ebu Neimi ne librin e tij “El Hiljetu” se Amr Ibn Mejmun Bin Mehrani ka thene: Pasi u plak babai im dhe u verberua me tha: Eja o biri im te shkojme te Hasan El Basriu.Dola me te t’a coj te shtepia e Hasan El Basriut.Posa hyme i tha babai :O Ebu Seid! Jam duke ndier vrazhdesi ne zemer andaj me ndihmo ta largoj.Hasani filloi t’i lexoje keto ajete” ÃóÝóÑóÃóíúÊó Åöä ãøóÊøóÚúäóÇåõãú Óöäöíäó {205} Ëõãøó ÌóÇÁåõã ãøóÇ ßóÇäõæÇ íõæÚóÏõæäó {206}þ ãóÇ ÃóÛúäóì Úóäúåõã ãøóÇ ßóÇäõæÇ íõãóÊøóÚõæäó Po më thuaj se edhe nëse Ne u japim të jetojnë vite me rradhë,206.e pastaj t’u vijë atyre ajo me çka u tërhiqet vërejtja,207.çka do t’u vlejë atyre ajo jetë që gëzuan?(Shuara 205-207).
Filloi te qaje babai derisa u rrezua per toke e i binte tokes me kembe.Filloi te qan edhe Hasan Basriu me ze.Erdhi sherbetorja e tha: E lodhet plakun,ngrituni e shkoni.E morra babain dhe u nisem.Kur dolem ne rruge me goditi babai ne gjoks e me tha:O biri im na i lexoi disa ajete, te cilat po t’i kuptoje do te lenin ne zemren tende plage.
                                    ***
Prej mjeteve qe me se shumti ndikojne ne forcimin e fese te njeriut eshte: Nenshtrimi Allahut s.w.t ne vetmi e shoqeri.
Pejgamberi a.s kishte paralajmeruar qysh moti se do te kete njerez Diten e Gjykimit qe do te kene vepra te mira  si te ishin kodra te medha, por Allahu s.w.t ua ben hi e pluhur..Thevbani e kishte pyetur: O i derguari i Allahut! Na i pershkruaj ata qe te mos jemi prej tyre duke mos e ditur.Tha Pejgamberi a.s “Ata jane vellezerit e juaj, prej lekures (llojit) suaj, falen naten sic faleni por ata jane njerez qe kur te vetmohen me ndalesat e Allahut s.w.t i neperkembin ato”.(Ibni Maxhe ne librin e Zuhdit).
Nje dite u vetmua nje burre me nje grua .Shejtani ishte i treti i tyre. E ftoi gruaja burrin te bejne mardhenie e burri i tha: Vertet njeriu qe e shet xhennetin, gjeresia e te cilit eshte sa qiejt e toka ,per nje knaqesi kalimtare ai eshte i cmendur.
                                    ***
Te pareve tane iu pelqente te benin ndonje veper te mire fshehtas,te cilen nuk e di kush pos Zotit ,qofte sadaka apo keshille apo kujdesje per ndonje jetim ose vejushe  ose te ngrate,apo falje naten e agjerim diten ose dua e istigfar ose lexim te Kur’anit…
Ebu Bekri kur e falte sabahun, dilte ne shkretetire dhe zhdukej per ca momente e pastaj kthehej ne Medine.Omeri u cuditte.Nje dite pasi e fali sabahun fshehtas e percolli Ebu Bekrin se ku po shkonte.Kur ja Ebu Bekri dilte prej Medines dhe shkonte tek nje tende e vjeter ne shkretetire.U fsheh Omeri pas nje guri.Qendroi Ebu Bekri per pak caste ne tende pastaj doli.U ngrit Omeri dhe hyri ne tende kur ja nje grua e dobet,e verber,prane se ciles ishte femije te vegjel.
E pyeti Omeri : Kush eshte ky njeri qe po iu vjen?
Tha: Nuk e njof por eshte musliman.Ka kohe qe na vie cdo mengjes.
Po cfare ben tek ju?-e pyeti Omeri.
Tha: Na e pastron shtepine,e pregadit buken,e mjel kafshen tone e pastaj del.
Doli Omeri e thoshte: I ke ngarkuar halifet pas teje o Ebu Beker, i ke ngarkuar halifet pas teje o Ebu Beker…
                                  ***
Edhe Omeri nuk ishte larg Ebu Bekrit ne adhurim(ibadet) dhe sinqeritet.Doli nje dite dhe shetitej lagjeve te qytetit  kur ja nje njeri i varfer ne mes te qytetit ne mes te rruges.E kishte vendosur nje tende te vjeter dhe ishte ulur ne prag te saj.
