TRE POROSI TË RRALLA PROFETIKE

TRE POROSI TË RRALLA PROFETIKE
 
Feja islame i ka kushtuar rëndësi të madhe vlerave dhe virtyteve. Në tekste të shumta kur’anore dhe profetike gjejmë këshilla dhe porosi për të përvetësuar këto vlera dhe për tu fisnikëruar me to sepse kështu reflektojmë më së miri Islamin dhe mesazhet e tij për njerëzimin. Allahu thotë:

﴿هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آَيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ

“Allahu është Ai që ju ka dërguar të pa arsimuarve një Profet nga mesi i tyre, që ua ka lexuar ajetet e Kur’anit dhe i ka pastruar (nga gjendjet e gabuara),…” [El Xhumuah: 2.]

Pra, Islami, si fe, dhe Muhammedi , si profet, për mision kanë ndërrimin e kodit moral dhe jo vetëm. Profeti Muhammed  ka thënë:

«إنما بُعثت لأتممَ مكارم الأخلاق»

«Jam dërguar për të plotësuar vlerat e larta të moralit!»[1]

Pra, kemi të bëjmë edhe më përsosje të vlerave, me një kod që dallon absolutisht nga kodet tjera, me një kod që moralin e sheh si imazhin më të përkryer të besimit. Profeti Muhammed  ka thënë:  

«أكمل المؤمنين إيمانًا أحسنهم خُلُقًا»

«Besimtari me besimin më të përsosur është ai që ka moralin më të mirë…!»[2]

Për këtë shkak, gjejmë se Profeti Muhammed  ishte shembulli më i mirë i mishërimit me vlerat e larta morale. Ishte Kur’an i gjallë. Ishte pasqyrë ku reflektonin këto vlera por edhe burim i tyre. Me fjalët dhe këshillat e tij nxiste që të dallohemi për moral. Nga këtu, këshillat e tij janë të veçanta. Thirrjet e tyre i dedikohen shpirtrave të lartë, atyre që, duke kërkuar kënaqësinë e Allahut dhe duke shpresuar në shpërblimin e Tij, ofrojnë shembujt më të përsosur të mirësjelljes dhe humanizmit.

Një nga këto këshilla madhështore do ta trajtojmë dhe sot, në hutben e kësaj xhumaje. Aliu (r.a.) transmeton se në dorezën ose tehun e shpatës së Profetit  kishte gjetur të gravuara këto tre fjalë (këshilla):

«صِلْ مَنْ قَطَعَكَ، وَقُلِ الْحَقَّ وَلَوْ عَلَى نَفْسِكَ، وَأَحْسِنْ إِلَى مَنْ أَسَاءَ إِلَيْكَ»

«Mbaji lidhjet me atë që i ka shkëputur me ty, thuaje të vërtetën, qoftë edhe kundër vetes sate, dhe bëji mirë atij që të ka bërë keq!»[3]

Në këto tre porosi profetike do të gjurmojmë që të gjejmë madhështinë e moralit islam por edhe arsyen dhe shpjegimin se përse ne duhet ta përvetësojmë këtë moral.
1.        ‘Mbaji lidhjet me atë që i ka shkëputur me ty’
  Njeriu nga natyra e tij e ka të vështirë të zgjidhet nga prangat e nefsit.

Si t’i shkoj atij që nuk më vjen?!

Përse ta vizitoj kur ai më refuzon?!

Si pasojë e një mendësie të këtillë sot vërejmë lëçitje, shkëputje lidhjesh, bojkotim të njëri tjetrit, e çka jo se. Ndërsa si myslimanë, do të duhej të kishim peshoje tjetër. Ne, karshi të tjerëve, nuk veprojmë siç veprojnë ata ndaj nesh. Kriter nuk e kemi sjelljen e tyre por urdhrin e Allahut dhe shpërblimin e Tij. Së këndejmi, feja nuk e konsideron ‘mbajtje të lidhjeve’ atë që nuk kryhet sipas këtij kriteri. Më qartë, Profeti Muhammed  ka thënë:  

«ليسَ الواصِلُ بالمُكافِئِ ، ولَكنِ الواصلُ الَّذي إذا قُطِعتْ رَحِمُه وصلَها»

«Nuk konsiderohet mbajtës i lidhjeve ai që kërkon kompensim: mbajtës i lidhjeve është ai që i mban ato kur të shkëputen!»[4]

Pra, Islami na mëson që t’i shkojmë atyre që nuk na vijnë dhe t’i vizitojmë ata që nuk na vizitojnë!

2.        ‘Thuaje të vërtetën, qoftë edhe kundër vetes sate’
  Në Islam parimet janë mbi individë, e vërteta është mbi çdo interes dhe drejtësia mbi çdo autoritet. Për këtë shkak, si në Kur’an, si në hadithe, na bëhet thirrje që ta pranojmë të vërtetën, pavarësisht se është apo jo në favor tonin. Allahu na urdhëron:

﴿يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّـهِ وَلَوْ عَلَىٰ أَنفُسِكُمْ أَوِ الْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ

“O besimtarë! Bëhuni ithtarë të së vërtetës, duke dëshmuar në emër të Allahut, ajo qoftë madje edhe kundër jush, ose kundër prindërve dhe të afërmve tuaj…” [En Nisa: 125.]

Islami na nxit që të gjykojmë drejt për njerëzit, edhe nëse zemra nuk na i do.

﴿ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى ﴾

“…Le të mos u nxis juve urrejtja ndaj një kombi për të bërë padrejtësi….” [El Maide: 8]

Paramendoni sa e drejta shkelet kur të shkelet ky parim, sa padrejtësia bëhet kur të njerëzit gjykojnë në favore të ndryshme por jo sipas të vërtetës!

 
3.        ‘Bëji mirë atij që të ka bërë keq!’
  Porosia e tretë profetike është që ‘t’i bëjmë mirë atyre që na kanë bërë keq!’ Është si të thuash kriter dhe parim për sjelljet me njerëz. Porosia e parë (‘Shkoji atij që nuk të vjen!’) është formë se si manifestohet ky parim. Islami moralin nuk e sheh shenjë dobësie. Faljen e të këqijave, anashkalimin e tyre, harrimin e tyre, kthimin e tyre me të mira, i konsideron si forcë dhe guxim. Madje, i konsideron si mënyrë ndëshkimi. Omeri (r.a.) ka thënë: ‘Nuk ka ndëshkim më të rëndë ndaj atij që të ka bërë keq se t’ia kthesh duke e respektuar Allahun në raport me të!’

Me fjalë tjera kjo është ajo fjala e urtë popullore ‘Falja është ndëshkimi më i madh!’ E se si ndodhë kjo, na shpjegon hadithi në vijim. Një njeri erdhi tek Profeti Muhammed  dhe iu ankua se të afërmit e kishin bojkotuar, edhe pse ai i mbante lidhjet me ta, i bënin keq, edhe pse ai iu bënte mirë dhe silleshin vrazhdë me të edhe pse ai sillej butë. Profeti Muhammed  i tha:

»لئن كنتَ كما قلتَ، فكأنما تُسِفُّهمُ المَلَّ . ولا يزال معك من اللهِ ظهيرٌ عليهم ، ما دمتَ على ذلك«

«Nëse je kështu siç po thua, atëherë ti (me sjelljen tënde të mirë) sikur po iu ofron prush të nxehtë për të ngrënë!…»[5]

Në kuptim të kësaj fjale janë thënë dy gjëra, njëra prej të cilave edhe kjo: kthyerja e të keqes me të mirë do t’i vret ata, do t’i bëj të ndihen keq emocionalisht, se si ti, që të kanë dëmtuar, po ua kthen të keqen me të mirë!

