TRESHET E PENDIMIT

Abdullah ibn Ahmed el-Havil

 

Kushtet e pendimit

 1. Keqardhja për të kaluarën
 2. Braktisja e menjëhershme e mëkatit
 3. Vendosmëria për të mos iu kthyer më kurrë atij mëkati

Kushtet e vlefshmërisë së pendimit

 1. Sinqeriteti
 2. Të jetë pendimi në kohën e mundësisë së pranimit, pra të jetë para vdekjes së peronit dhe para lindjes së diellit nga perëndimi
 3. Të drejtat t’iu kthehen pronarëve të tyre

Frytet e pendimit

 1. Dashuria e Allahut
 2. Falja e mëkateve
 3. Shndërrimi i të këqijave në të mira

Çfarë duhet braktisur pas pendimit

 1. Braktisja e vendeve ku ke bërë mëkat
 2. Braktisja e shoqërisë me të cilët ke bërë mëkate
 3. Braktisja e veglave dhe gjërave me të cilat ke bërë mëkat

Çfarë ndihmon në përforcim në pendim

 1. Këshilluesi që flet (Kur’ani)
 2. Këshilluesi i heshtur (vdekja)
 3. Shoqëria e zgjedhur

Çfarë e pengon pendimin

 1. Shpresa e madhe
 2. Zvarritja e pendimit
 3. Shoqëria e keqe

Pasojat e braktisjes s pendimit në këtë botë

 1. Ngushtimi i gjoksit
 2. Vështirësimi i punëve
 3. Përfundimi i keq (i jetës)

Mirësi të pendimit

 1. Lumturia shpirtërore
 2. Shtimi i furnizimit
 3. Vdekja e mirë

 

Përshtati: Dr. Sedat ISLAMI

Burimi: http://saaid.net/Doat/alhaweel/10.htm

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s