ARTET POPULLORE DHE PASURIA NGA MUZIKA

Pyetja: Hoxhë i nderuar, çfarë është dispozita për artet popullore?
Myftiu: Aid el-Karni
Burimi: http://www.islamweb.net
Përshtati në shqip: Sedat G. ISLAMI
Data: 5-2-2008, e martë, Vushtrri, Kosovë
Përgjigja: Kënga dhe instrumentet janë të ndaluara për burrat. Sa iu përket defave, me sa di unë, ajo lejohet vetëm për gra në dasma dhe manifestime, siç thotë Muhammedi, alejhi’s selam:
“أعلنوا النكاح واضربوا عليه بالدف
Shpalleni martesën dhe rrihni defat”.
Nga përditshmëria e sahabeve mund të konkuldohet se, përveç grave, askush nuk iu binte defave. Madje, edhe për gra, rënia e defit kushtëzohet me:
•Mos ngritje të zërit,
•mos përzierje me burra, dhe
•mos kërcim dhe vallëzim.
Ndërsa sa i përket ndërtimit të xhamisë nga këto burime, kjo nuk bën, ngase fitimi është i keq. Disa dijetarë kanë thënë: Nëse këngëtarët pendohen, atëherë ato para mund të përdoren për objekte përcjellëse të xhamisë, si: tualetet, apo në interes të përgjithshëm, si: ndërtimi i rrugëve, etj.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s