Pra, e kthejmë të keqen me të mirë, jo që t’i lëndojmë të tjerët, por tua pastrojmë ndërgjegjen dhe shpirtin, sepse ai që ndihet keq për atë që ka bërë, nuk ka si të mos kthehet në rrugën e drejtë dhe të të bëhet mik!

 

 

 


[1] Albani në Sahihu-l-Xhami, nr, 2349, e konsideron të saktë.

[2] Albani në Sahihu-l-Xhami, nr, 1232, e konsideron të saktë.

[3] Albani në Sahihu-l-Xhami, nr, 3769, e konsideron të saktë.

[4] Transmeton Buhariu.

[5] Transmeton Muslimi.

Advertisements

Hadithi 91:  URDHËRESA DHE NDALESA TË ALLAHUT

Hadithi 91:
 URDHËRESA DHE NDALESA TË ALLAHUT

 

 عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «إِنَّ اللَّهَ يَرْضَى لَكُمْ ثَلَاثًا، وَيَكْرَهُ لَكُمْ ثَلَاثًا. فَيَرْضَى لَكُمْ أَنْ تَعْبُدُوهُ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا، وَأَنْ تَعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا، وَلَا تَفَرَّقُوا. وَيَكْرَهُ لَكُمْ، قِيلَ وَقَالَ، وَكَثْرَةَ السؤال، وإضاعة المال.» رواه مسلم.

Ebu Hurejre (r.a.) transmeton se i Dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: «Allahu do për ju tre tipare dhe urren tre të tjera: do që ta adhuroni dhe të mos i përshkruani ortakëri në asgjë, të mbaheni të gjithë për litarit të Tij, dhe të mos përçaheni. Ndërsa urren për ju thashethemet, pyetjet e shumta dhe humbjen e pasurisë.»[1]

 

[Konfirmimi i cilësive të Allahut]

Në këtë hadith konfirmohen cilësitë e:

–         rida-së pajtimit, kënaqësisë, pëlqimit) për Allahun dhe gjërat që lidhen për saj, dhe

–         urrejtjes dhe gjërat që lidhën për saj.

 

[Çfarë do Allahu tek robërit?]

Allahu, nga bujaria e mirësia me robërit, dëshiron për këta të fundit gjëra që janë në interes të tyre dhe ua garantojnë lumturinë në të dyja botët. Kjo ndodhë nëpërmjet adhurimit vetëm për Allahun, sinqeritetit dhe çiltërisë në besim duke besuar komplet bazat e fesë, duke jetësuar fenë shpirtërisht dhe fizikisht si de duke u zbukuruar me moralin dhe etikën islame.  Natyrisht, që të gjitha këto duhen bërë ekskluzivisht për Allahun, në përputhje me kënaqësinë e Tij dhe në vijë me traditën profetike.

Allahu do që ne të mbahemi për litarit të Tij, që është feja, e cila mundëson lidhjen tonë me Të. Kështu, ne, së bashku dhe duke ndihmuar njëri tjetrin, i rrokemi kësaj feje dhe jetojmë sipas saj, sepse «Muslimani është vëlla i muslimanit: nuk i bën padrejtësi, nuk e braktisë, nuk e gënjen dhe nuk e nënçmon.»,[2] përkundrazi, e do sinqerisht dhe është vëlla ndihmëtar për të!

Me këtë dhe bazën paraprake (adhurimin e sinqertë për Allahun) plotësohet feja dhe përmbushet mirësia ndaj muslimanëve. Në to fshihet edhe sekreti i krenarisë dhe fitores. Ato janë mjete që, nëse i jetësojmë, Allahu na ka premtuar fitoren dhe triumfin, dhe jo vetëm. Na ka premtuar edhe shpëtimin në këtë dhe botën tjetër.

 

[Gjërat që Allahu ua urren robërve]

Pastaj Profeti ﷺ përmendi gjërat që Allahu i urren tek robërit dhe t cilat janë tërësisht të kundërta me ato që Ai i do për ata. Prej këtyre gjërave që Allahu i urren të jenë prezentë tek ne janë:

1)     ‘thashethemet’, sepse ato janë si pararendëse të gënjeshtrës, mos konfirmimit të gjërave dhe besimit të gjërave të paqena e pa vërtetuara. Ato po kështu janë shkak pse ndodhin fitnet, largohen zemrat dhe pse njerëzit merren me punë të kota e të dëmshme. Të paktë janë ata që merren me thashetheme e që mund të shpëtojnë nga këto që përmendëm.

2)     ‘pyetjet e shpeshta’, me të cilat, sigurisht, synohen pyetjet e urryera, si: pyetja (lypja) pa nevojë,[3] pyetja me ngul dhe kokëfortësi – bezdisje, pyetja për gjëra që kihet dro se mund të shkaktojnë dëm dhe pyetje tjera që nuk përmbajnë ansjë dobi a të mirë dhe të cilat janë të apostrofuara në këtë ajet:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَسْأَلُواْ عَنْ أَشْيَاء إِن تُبْدَ لَكُمْ تَسُؤْكُمْ

O besimtarë! Mos pyetni për disa sende, që sikur t’ju thuhet haptazi do të ishit të pakënaqur,…” [El Maide: 101.]

Ndryshe, sa i përket pyetjeve të dobishme, si ato për të mësuar dituri të dobishme, për udhëzime dhe shpjegime shtesë, janë jo vetëm të pëlqyera por edhe të urdhëruara.

3)     ‘humbja e pasurisë’, e cila ndodhë duke mos u kujdesur për të derisa të humbet apo vidhet, duke mos e investuar në fusha të dobishme, etj. Kjo ndodhë edhe duke ia ngarkuar menaxhimin e saj njerëzve jo të aftë, sepse pasuria është përgjegjësi dhe shpenzimi i saj duhet të bëhet për qëllime fisnike.

 

[Allahu do prej nesh të kundërtat e atyre që na i urren]

Nëse Allahun urren tek ne këto tipare, atëherë Ai i do të kundërtat e tyre. më qartë, në vend të thashethemeve, Allahu do që të konfirmojmë saktësinë e çdo gjëje që flasim apo transmetojmë duke u përkushtuar për ta thënë a transmetuar vetëm të vërtetën; në vend të pyetjeve të padobishme, të pyesim për gjëra të dobishme; në vend të shpërdorimit të pasurisë, ta menaxhojmë dhe shpenzojmë në gjëra të dobishme. Për këtë shkak, Allahu na porosit:

 

وَلاَ تُؤْتُواْ السُّفَهَاء أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللهُ لَكُمْ قِيَاماً

Dhe mos u jepni (prindër dhe kujdestar) plëngprishësve pasurinë tuaj, që ua ka bërë Perëndia mjet ekzistimi dhe udhëheqje në jetë,…” [En Nisa: 5.]

