Abdul Basiti Abdus Samed – lexuesi më i njohur i Kur’anit

Abdul Basit Abdus Samedi
Nje jetepershkrim i shkurter

Ka lindur ne Egjipt më 12/12/1928.
Kur’ani e mesoi permendesh ne moshen dhjete vjecare,ndersa pas pak kohesh u regjistrua ne Shoqaten Komunale te Kur’anit Fisnik,ku mesoi Shkencen e Leximit per 3 vite radhazi.

Turnet e tij :
1-Me ftese te mbretit te Tunisit,Muhammedit te Peste,ne vitin 1960,kishte qendruar atje gjate tere muajit Rramazan.
2-Me ftese te qeverise malejziase,ne vitin 1965,kishte marre pjese ne ceremonine e hapjes se xhamise më te re në Azi
3-Po këtë vit,me ftese te Qendres Islame kishte udhetuar ne Afriken Jugore.
4-Ne vitin 1970 udhetoi ne Kuvajt,per t’i ringjallur netet e Ramazanit me lexim te Kur’anit.
5-Me ftese te Ministrise per Kulture dhe Informim,udhetoi ne Bagdad.
6-Ka udhetuar edhe ne Argjentine me ftese te gurbetçarëve muslimane atje.

Veprat e tij:
– Inçizoi tere Kur’anin ne 45 pllaka megafoni,duke kenduar sipas recitimit Murettil (te ngadalshem)
– I ringjallte netet e haxhit me kendimin e Kur’anit ne Mina.
– Ka ndertyuar nje xhami dhe nje shkolle ne vendlindjen e tij
– E ka recituar ezanin ne filmin e Pejgamberit,Alejhi selam.
– Pranuan prej tij islamin shume njerez
– Ne vitin 1968 e inçizoi Kur’anin sipas recitimit Muxhevved( melodik) në 105 cd megafoni.

Dekoratat me te cilat u nderua:
1-Dekorate nga Kryeministri Sirian me 1959
2-Dekorate nga Kryeministri i Malejzise me 1965
3-Dekorate Meritore nga Presidenti i Senegalit me 1975
4-Decorate te Arte nga Pakistani me 1980
5-Dekorate Dijetaresh,dhuruar nga Presidenti i Pakistanit me 1984
6-Dekorata nga Radio Egjiptase me rastin e kremtimit te 5 vjetorit te themelimit te saj.
7-Dekorate Meritore nga Presidenti Husni Mubarek gjate dites festive te “Dita e Predikuesve” me 1987.

Vdiq me 30/11/1988

Pregaditi ne shqip: Sedat Gani Islami

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s