Omeri e pyeti: Kush jeni ju?
Tha:Jam beduin(fshatar),kam ardhur tek halifeja te me ndihmoje.
Omeri degjoi zerin e nje gruaje,e cila kishte dhimbje.Pyeti per te.
Tha njeriu: Shko dhe shiqoj punet tua!.
Omeri tha : Kjo eshte pune imja.
Tha njeriu: Gruaja ime eshte duke lindur dhe s’kam asgje; as para e as ushqim.
Omeri u kthye shpejt ne shtepi e i tha gruas se tij,Ummu Kulthum Bint Alijj: A deshiron te besh mire per Allahun s.w.t ?
Tha gruaja:Po cfare te bej?.
Omeri i tregoi per njeriun dhe gruan e tij.
U nisen ai dhe gruaja e tij.Me vete kishte ushqim,dru per ta ndezur zjarrin dhe disa gjera tjera.Hyri gruaja e Omerit ne tende tek gruaja e fshatarit ndersa Omeri u ul me njeriun.E ndezi zjarrin dhe filloi ta pergadiste ushqimin.Tymi i perzihej ne mjekerr.Njeriu e shiqonte dhe derisa ata ishin ne kete gjendje thirri gruaja e Omerit: O pris i besimtareve( Ja Emirel Mu’minin)! Pergezoje shokun tend me djale.Kur degjoi njeriu”O Pris i Besimtareve” u frikesua e tha: Ti je Omer Ibn Hattabi?.
Tha Omeri:Po.
Filloi te perkulej para tij por Omeri i tha: Rri ashtu siq je.Omeri e mori enen e afroi prane tendes e i tha gruas se tij: Ushqeje shoqen tende.Kur u ngop gruaja, e nxorri ushqimin e mbetur prej tendes.Omeri e mori dhe ia vendosi njeriut perpara e i tha:Ha se ndoshta ti s’ke ngrene prej nates..Omeri e thirri gruan ndersa njeriut i tha : Neser eja tek ne te te keshillojme per ate qe te ben dobi.
                                  ***
Po keshtu ishin edhe te tjeret pas tyre.Hasan Ibni Aliu naten barte ene me ushqim e ua ipte te varfereve.Thoshte: Sadakaja e fshehte e shuan hidherimin e Allahut s.w.t.Kur vdiq gjeten shenja te zeza ne shpinen e tij e thane: Kjo eshte shpine hamalli dhe nuk e kemi ditur se ka qene hamall…U shperndante ushqim 100 shtepive ne Medine qofshin ato shtepi vejushash apo jetimesh.Nuk e dinin se kush po ua sillte ushqimin.
Njeri prej selefit agjeroi 20 vjet e familja e tij nuk e dinin.Nje dite agjeronte e nje hante.Kishte nje shitore.Shkonte ne te posa lindtte dielli dhe me vete e merrte ushqimin.Nese agjeronte ate dite,ushqimin e ipte sadaka e nese nuk agjeronte e hante per vete.Kur perendonte dielli kthehej dhe hante darke me familje.
Po, e ndienin nevojen e adhurimit te Allahut ne cdo momente.Ata ishin te sinqerte,ishin miq te Allahut.Thote Allahu s.w.t” Åöäøó áöáúãõÊøóÞöíäó ãóÝóÇÒÇð {31} ÍóÏóÇÆöÞó æóÃóÚúäóÇÈÇð {32} æóßóæóÇÚöÈó ÃóÊúÑóÇÈÇð {33} æóßóÃúÓÇð ÏöåóÇÞÇð {34} áøóÇ íóÓúãóÚõæäó ÝöíåóÇ áóÛúæÇð æóáóÇ ßöÐøóÇÈÇð {35} ÌóÒóÇÁ ãøöä ÑøóÈøößó ÚóØóÇÁ ÍöÓóÇÈÇð  S’ka dyshim se të devotshmit kanë fitime të mëdha..Kopshte e vreshta rrushi..Edhe vasha të një moshe..Edhe gota të mbushura plot verë..Aty nuk dëgjojnë fjalë të kota, as gënjeshtra.Shpërblime e dhurata të shumta dhënë nga Zoti yt.”(Nebe’ 31-36).