 

Falënderimi qoftë për Allahun, fillim e mbarim!

 

 

 

————————————————-

[1] Transmeton Muslimi në Sahih, nr. 1715.

[2] Transmetojnë Buhariu në Sahih, nr. 2442, dhe Muslimi në Sahih, nr. 2580. Kjo shtesa e fundit nuk gjendet tek Muslimi.

[3] Autori me ‘pyetje’ nënkupton edhe lypjen, pyetjen e njerëzve për t’i dhënë para ose diç të ngjashme.

URTËSI DHE KËSHILLA

 1. Mos e sfido njeriun që nuk ka çfarë të humb!
 2. Çdoherë ka dikush që ka punët më keq se ty, andaj buzëqeshi jetës!
 3. Njeriu vazhdon të jetë fëmijë sa ta ketë nënën gjallë. Kur ajo të vdesë, ai plaket përnjëherësh!
 4. Nëse je sulmuar pas shpine, dije se ti je përpara!
 5. Të folurit e butë e mund edhe të vërtetën e qartë!
 6. Të gjithë ne jemi si hëna: kemi anë të errëta!
 7. Paniku në fatkeqësi është fatkeqësi tjetër!
 8. Buzëqeshja është fjalë e mirë e shkruar pa germa.
 9. Njerëzit me qëllime të ulëta dëfrehen duke gjurmuar për të metat e njerëzve të mëdhenj.
 10. Disa fjalë janë art, andaj shndërroje dëgjimin në art.
 11. Gjuha e gjatë është dëshmi e dorës së shkurtër.
 12. Gruaja është jo vetëm gjysma e shoqërisë por edhe ajo që lind gjysmën tjetër dhe e edukon.
 13. Sa më lart që të ngjitesh, aq më shumë re (sfida) do të kesh!
 14. Dështimi në planifikim çon në planifikim të dështimit.
 15. Frikacaku mund të gjejë treqind zgjidhje për problemin e vet ama asnjë përveç ikjes nuk i pëlqen.
 16. Ta hapësh një rrugë me buzëqeshje është më mirë se ta hapësh me shpatë!
 17. Veprat flasin më shumë se fjalët.
 18. Shokët e vërtetë janë sikur yjet; mund të mos i shohësh çdoherë, ama ata janë atje lart në qiell.
By Hoxhë Sedat ISLAMI Posted in Urtësi

Kujtesa e Ummetit: Muaji Dhjetor

 
XII. DHJETOR
 
1 dhjetor 827 BETEJA E SEHL BALATAH

Në një prej betejave të zhvilluara ndërmjet muslimanëve, komandanti Esed bin Furat, mund mbretin sicilian dhe ushtrinë e tij, e cila përbëhej nga hiç më pak se 70,000 ushtarë. Mbreti ia kishte dalë disi të ikte nga beteja por qe vrarë më pas nga vet sicilianët, të cilët qenë hidhëruar me veprimin e tij.

 
1 dhjetor 1294 Adil Zejnuddin Kitbuga merr pushtetin  
  Adil Zejnuddin Kitbuga ka qenë mbreti i dhjetë i dinastisë memluke. Me prejardhje ka qenë mongol. Si shkak i sundimit të padrejtë dhe krizave ekonomike në kohën e tij, ndodhi një rebelim i cili çoi në shkarkimin e tij pas afërsisht dy viteve në pushtet.  
1 dhjetor 1534 PERANDORIA OSMANE MERR BAGDADIN  
  Sulltan Sulejmani arrin t’ia bashkëngjet Bagdadin perandorisë osmane. Më parë, Bagdadi ishte nën sundimin e dinastisë safevide. Në kohën e Sulltan Sulejmanit, perandoria pato arritur kulminacionin e zgjerimit duke u bërë shteti më i fuqishëm në botë.  
1 dhjetor 1882 SHEMSUDDIN INBABI EMËROHET NË DETYRËN E SHEJHUL AZ’HARIT  
  Ka lindur në Kajro. Ka mësuar tek dijetarët e kohës, si Imam Baxhuri, Ibrahim Seka, Mustafa Bulaki, etj. Si rezultat i avancimit të tij shkencor, shumë herët merr ixhazetin për të dhënë mësim në Az’har.në vitet në vijim, ai merr detyrën e Shejhut të Az’harit. Ka qenë i dalluar për dijen, moralin dhe humanizmin e tij. Ka lënë disa vepra me vlerë.  
1 dhjetor 1948 MBRETI I JORDANISË EMËROHET MBRET EDHE I DIFFES PERËNDIMORE (WEST BANK) DHE KUDSIT  
  Në një konferencë në Jeriho, Palestinë, mbretërit dhe kryetarët e shteteve arabe, pajtohen që mbreti i Jordanisë, Abdullah bin Sherif Hasan bin Ali të jetë edhe mbret i Diffes Perëndimore dhe Kudsit.  
1 dhjetor 1988 KËSHILLI I OKB KALON PËRKOHËSISHT NË GJENEVË  
  Këshilli i Përgjithshëm i OKB miraton kalimin në Gjenevë për të dëgjuar fjalimin e Jaser Arafatit të cilit nuk iu dha leja për të hyrë në SHBA.
2 dhjetor 1429 VDES IBN EL XHEZRI  
  Muhammed bin Muhammed bin Ali, i njohur si Ibn El Xhezri, ka qenë një nga dijetarët myslimanë të leximit të Kur’anit. Është autor i veprave me emër në këtë fushë, si: En-neshru fi-l-kiraat el-ashr; Et-temhid fi-t-texhvid; Gajetu-n-nihajeti fi Tabekat el-Kurr-rra.  
2 dhjetor 1823 DOKTRINA MONROE  
  Në fjalimin mbi gjendjen e vendit, presidenti i SHBA-së, James Monroe shpall neutralitetin amerikan në konfliktet e ardhshme evropiane, dhe paralajmëron fuqitë evropiane të mos ndërhyjnë në Amerikë.  
2 dhjetor 1942 REAKTORI I PARË BËRTHAMOR NË BOTË  
  Reaktori i pare i ndërtuar nga njeriu është CP1 (Chicago pile number 1). Ai u ndërtua nga Enriko Fermi  dhe u vu në punë ne 2 dhjetor të vitit 1942 në Çikago.  
2 dhjetor 1961 FIDEL KASTRO DEKLARON SE ËSHTË MARKSIST, DHE DO TA ÇOJË KUBËN NË KOMUNIZËM

Kastro erdhi në pushtet me revolucion në vitin 1959, duke krijuar shtetin e parë komunist në Hemisferën Perëndimore. Fideli u bë kryeministër dhe më pas president, derisa u tërhoq në vitin 2008.

