REFLEKTIME TË PËRSOSURISË ISLAME NË FESTËN E KURBAN BAJRAMIT

HYRJE

Secili popull ka festën e vet dhe kjo është festa jonë![1]”, është kjo një thënie e Pejgamberit Muhammed a.s., me të cilën zgjodhëm për ta hapur ligjëratën e kësaj dite të madhe, jo vetëm për të dëshmuar praninë e anës festive në Islam por edhe elementet e saja origjinale, në të cilat edhe fshihet madhështia e saj. Festa në Islam ka bazament, motiv, mësime dhe natyrë të veçantë celebrimi. Më qartë, festat janë të përcaktuara fetarisht[2], lidhen me adhurime të caktuara[3], kanë mësime tejet edukative dhe nuk kalojnë asnjëherë në shthurje. E këtillë është edhe festa e Kurban Bajramit që tani veç kemi filluar kremtimin e saj. Bile, ajo ka disa veçori shtesë të cilat e bëjnë edhe më madhështore:

  • në aspektin kohor, Kurban Bajrami bie në njërin prej muajve të shenjtë, në muajin dhul hixhe, e më saktë në dhjetë ditët e para të tij, që konsiderohen ditët më të mira. Paraprihet nga Dita e Arafatit, agjërimi i së cilës shlyen mëkatet e dy viteve;
  • në aspektin gjeografik, Kurban Bajrami lidhet me kryerjen e haxhillëkut në Mekkë, në vendin më të shenjtë në rruzullin tokësor;
  • në aspektin ritual, Kurban Bajrami lidhet me kryerjen e haxhillëkut, shtyllës së pestë të Islamit[4].

Continue reading “REFLEKTIME TË PËRSOSURISË ISLAME NË FESTËN E KURBAN BAJRAMIT”

A ke dëshirë ta shohësh të Dërguarin e Allahut [alejhis salatu ves selam]

Al-Mawlid9Shkoi nje njeri tek Hoxha dhe i tha: Si mund t’a shof Pejgamberin,Alejhi selam, ne enderr ?
Iu pergjegj Hoxha me modesti: Ke mundesi t’a shohish Pejgamberin nese vepron sipas udhezimeve te mia.
Tha: M’i trego udhezimet tua?
Tha Hoxha:Shko sot ne shtepi dhe dreko me mish peshku,por njelmoje shume dhe mos pi uje.Pastaj ne darke prape ha mish peshku shume te njelmet dhe mos pi uje,sepse nese pin uje nuk do te mund t’a shohish.
Tha njeriu: A vetem kaq?
Tha:Po,vetem kaq.Por mos harro se para se flesh duhet t’a shtosh kureshtjen tende per te pire uje.
Shkoi njeriu ne shtepi,drekoi dhe darkoi ashtu sic i tha Hoxha.Filloi t’a perjetoje pirjen e ujit me ndjenja te medha dhe pas pak shkoi ne shtrat per te fjetur.Perkujtonte ujin dhe ndiente etje por frikesohej se nese pin uje nuk ka mundesi t’a shof Pejgamberin,Alejhi selam,ne enderr andaj tere naten e kaloi duke u rrotulluar here ne nje krah e here ne tjetrin derisa e zuri gjumi.
Kur u zgjua shkoi te Hoxha.Ia parapriu Hoxha:A e ke pare Pejgamberin ne enderr?
Tha:Jo,nuk e kam pare.
Tha Hoxha: Po cfare ke pare?
Tha: E kam pare veten time duke pire uje,duke notuar ne lumenje,pashe se si qielli leshonte shi,si toka gufonte uje,pashe veten time duke pire e notuar ne cdo vend,uje buronte me bollek nga cdo vend.Buajta tere naten duke enderruar ujin dhe nuk e pashe Pejgamberin.
I tha Hoxha:Po te buaje duke menduar ne Pejgamberin,Alejhi selam, sic mendoje per ujin dhe po te lidhej zemra per Pejgamberin,Alejhi selam, sic ishte lidhur mbreme per ujin,gjithsesi se do t’a kishe pare Pejgamberin,Alejhi selam.
O biri im! Nese ke deshire t’a shohish Pejgamberin,Alejhi selam, duhet t’a mbushesh zemren tende dhe mendimin tend me Pejgamberin,Alejhi selam,ne menyre qe te mos mendosh tjeter perveq Pejgamberit,Alejhi selam.Nese vepron keshtu, Allahu, subhanehu ve teala, padyshim se do te nderoje me pamjen e Pejgamberit,Alejhi selam,.
Keshtu kemi mundesi t’a shohim Pejgamberin,Alejhi selam,madje ka thene Pejgamberi ” ãä ÑÃäí Ýí ÇáãäÇã ÝÓíÑÇäí Ýí ÇáíÞÙå ÝÃä ÇáÔíØÇä áÇ íÊãËá ÈíKush me shef mua ne enderr,ai veq me ka pare,sepse shejtani nuk mund te personifikohet ne formen time”.(Buhariu).
Kush ka deshire qe Pejgamberi Alejhi selam t’a mbushe qenien e tij,ai duhet t’a pastroje veten nga te gjitha mekatet dhe te metat,t’a lexoje jetepershkrimin e tij,t’i dergoje panderprere salate dhe selame dhe t’a mbush kohen e tij me namaz.
Do t’iu kisha lutur qe këtë shkrese t’ia dergoni cdokujt qe e njihni.Ka shpresa qe Allahu,subhanehu ve teala, t’a nderoje shkruesin, perkthyesin, derguesin,pranuesin dhe kumtuesin e saj me pamjen e Pejgamberit,Alejhi selam ne enderr ne këtë bote dhe te n’a bashkoje me te ne Xhennetin Firdevs!!!
Lutja jone e fundit eshte: Falenderimi i takon Allahut,Zotit te boterave!

Marre nga http://www.twbh.com
Pershtati ne shqip: Sedat Gani Islami
11/3/2005,e xhuma

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