Lum per ato zemra qe i ka mbuluar frika ndaj Allahut  e i ka okupuar dashuria ndaj Tij.Ibadeti iu eshte bere tradite ndersa heshtja e levizja e tyre eshte ibadet.
Pasha Allahun po te veçoheshe me shpirtin tend vetëm
dhe t’a kontrolloje pa bere dredhi
Do ta gjeje jeten me te mire jeten e tyre
e nese ngec do te mbetesh i nençuar e i poshteruar
E verteta eshte diell ndersa syte jane parës
nuk i fshehen perveq te verberit
Zemra verberohet nga e verteta siç verberohen
keta dy sy madje edhe me shume
shpetimi,begatia dhe permiresimi i saj jane
vecimi i saj veq per Allahun
e nese largohet nga kjo atehere devijon
dhe ne kete kosmos kthehet i humbur
                                            ***
Ata qe Allahi i forcoi ne kete kete aspekt te mos mashtrohen por le ta lusin Allahun t’i perforcoje edhe me ne fe.Degjo per ate qe i shkaterroi putat, ndertoi Qabene,Ibrahimin a.s. Duke e ndertuar Qabene thoshte” æóÇÌúäõÈúäöí æóÈóäöíøó Ãóä äøóÚúÈõÏó ÇáÃóÕúäóÇãó …më mbro mua e bijtë e mi nga adhurimi i idhujve (statuja gurësh)”.(Ibrahim 35).
Kush nuk iu frikesohet belave pas Ibrahimit a.s?!
Aisheja r.a transmeton se duaja me e shpeshte e Muhammedit a.s ishte “O Zoti im!O rrotullues i zemrave!Perforcoje zemren time ne fene Tende!Pejgamberi a.s e luste Allahun t’a mbroj nga humbja pas udhezimit..
                                        ***
Prej mjeteve me te forta qe te bejne te paluhatshem ne fe eshte edhe trashegimia e pejgambereve,kerkimi i diturise se dobishme,duke prezentuar ne ligjerata,duke shoqeruar dijetaret,duke lexuar libra…
Dijetari eshte me i rende per shejtanin se 1000 njerez te rendomte dhe vlera e dijetarit ndaj te tjereve eshte si vlera e henes ndaj planeteve tjera.
                                       ***
Ne fund prej mjeteve te perforcimit ne fe eshte imagjinimi i shperblimit te madh te sabrit ne ibadete dhe largimi nga te ndaluarat.Si e shet i mencuri  ate,cka syte se kane pare,veshet se kane degjuar,mendja s’mund t’a imagjinoje,me nje jete kalimtare,e cila pothuajse eshte vetem nje enderr.
Si  shitet xhenneti , gjeresia e te  cilit  eshte sa  qiejt  e  toka  per  nje  burg qe  eshte  perplot  me  sprova,si  shiten  virgjereshat  te  cilat jane  posi  diamante me  femra  te  ndyta, si  shiten lumenjet  prej  vere qe  jane  te  knaqshem per  pirje   me  pije(te konsideruara si)  te  ndyta  ne  dynja  e  fe,si shitet  knaqesia e  shiqimit  ne Allahun s.w.t  me  shiqim  ne  nje  fytyre  te  prishte, si  shitet  degjimi i  ligjerates  se  Allahut  me  degjimin  e  muzikes  e  kengeve, si  shitet  ulja  ne  frone  prej  diamanti Diten  e  Gjykimit  me  uljen  me  shejtanat  e  mallkuar… ?
Po…Si t’i braktise keto ? Ai (xhenneti)eshte vater te cilen e ka mbjellur Allahu me doren e Vet.E pershkroi hyrjen ne te (xhennet) si shpetim te madhe.