 
2 dhjetor 1971 THEMELOHET SHTETI I EMIRATEVE TË BASHKUARA ARABE  
  Principatat shpallin bashkimin e tyre duke themeluar një shtet të vetëm, në krye të të cilit vendosin Shejh Zajed bin Sultan Al Nahjanin.
3 dhjetor 1101 EL AMIR BI AHKAMIL-LAH MERR PUSHTETIN  
  Ebu Ali El Mensur merr pushtetin duke u bërë kështu sundimtari i dhjetë nga dinastia fatimite.  
3 dhjetor 1685 EKZREKUTOHET MELEK IBRAHIM PASHAI  
  Pas dështimit në një nga betejat kundër gjermanëve, Sadriazemi (kryeministri) e akuzon si përgjegjës kryesor për disfatën andaj edhe e ekzekuton.  
3 dhjetor 1882 Gjykohen liderët e revolucionit arab  
  Liderët e revolucionit arab në Egjipt u gjykuan për shkak të dështimit të revolucionit, i cili për pasojë pati pushtimin e vendit nga anglezët.  
3 dhjetor 1944 Lufta Civile greke  
  Lufta shpërthen në Athinë mes të ELAS (Ushtria Çlirimtare e Popullit Grek) dhe forcave qeveritare. Në muajin mars, ELAS së bashku me EAM (krahu i armatosur i së majtës greke) kishin marrë në kontroll pjesën më të madhe të vendit, duke krijuar Komitetin Politik Nacional Çlirimtar, i njohur si “Qeveria Maleve”.  Kjo luftë, është parë nga historianët si shumë e polarizuar mes të majtëve dhe të djathtëve, e cila filloi në vakuumin e pushtetit që krijoi pushtimi gjerman – italian gjatë Luftës së Dytë Botërore. Lufta civile greke përfundoi në vitin 1949 me fitoren e forcave qeveritare të mbështetur nga Britania dhe Shtetet e Bashkuara, ndërsa forcat komuniste përkraheshin nga Bullgaria, Jugosllavia dhe Shqipëria.  
3 dhjetor 1956 TRESHJA AGRESIVE LARGOHET NGA EGJIPTI  
  Forcat franceze, angleze dhe izraelite, të njohura ndryshe nga egjiptianët ‘treshja agresive’, tërhiqen nga Egjipti pas dështimit të operacioneve të tyre.
4 dhjetor 1131 VDES OMER HAJAMI  
  Omer Hajami lindi më 1048 në Nishapur, dhe vdiq në provincën e Horasanit në vitin 1123. Është një astronom, matematikan, filozof dhe poet i Qytetërimit Islam. Omer Hajami ishte i pari që filloi zgjidhjen e ekuacioneve të shkallës së tretë në matematikë në një mënyrë që vetëm pas disa shekujsh do bënte të njëjtën metodë edhe Dekarti. Ai më së shumti u morr edhe me numrat irracional dhe gjeometrinë. Me anë të ndërtimit të një observatoriumi në vitin 1073, Omer Hajami arriti të konstruktojë një kalendar diellor shumë herë më të saktë se ai Gregorian. Edhe sot e kësaj dite në Iran punohet me këtë kalendar.  
4 dhjetor 1691 GJERMANËT PUSHTOJNË HUNGARINË  
  Ushtria gjermane arrin të pushtojë pjesët më të mëdha të Hungarisë, të cilat ishin në sundimin osman. Kjo shënon në një farë forme edhe fundin e sundimit 165 vjeçar osman në Hungari.
4 dhjetor 1881 BOTOHET NUMRI I PARË I GAZETËS LOS ANGELES TIMES  
  Në vitin 2008, Los Angeles Times ishte gazeta e parë më e madhe metropolitane në qarkullim në Shtetet e Bashkuara dhe gazeta e katërt më e përhapur në vend.  
4 dhjetor 1889 LINDI IBN BADISI  
  Abdul Hamid bin Badisi, themelues i Shoqatës së Dijetarëve Myslimanë Algjerianë, konsiderohet një reformator arab dhe një mendimtar me peshë në botën islame. Ka qenë autor i disa veprave me rëndësi. Krahas komentimit të Kur’anit Fisnik dh shpjegimit të librit El Muvetta të Imam Malikut, ai ka shkruar shkrime me karakter politik dhe edukativ në disa gazeta lokale.  
4 dhjetor 1912 Qeveria e parë shqiptare fillon nga puna nën kryesinë e Ismail Qemalit  
  Qeveria do të qëndronte në Vlorë deri në janar të vitit 1914, megjithëse me autoritet praktikisht vetëm brenda qytetit Po më 4 dhjetor, Vlora u godit me artileri nga flota greke që kishte bllokuar portin. Trupat greke gjithashtu pushtuan ishullin e Sazanit, duke kontrolluar hyrjen në portin e Vlorës dhe këputën kabllon e komunikimit Shqipëri – Itali, e vetmja lidhje e vendit me botën e jashtme. Grekët gjithashu tentuan të merrni Sarandën.
5 dhjetor 1242 Vdes halifeja El Mustensir bil-Lah  
  Sundimtari i tridhjetegjashtë nga dinastia abbasite. ka qenë i njohur për humanizmin e tij dhe dashurinë për dijetarët. ka ndërtuar xhami, shkolla dhe spitale. Ka lënë gjurmë të pashlyera në angazhimin e tij për të çuar para dijen dhe shkencat fetare e humane.
5 dhjetor 1492 Kolombo arrin në Haiti  
  Kristofor Kolombo bëhet i pari evropian që vë këmbë në ishullin Hispaniola (sot Haiti dhe Republika Dominikane).  
5 dhjetor 1945 Fatkeqësi ajrore në Bermuda  
  Një aeroplan ushtarak amerikan humbet në Trekëndëshin Bermuda, ndërsa fluturonte mbi Atlantik. Një nga avionët që u dërgua për kërkim-shpëtim me një ekuipazh prej 13-personash, gjithashtu u zhduk. Shkaqet mbetën të paqarta.
5 dhjetor 2013 Vdes Nelson Mandela  
  Udhëheqësi i luftës kundër aparteidit dhe presidenti i parë me ngjyrë i Afrikës së Jugut, Nelson Mandela, vdiq në moshën 95 vjeçare. Ai kaloi 27 vjet në burgje për shkak të rolit të tij në luftën për t’i dhënë fund sundimit të pakicës së bardhë në Afrikën e Jugut. Pas lirimit të tij nga burgu, ai u shndërrua në simbol të paqes dhe ripajtimit dhe më 1993 u shpall fitues u çmimit Nobel për paqe. Në vitin 1994 ai u zgjodh president i Afrikës së Jugut.
6 dhjetor 1203 Vdes dijetari Hafidh Abdul Gani Makdesiu  
  Një nga dijetarët e mëdhenj të hadithit dhe shkencave islame në përgjithësi. Imam Dhehbiu do ta quante reformatori i shekullit të shtatë. E kaloi jetën duke lëvizur nga një në vendin tjetër për t’i këshilluar njerëzit dhe për tua mësuar fenë. Disa njerëz me qëllime të ulëta u bënë shkak i një belaje të tij, në të cilën edhe vdiq.  
6 dhjetor 1768 Edicioni i parë i Enciklopedisë Britanike  
  Në Edinburg të Skocisë del botimi i parë i Enciklopedisë Britanike. Ky botim i parë përbëhej nga 3 vëllime ndërsa botimi i vitit 2010, përmban 32 vëllime (më shumë se 1 vëllim për çdo shkronjë të alfabetit anglisht). Enciklopedia Britanike është shkruar nga rreth 100 redaktorë dhe më shumë se 4000 bashkëpunëtorë, përfshi 110 fitues të Çmimit Nobel dhe pesë presidentë amerikanë. Ajo konsiderohet si një nga enciklopeditë më akademike në botë dhe më e vjetra në anglisht, e cila ende vazhdon të botohet.  
6 dhjetor 1980 Akademi mjekësore ushtarake në Egjipt  
  Kjo akademi e mjekësisë ushtarake nuk është e para e llojit të vet vetëm në Egjipt por edhe në tërë Lindjen e Mesme.  
6 dhjetor 1996 Vdes Kishku  
  Vdes njëri nga predikuesit myslimanë më të njohur të Egjiptit dhe botës islame. I shquar për stilin e tij tërheqës të ligjërimit, guximin e tij në rrahjen e temave dhe personalitetin e tij si njeri i fjalës e punës, ai për vite rrëmbeu zemrat e njerëzve. Ligjëratat e tij ndiqeshin nga mijëra besimtarë. Kjo bëri që pushteti ta kishte në thumb. U burgos dhe keqtrajtua shumë herë. Vdiq në Kajro.
7 dhjetor 637 Muslimanët triumfojnë ndaj persianëve  
  Xhalavla (Jalawla) ka qenë njëra nga bazat e fundit të persianëve, e cila bie në dorën e muslimanëve, pas një beteje të ashpër të udhëhequr nga komandanti ushtarak Hisham bin Utbe, me persianët. Sot Xhalavla është pjesë e territorit irakian.  
7 dhjetor 903 Lindi AbduRrahman bin Umer Es Sufi  
  El-Sufi, i njohur në perëndim si Azofi, është njëri nga dy astronomët praktik më të shquar të epokës së mesjetës. El-Sufi ishte astronomi i parë i cili përshkroi “mjegullnajën” në Andromedë në librin e tij Atlasi i Yjeve. Ai titulloi grupin e yjeve jugor El-Bekal El-Ebjed apo “Yllësia e Bardhë” mbasi mori informacionet nga udhëtarët Arab nga arqipelagu Malajë. Tani neve e njohim këtë grup yjesh si Nubekula Kryesore (Reja e madhe Magelanike). Libri i tij “Kitab el-Kavatib el-Thabit el-Musavar” ishte kryevepër në astronominë yjore.  
7 dhjetor 1928 Lindi Chomsky  
  Në Filadlelfia, lindi Noam Chomsky, gjuhëtar, filozof, shkencëtar, logjician, komentator politik dhe aktivist. Ndonjëherë i cilësuar si ati i gjuhësisë moderne, Chomsky është gjithashtu figurë e rëndësishme e filozofisë analitike. Shumicën e karrierës së tij e pati në Institutin Teknologjik në Masaçusets (MIT), ku është aktualisht Profesor Emeritus. Chomsky është autor i mbi 100 librave, dhe intelektuali më i madh në botë, sipas një sondazhi më 2005.
7 dhjetor 1941 JAPONIA SULMOI SHBA NE PEARL HARBOR  
  1941 – Ndodh një sulm i papritur ushtarak ajror nga marina perandorake japoneze marinës kundër bazës detare të Shteteve të Bashkuara në Pearl Harbor, Hawai. Sulmi çoi në hyrjen e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore që kishte filluar më 1939. Gjatë 2 viteve të para të konfliktit global, Shtetet e Bashkuara kishin mbajtur neutralitetin formal, ndërsa furnizonin Britaninë, Bashkimin Sovjetik dhe Kinën me materiale të luftës përmes ligjit të hua-qirasë nënshkrua më 11 mars 1941. Gjatë luftës mbi 16 milionë amerikanë shërbyen në ushtri, 290 mijë u vranë në veprim, 670 mijë u plagosën, 130.201 u zunë robër, prej të cilëve 116.129 u kthyen në shtëpi pas luftës.
8 dhjetor 940 Vdes Halifeja Err Rradi bil-Lah  
  Halifeja Err Rradi bil-Lah i përkiste dinastisë abbasite. Ka qenë sundimtari i njëzet me radhë në këtë dinasti. Pushtetin e mori kur ishte në moshën njëzet e pesë vjeçare ndërsa qëndroi për shtatë vite me radhë.  
8 dhjetor 1174 Salahuddini merr Himsin  
  Në përpjekjet e tij kundër kryqtarëve, Salahuddini kishte bërë një projekt për të bashkuar Egjiptin, Shamin dhe Irakun. Himsin, që gjendet në Sham, arriti ta merr pa luftë.
8 dhjetor 1962 Punëtorët në katër gazeta të New York City (më pas në nëntë) hidhen në grevë

Në thelb, greva ishte një betejë mbi teknologjinë, ndërsa sistemet e kompjuterizuara kishin filluar të përdoreshin në radhitje që do të ndikonin në mënyrën e shtypjes. Gazeta të tilla si Los Angeles Times, pa sindikata, nxituan për të instaluar kompjuterat më të fundit të njohur si RCA 301. Gazetat me sindakata, përfshirë ato në Nju Jork, u përballën me rezistencë nga udhëheqësit sindikalistë, të cilët mendonin se automatizimi i procesit do të sillte humbje të vendeve të punës. Rritja e pagave, dhe përfitime të tjera shtesë, i bëri gazetarët të ktheheshin në punë, pas 114 ditëve në grevë.

 
 
8 dhjetor 2012 Vdes princi saudit, Fejsal bin Suud  
  Ka lindur në vitin 1927 ndërsa është shkolluar në Saudi dhe SHBA. Pas kthimit prej studimeve, merr disa detyra. Nga babai i tij, Suudi, angazhohet në Ministrinë e pUnëve të Brendshme, ku qëndron deri në pensionimin e tij.  
9 dhjetor 1919 Anglia pushton Jordaninë  
  Pas mbarimit të luftës së parë botërore, e cila shënoi edhe fundin e shtetit osman, shtetet kolonizatorë shfaqën ambiciet e tyre territoriale. Në përpjekje për të garantuar themelimin e shtetit çifut, pas premtimit të Belfurit (Balfour) dhe marrëveshjes Sykes–Picot, Anglia zgjeroi pushtimet duke përfhsirë edhe pjesëtë reja, respektivisht pjesën lindore të Jordanisë.
9 dhjetor 1946 Gjykohen mjekë nazistë

Në Nuremberg, fillon gjykim i mjekëve nazistë nën akuzat se ishin përfshirë në eksperimente me njerëz dhe në vrasje masive nën maskën e eutanazisë.

 
9 dhjetor 1953 Ethet e kuqe

Firma amerikane General Electric njofton se të gjithë punonjësit komunistë do të pushohen nga puna.

 
9 dhjetor 1965 Incident me disk fluturues në Kecksburg

Dëshmitarët dhe media raportojnë se një rreth i zjarrtë i parë në qiell nga Michigani në Pennsylvani u përplas në pyll pranë qytetit Pittsburgh. Në dhjetor 2005, pak para 40 vjetorit të ngjarjes, NASA shpalli se kishte shqyrtuar fragmentet metalike të këtij disku dhe doli se objekti ishte një satelitit rus që kishte ri-hyrë në atmosferën e tokës, por shtoi se për fat të keq, dokumentet mbështetëse të këtyre përfundimeve kishin humbur.