Nese pyete per dheun e tij, ai eshte misk e shafran ,nese pyet per tavanin e tij ai eshte Arshi i Allahut s.w.t, guret e tij jane dijamante e margaritare ndersa ndertesa e tij eshte ari e argjend.Nese pyet per pemet e tij jane me te embela se mjalta.Sa i perket lumenjeve jane lumenje nga qumshti qe nuk u ndryshohet shija ,lumenje nga vera , e lezetshme per t’a pire ,lumenje nga mjalta e pastert.Ushqimi i tyre eshte peme,cfare ata t’i zgjedhin , mish shpezesh cfare te dojnë , rrobet e tyre jane ari e mendafshi .Ata ne kopshtet e xhennetit shetisin , nga pemet e tyre hane ,iu sherbejn djelmosha te permotshem.Cudi si flen kerkuesi i tij (xhennetit), cudi si nuk garojne per xhennetin te dashurit e tij,ndersa Zoti i tyre i thirre e iu thote”(Atyre besimtarëve, që ishin shoqëruar për hir të Zotit, u thuhet): “íóÇ ÚöÈóÇÏö áóÇ ÎóæúÝñ Úóáóíúßõãõ Çáúíóæúãó æóáóÇ ÃóäÊõãú ÊóÍúÒóäõæäó {68} ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ ÈöÂíóÇÊöäóÇ æóßóÇäõæÇ ãõÓúáöãöíäó {69} ÇÏúÎõáõæÇ ÇáúÌóäøóÉó ÃóäÊõãú æóÃóÒúæóÇÌõßõãú ÊõÍúÈóÑõæäó {70} íõØóÇÝõ Úóáóíúåöã ÈöÕöÍóÇÝò ãøöä ÐóåóÈò æóÃóßúæóÇÈò æóÝöíåóÇ ãóÇ ÊóÔúÊóåöíåö ÇáúÃóäÝõÓõ æóÊóáóÐøõ ÇáúÃóÚúíõäõ æóÃóäÊõãú ÝöíåóÇ ÎóÇáöÏõæäó {71} æóÊöáúßó ÇáúÌóäøóÉõ ÇáøóÊöí ÃõæÑöËúÊõãõæåóÇ ÈöãóÇ ßõäÊõãú ÊóÚúãóáõæäó {72} áóßõãú ÝöíåóÇ ÝóÇßöåóÉñ ßóËöíÑóÉñ ãöäúåóÇ ÊóÃúßõáõæäó  O adhuruesit e Mi, sot nuk ka as frikë për ju, e as që do të jeni të pikëlluar!”69.(Robërit e Mi) të cilët besuan argumentet Tona dhe ishin myslimanë.70.Hyni në Xhennet, ju dhe gratë tuaja, të gëzuar!71.Atyre u shërbejnë me enë e gastare nga ari, aty do të kenë çka t’u dëshirojnë shpirti dhe t’u kënaqet syri. Ju do të jeni aty përgjithmonë.72.E ky është Xhenneti që u është dhënë për atë që keni punar.73.Aty keni shumë pemë prej të cilave do të hani.”(Zuhruf 67-73).
                                        ***
VELLEZER DHE MOTRA!
Keto ishin mjetet e perforcimit per ate qe deshiron te shpetoj sepse ne jemi duke jetuar ne nje kohe,ne te cilen fitnet-sprovat jane shtuar , fatkeqsite jane te ndryshme , fitne ne shiqim ,tjetra ne degjim ,ndersa e treta t’a lehteson te keqen (zinane),e katerta te fton te fitosh pasuri haram …Thuajase gati jemi bere personazhe te kohes per te cilen thote Muhammedi a.s “Pas jush jane ditet e sabrit.Sabri ne ato dite eshte sikur mbajtja e gaces.Puntori ne keto dite ka shperblimin e 50 vetave…..Thane:O i derguari i Allahut!A (sa 50) prej tyre? Tha: Jo, por prej jush.(Transmeton Tirmidhiu,Hakimi dhe te tjeret.Hadithi eshte hasen) .
Muslimi transmeton se Muhammedi a.s ka thene”Islami ka filluar garib (i vetem) dhe do te kthehet garib (i vetem),ndersa lum per gurebate (te vetmuarit)(, te cilet e mbajne fene ne ato dite)”.
Po, lum per ta! Rritet shperblimi i te mireve ne kohen e fundit.Sepse njeriu i kohes se fundit nuk gjen ndoke qe e ndihmon ne hajr, ai eshte i vetmuar ne mesin e mekatareve. Po…eshte i vetmuar ne mesin e tyre.Marrin kamate e ky nuk merr,degjojne kenge e ky nuk degjon,shiqojne gjera te ndaluara e ky nuk shiqon,i bejne shok Allahut e ai qendron i forte ne Tewhid (Njeshmerine e Allahut s.w.t).
Buhariu transmeton se Muhammedi a.s ka thene”Nuk do t’iu vie kohe perveqse pas saj, tjetra do te jete me e keqe derisa t’a takoni Zotin tuaj”.