 
   
10 dhjetor 861 Vdes  Ebul Fadl Xhafer El Mutevekkil Ala Allah

Ka qenë sundimtari i dhjetë nga dinastia abbasite. Ka sunduar 14 vite. Imam Ahmedin, që më parë qe sprovuar, ai e nderoi. Në kohën e tij ndodhën disa luftëra me jomyslimanët ndërsa ndodhie dhe një tërmet i cili shkaktoi viktima të shumta.

 
10 dhjetor 1037 Vdes Ibn Sina  
  Ibn Sina, i njohur në perëndim me emrin Avicena ishte fizikanti, filozofi, enciklopedisti, matematikani dhe astronomi më me famë ne kohen e tij. Kontributi kryesor i tij në shkencën e mjekësisë ishte libri i tij i njohur “El-Kanun fi el-Tibb”, i njohur në perëndim “Kanuni.”
10 dhjetor 1901 Ndahen për herë të parë Çmimet Nobel

Pas negociatave të tejzgjatura, pjesërisht me qeverinë franceze (e cila kërkonte të vendoste një taksë shumë të lartë mbi pasurinë e Alfred Nobelit); dhe pjesërisht, pas bisedimeve me familjen Nobel rreth çështjes së trashëgimisë, më në fund u bë e mundshme dhënia për herë të parë e 5 Çmimeve (aq sa Nobel kishte lënë me testament). Ceremonia për 4 prej tyre (Fizikë, Kimi, Mjekësi, Letërsi) u zhvillua në Stokholm dhe ceremonia e Çmimit për Paqe, u mbajt në Christiania, kryeqyteti norvegjez që më vonë do të emërtohej, Oslo.

 
   
10 dhjetor 1994 Gjenocid i Ruandës

Këshilltari ushtarak i Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara dhe kreu i Divizionit Ushtarak të Departamentit të Operacioneve Paqeruajtëse të OKB-së, Maurice Baril, rekomandon që forcat shumëkombëshe të dislokuara në Zaire të qëndrojnë në gatishmëri – Në Ruande, fisi Tuci ishte hedhur në gjenocid ndaj fisit Hutu. Vetëm gjatë rrjedhës së rreth 100 ditëve (prill – korrik) mbi 500.000 njerëz u vranë, sipas një vlerësimi të Human Rights Watch. Vlerësimet e numrit të të vdekurve kanë shkuar deri në 1 milionë ose më shumë se 20% e popullsisë së vendit.

 
 
11 dhjetor 1792 Revolucioni Francez
  Mbreti Louis XVI del në gjyq para Konventës Kombëtare nën akuzat për tradhti. Mbreti dëgjoi 33 akuzat, që nga “shkelja e sovranitetit të vendit deri te gjakosja e francezëve”, dhe pastaj iu përgjigj: “Kurrë nuk kam pasur frikë shqyrtimin publik të sjelljes sime, por zemra më bëhet copë nga akuzat se unë kam derdhur gjakun e popullit tim, ndërsa kam vepruar gjithmonë nisur nga dashuria për popullin, duke provuar se nuk kam frikë të dal përpara në mënyrë që të kursehet gjaku i tyre”. 26 deputetë munguan në votim, disa abstenuan, sepse mendonin se ishin zgjedhur për të bërë ligje dhe jo për të gjykuar. 26 deputetë bashkangjitën kushte për votat e tyre. Të 690 deputetët e mbetur votuan “po, fajtor”. Asnjë deputet nuk votoi “jo”. Lidhur me masën e dënimit, 310 deputetë kërkuan mëshirë, por 380 të tjerë votuan për dënim me vdekje. Më 21 janar 1793, mbretit iu pre koka nga gijotina në Sheshin e Revolucionit. Ekzekutuesi Henri Sanson, dëshmoi se ish-mbreti e kishte takuar trimërisht fatin e tij.
11 dhjetor 1941 Lufta e Dytë Botërore

Gjermania dhe Italia i shpallin luftë Shteteve të Bashkuara, pasi amerikanët i shpallën luftë Perandorisë së Japonisë më 8 dhjetor, një ditë pas sulmit ndaj bazës amerikane të marines në Pearl Harbor. Edhe Shtetet e Bashkuara, nga ana e tyre, i shpallin luftë Gjermanisë dhe Italisë.

 
11 dhjetor 1946 THEMELOHET UNICEF  
  Themelohet Fondi Emergjent i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët, UNICEF, fillimisht, për të ndihmuar me ushqime, veshje e barna fëmijët dhe nënat në vendet e prekura më rëndë nga Lufta e Dytë Botërore. Sot, UNICEF është i pranishëm në 191 vende dhe territore në mbarë botën.
11 dhjetor 1964 Ernesto Che Guevara flet në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në New York

Ndërkohë kubanë anti-komunistë para ndërtesës protestonin kundër pranisë së major Guevarës; madje një raketë e hedhur me bazooka nga përtej lumit, në Queens, ra rreth 200 metra nga bregu. Shpërthimi tronditi dritaret e selisë së OKB-së, dhe major Guevarën, Ministër kuban i Industrisë, i cili u ndal për pak sekonda, ndërsa kishte mbërritur në atë pjesë të fjalimit të mbushur me sllogane të Kastros kundër Shteteve të Bashkuara. Më pas në sallën e pritjes, Guevara me puro në gojë e me uniformën ushtarake kamuflaz, u shpreh se “shpërthimi e kishte bërë fjalimin e tij edhe më të efektshëm.”

 
12 dhjetor 1098 Kryqëzata e parë

Masakra e Ma’arrat al- Numan (në Sirinë e sotme) – kryqtarët kalojnë muret e qytetit dhe masakrojnë rreth 8 mijë banorë. Pa gjetur ushqim të mjaftueshëm, ata mbështeten në kanibalizëm.

 
 
12 dhjetor 1941 Lufta e Dytë Botërore

Britania i shpall luftë Bullgarisë. Hungaria dhe Rumania i shpallin luftë Shteteve të Bashkuara. India i shpall luftë Japonisë, dhe Adolf Hitler shpall shfarosjen e hebrenjve, gjatë një takimi në Kancelari në Berlin.

 
12 dhjetor 1990 Themelohet Partia Demokratike në Shqipëri

Në Shqipëri 5 ditë para se Kuvendi Popullor të shpallte lejimin e pluralizmit politik, një grup studentësh dhe intelektualësh themelojnë Partinë Demokratike.

 
13 dhjetor 1048 Vdes Biruni  
  Një prej shkencëtarëve më të mëdhenj të epokës së artë të Islamit, dhe një prej më të mëdhenjve të të gjithë kohërave, ishte Abu Al-Rayhan Muhammad Ibn Ahmad al-Biruni (973-1048). Ishte astronom, matematicien, fizikan, historian, gjeograf, udhëtar, gjeolog, kartograf, antropolog, astrolog, filozof, farmacist. Shkrimtar i spikatur, brenda jetës së tij firmosi 146 vepra, ndër të cilat 35 libra astronomie, 15 libra matematike (8 aritmetike, 5 gjeometrie, 2

trigonometrie), 23 libra astrologjie, 16 letërsie, 10 topografie dhe kartografie, 4 libra që i përkisnin astrolaboratorëve, 9 libra gjeografie, 2

libra mjekësie dhe farmakologjie, 4 libra historie, 3 libra feje dhe filozofie, dhe dy libra për veprimtarinë minerare. I përpirë nga kurioziteti. Por kontributi më i njohur i shkencëtarit pers për gjeninë universale ishte

vepra e tij kolosale e matjes së Tokës.

13 dhjetor 1981 Gjendje e jashtëzakonshme në Poloni

General Wojciech Jaruzelski shpall gjendjen e jashtëzakonshme në Poloni për të parandaluar shkatërrimin e sistemit komunist i cili ndjehej i kërcënuar nga lëvizja punëtore Solidarnost.

 
13 dhjetor 1982 Tërmet në Jemen

Tërmet i fuqishëm gjashtë ballë sipas shkallës Rihter në Jemen. Ky tërmet lë 2800 viktima dhe 1500 të plagosur.

 
13 dhjetor 2011 Palestina pranohet në UNESCO
  Në selinë e Unesco-s në Paris, ngritët flamuri palestinez, pas pranimit si anëtare me të drejta të plota  
14 dhjetor 1503 Lindi fizikanti francez Nostradamusi

Lindi Michel de Nostredame ose Nostradamus, astrolog francez, kimist, farmacist, i cili botoi një përmbledhje parashikimesh me titull Les Propheties; libri u bë i famshëm në mbarë botën, po ashtu edhe autori. Historianët thonë se Nostradamus ishte njohës i mirë i literaturës klasike greko – romake, që në kohën e tij ishte thuajse e panjohur ose e pa rizbuluar në Evropën.

 
14 dhjetor 1939 BRSS përjashtohet nga Lidhja e Kombeve

Bashkimi Sovjetik përjashtohet nga Lidhja e Kombeve si masë dënimi për pushtimin e Finlandës.

 
14 dhjetor 1955 Propozimi për pranimin e Shqipërisë në OKB

Ambasadori kanadez në Kombet e Bashkuara, Paul Martin shpërndan një propozim për pranimin e 18 vendeve si anëtare të reja, një prej tyre edhe Shqipëria. Asambleja e Përgjithshme voton 48 me 3 në favor të Shqipërisë (Greqia, Kuba dhe Kina (Tajvani) votuan kundër, 5 vende abstenuan). Të nesërmen, Shqipëria pranohet në OKB. Pak ditë më pas, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-se, Dag Hamarskjold paraqiti raportin mbi ekzistencën e kampeve të punë së detyruar në Shqipërinë komuniste. Sipas raportit, “gjatë periudhës 1944 – 1954, në vend kishte 40 burgje politike, kampe të punës së detyruar dhe fshatra internimi me rreth 80 mijë burra, gra e fëmijë; ndërsa 16 mijë vetë kishin humbur jetën nga keqtrajtimet dhe kushtet e rënda në to. Raporti gjithashtu konfirmonte se “12-vjeç është mosha më e ulët që një person mund të internohet në rastet e kryerjes së një krimi kundër shtetit.”

 
 
14 dhjetor 2008 Një gazetar gjuan me këpucë Bushin  
  Derisa ndodhej në Irak dhe po mbante një konferencë shtypi, presidenti amerikan, sulmohet nga një gazetar, i cili në drejtim të tij hedh këpucën e tij.
15 dhjetor 1072 Vdes Sulltani selxhukas Alparslan  
  Ka qenë sulltani i dytë i perandorisë selxhukase dhe ai që e ka përhapur shumë atë. Emrin komplet e ka patur Dijauddunja ve-d-di Adududdevleh Ebu Shuxha Muhammad Alp Arslan ibn Davud. Alrarslan ka qenë nofkë e tij, e cila ka kuptimin ‘Luani trim.’ Është heroi i fitores ndaj romakëve në betejën e Manzikert-it. Pavarësisht faktit që ishte perandori, veten e konsideronte pjesë të dinastisë abbasite.  
15 dhjetor 1960 Komplot ndaj presidentit Kenedi

Richard Paul Pavlick arrestohet për përpjekjen për të vrarë me eksploziv presidentin e sapo zgjedhur amerikan John F. Kennedy, 4 ditë më parë.

 
   
15 dhjetor 1989 Bie regjimi komunist në Rumani

Një kryengritje popullore në Rumani rezulton në përmbysjen e regjimit komunist 42 vjeçar. Revolucioni filloi në qytetin Timişoara dhe u përhap shpejt në të gjithë vendin. Ky ishte rrëzimi i fundit i regjimit komunist në një vend të Paktit të Varshavës gjatë ngjarjeve të vitit 1989, dhe e vetmja kryengritje që përmbysi me forcë një qeveri komuniste dhe rezultoi në ekzekutimin me vdekje të udhëheqësit të saj, Nikolae Çaushesku.