Bezzari transmeton me sened hasen se Muhammedi a.s ka thene”Allahu ka thene:Pasha krenarine Time,robit Tim nuk ia bashkoj dy frika e as dy siguri,nese robi nuk me frikesohet ne dunja do te me frikesohet ne Diten e Gjykimit e nese me frikesohet ne dunja do t’a bej te sigurte Diten e Gjykimit”.
Po, kush ia ka patur friken Allahut ne dunja ,ne Diten e Gjykimit do te jete i sigurte dhe do te gezohet kur te takohet me Zotin e vet.Do te jete edhe prej banoreve te xhennetit,per te cilet thote Allahu s.w.t ”  æóÃóÞúÈóáó ÈóÚúÖõåõãú Úóáóì ÈóÚúÖò íóÊóÓóÇÁáõæäó {25} ÞóÇáõæÇ ÅöäøóÇ ßõäøóÇ ÞóÈúáõ Ýöí ÃóåúáöäóÇ ãõÔúÝöÞöíäó {26} Ýóãóäøó Çááøóåõ ÚóáóíúäóÇ æóæóÞóÇäóÇ ÚóÐóÇÈó ÇáÓøóãõæãö {27} ÅöäøóÇ ßõäøóÇ ãöä ÞóÈúáõ äóÏúÚõæåõ Åöäøóåõ åõæó ÇáúÈóÑøõ ÇáÑøóÍöíãõ  Dhe njëri-tjetrit i qasen duke i pyetur (për punët e tyre në dunja).26.(Këta) Thonë: “Ne edhe kur ishim në familjet tona, ishim ata që frikësoheshim.27.E All-llahu na dhuroi të mira dhe na ruajti prej dënimit të erës (flakës) së nxehtë të zjarrit.28.        Ne më parë ishim ndër ata që lutëm Atë, e Ai është bamirës, meshirues”.” (Et Tur 25-28).
Ndersa sa iu perket atyre qe iu jane ekspozuar mekateve dhe nuk kane tjeter preokupim perveq barqeve e organeve te tyre,ata ne Diten e Gjykimit do te jene te trishtuar.Thote Allahu s.w.t”  ÊóÑóì ÇáÙøóÇáöãöíäó ãõÔúÝöÞöíäó ãöãøóÇ ßóÓóÈõæÇ æóåõæó æóÇÞöÚñ Èöåöãú æóÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ æóÚóãöáõæÇ ÇáÕøóÇáöÍóÇÊö Ýöí ÑóæúÖóÇÊö ÇáúÌóäøóÇÊö áóåõã ãøóÇ íóÔóÇÄõæäó ÚöäÏó ÑóÈøöåöãú Ðóáößó åõæó ÇáúÝóÖúáõ ÇáßóÈöíÑõ  Do t’i shohësh jobesimtarët të frikësuar nga ajo që vepruan, po, ajo do t’u ndodhë atyre, kurse ata që besuan dhe bënë vepra të mira, do të jenë në kopshtet e Xhenneteve dhe ata kanë te Zoti i tyre çka të dëshirojnë; e kjo është ajo dhuntia e madhe”.(Shura 22).
Mbeshtetu ne Allahun se ti je ne te verteten e padyshimte, le te mos ndikojne tek ti shumica e te humburve e as mos u deshpero per shkak te numrit te pakte te atyre qe jane duke u kapur per feje….
O ti qe kthen shpinen nga ajo qe prej teje kerkohet
rruga ka shkuar e veq po i vie fundi
I ngazëllyeri qeshë i sigurte e me krenari
sikurse ai  e ka arritur marrveshjen e sigurise
Gezimi pershkoi ate apo rroben e tij
keshtuqe te gjitha brengat e deshperimet u hoqen
Ec kryelarte ne rrobat e lumturise duke harruar
Qe qefinin duhet  veshur  pas tyre
Puna e tij nuk eshte per tjeter por per te arritur
Jete te mire ne dunja edhe nese kjo e shpie ne zjarre
E shiti jeten e botes se begatshme
Me nje shkaterrues (knaqesi) kalimtar e te perkohshem

E lus Allahun qe te na mundesoje te bejme vepra te mira e te shmangemi nga te keqiat.E lus Allahun te na mbroje nga sprovat.
Zoti im! Na i perforce zemrat ne ibadetin Tend!!!.
Pershendetjet qofshin mbi Muhammedin a.s
4 janar 2003,e shtune ,ora 21:38,Brunei Darus Salam.
Shkroi: Dr: Muhammed Bin Abderr Rrahman El Arifi
Perktheu dhe pershtati ne shqip: Sedat Islami
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s