 
15 dhjetor 1991 Fatkeqësi detare në Egjipt  
  Anija ‘Salim Express’ fundoset duke shkaktuar vdekjen e 450 pasagjerëve në Detin e Kuq.  
  16 dhjetor 1773 Revolucioni Amerikan: Boston Tea Party    
    Anëtarët e shoqatës Bijtë e Lirisë maskuar si indianë të fisit MOHAWK hodhën në oqean në limanin e Bostonit qindra arka çaji, në shenjë proteste kundër taksimit.    
  16 dhjetor 1925 IRAKUT I NJIHET NDËRKOMBËTARISHT E DREJTA MBI MOSULIN    
    Turqia dhe Iraku pretendonin Mosulin si territor të vetin. Bashkësia ndërkombëtare në një vendim që zgjidhte këtë kontekst territorial, kësaj të fundit, Irakut, i njeh të sovranitetin mbi këtë qytet të pasur me naftë.  
  16 dhjetor 1950 Lufta e Koresë  
    Presidenti amerikan Harry S. Truman shpall gjendjen e jashtëzakonshme, pasi trupat kineze hyjnë në luftë përkrah Koresë komuniste të Veriut.  
  17 dhjetor 1267 Namazi i parë i xhumasë në Xhaminë e Az’harit pas rënies së fatimitëve    
    Në kohën e sundimit fatimit, në Az’har namazi falej sipas mënyrës shiite. Me dhënien fund sundimit të tyre nga Sulltani Dhahir Bibers, kthehet forma sunnite e namazit dhe pikërisht me këtë datë falet edhe xhumaja e parë pas çlirimit.    
  17 dhjetor 1788 Rusia pushton kalanë Özi    
    Rusia arrin të merr kalanë Özi, e cila ishte një nga pikat më strategjike të perandorisë osmane në Detin e Zi. Viktima të kësaj beteje ishin hiç më pak se 25,000 turq, kryesisht burra, gra dhe fëmijë të pafajshëm.    
  17 dhjetor 1920 Shqipëria pranohet anëtare e Lidhjes së Kombeve    
    Kërkesa fillimisht hasi në kundërshtime nga Jugosllavia, Greqia dhe Franca, por pati mbrojtjen e zjarrtë nga përfaqësuesi i Afrikës së Jugut, Lord Robert Cecil. Përfundimisht, kërkesa u miratua me 35 vota në favor dhe asnjë kundër, me kusht që Shqipëria të zotohej për të drejtat e pakicave, veçanërisht në fushën e fesë dhe arsimit.    
  17 dhjetor 2010 Tuniziani djeg veten në shenjë revolte ndaj pushtetit    
    Mohamed Bouazizi, tunizian 26 vjeçar, shitës rruge, i vë zjarrin vetes në shenjë proteste ndaj konfiskimit të mallit, dhe ngacmimit e poshtërimit nga ana e zyrtarëve të bashkisë që nuk e linin të shiste në kioskë a rrugë. Ky akt vetë-flijimi u bë nxitës për revolucionin tunizian dhe Pranverën Arabe në përgjithësi.  
  18 dhjetor 1118 Bie Zaragoza    
    Zargoza ka qenë një ndër qytetet e para të Andaluzisë që myslimanët kanë çliruar. Qyteti është çliruar, më drejtë, në kohën e Musa bin Nusajrit dhe Tarik bin Zijadit. Në kohën e sundimit të myslimanëve, qyteti thirrej Serakusta (ar. سرقسطة) dhe me gjasë emri Zaragoza është marrë prej këtij emri. Pas një sundimi të gjatë nga ana e muslimanëve, qyteti ra në duart e kryqtarëve. Këta të fundit, pas triumfit n kryqëzatën e parë, qenë emocionuar shumë, andaj, mbreti Alfonso i kishte shkruar letër Papës në Romë që këtë betejë ta trajtonte si kryqëzatë dhe rrjedhimisht ta ndihmonte me ushtarë. Përkundër rezistencës heroike të muslimanëve, pas vdekjes së sundimtarit të qytetit, Abdullah bin Muzdeliut, qyteti u mor përfundimisht nga kryqtarët.    
  18 dhjetor 1347 Sulltan Hasan bin Nasir Muhammed Klavuni merr pushtetin e Egjiptit    
    Ka qëndruar në pushtet vetëm katër vite dhe këtë asnjëherë i fuqishëm për ta ushtruar pushtetin. Një herë ishte i ri, e më pas kur Gjykata shpalli se sulltani i ri mund të merrte përsipër përgjegjësitë, disa nga emirët që kishin frikë se do t’iu hakmerrej, nxituan dhe e shkarkuar atë duke e vendosur në vend të tij të vëllanë, Salahuddinin.    
  18 dhjetor 1863 Lindi princi Franz Ferdinand  
    Në Grac të Austrisë lind Franz Ferdinand, princi mbretëror i Hungarisë dhe i Bohemisë. Nga viti 1889 deri në vdekje, ai ishte, princ trashëgimtar i fronit austro-hungarez. Vrasja e tij me atentat në Sarajevë më 28 qershor 1914, u bë shkak që Austro – Hungaria t’i shpallte luftë Serbisë, ndërsa Fuqitë Qendrore dhe Fuqitë Aleate t’i shpallnin luftë njëra-tjetrës, duke ndezur Luftën e Parë Botërore.    
         
         
  18 dhjetor 1981 Vetëvrasja e Mehmet Shehut

Një komunikatë zyrtare e lëshuar nga presidiumi i Kuvendit popullor dhe Këshilli i Ministrave njofton se kryeministri Mehmet Shehu, 68 vjeç, kishte vrarë veten një natë më parë “gjatë një krize nervore”. Hollësi të tjera nuk pasuan; zi kombëtare nuk do të kishte, as funeral shtetëror. Pas një viti heshtje – gjatë së cilës e gjithë familja e të afërmit dhe bashkëpunëtorët e ngushtë të Shehut u vranë, burgosën, internuan – më 10 nëntor 1982, Enver Hoxha deklaroi se “ekzistojnë fakte të pakundërshtueshme” (të cilat ai nuk i paraqiti), se Mehmet Shehu ishte një nga “tradhtarët dhe armiqtë” më të rrezikshëm të vendit, dhe që prej Luftës së dytë Botërore, agjent i shërbimeve informative amerikane, jugosllave e sovjetike. Pak ditë pas kësaj deklarate, Ramiz Alia shpallet Kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor, duke nxjerrë në pension Haxhi Lleshin, ndërsa Adil Çarçani, ishte caktuar muaj më parë si kryeministër.

   
         
         
         
  19 dhjetor 1111 Vdes Imam Gazaliu

Njëri nga dijetarët më të mëdhenj myslimanë. I njohur në fikh, sofizëm, filozofi, ka të shkruara mbi 200 vepra. Është autor i librit grandioz Ihjau Ulumuddin (Rigjallërimi i Shkencave të Fesë). Ka shëtitur botën për dije ndërsa në fund është kthyer në vendlindje, Tus, ku edhe ka vdekur.

   
         
         
  1924 1924 – Ahmet Zogu me forcat e tij vazhdojnë marshimin drejt Tiranës kundër qeverisë së Fan Nolit. Në zonën e Mirditës ato ndalen nga forcat e Marka Gjonit, i cili i la të kalonin vetëm pasi Zogu i premtoi se kur të vinte në pushtet, do t’a njihte Marka Gjonin si kreun e Mirditës.    
         
  19 dhjetor 1941 Hitleri emërohet komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Gjermane

Pas humbjeve të vazhdueshme në frontin rus, Adolf Hitler merr përsipër rolin e Komandantit të Përgjithshëm të ushtrisë gjermane.

   
  19 dhjetor 1983 Kupa botërore e FIFA-s, Juless Rimet, vidhet në Brazil    
    Në vitin 1970, ekipi brazilian fitoi kupën për herë të tretë, duke u lejuar për ta mbajtur përgjithmonë kupën origjinale prej ari, siç ishte përcaktuar nga kryetari i parë i FIFA-s, Jules Rimet, në vitin 1929. Kupa mbahej e ekspozuar në selinë e Konfederatës braziliane të Futbollit në Rio de Janeiro në një kabinet me xham rezistent ndaj plumbit. Më 19 dhjetor 1983 ,pjesa e pasme prej druri e kabinetit u ça me një levë dhe kupa u vodh. Katër persona u dënuan në mungesë për krimin. Kupa nuk është gjetur , ndërsa besohet se është shkrirë, duke u kthyer në shufra ose pllaka ari.    
         
         
         
         
  20 dhjetor 1192 Burgoset mbreti i Anglisë    
    Richard I i Anglisë kapet dhe burgoset nga Leopold V i Austrisë gjatë rrugës për në Angli, pas nënshkrimit të një marrëveshje me Salahudini duke i dhënë fund kryqëzatës së tretë. Burgosja e një kryqtari ishte në kundërshtim me ligjin publik; Papa Celestine III dha urdhër për lirimin e Richardit dhe e dënoi Dukën Leopold duke e përjashtuar nga Kisha katolike.    
  20 dhjetor 1522 Rrethimi i Rodosit

Sulejmani i Madhërishëm pranon dorëzimin e Kalorësve të mbijetuar të Rodosit dhe i lejon të evakuohen. Ata përfundimisht vendosen në Maltë dhe bëhen të njohur si Kalorësit e Maltës.

   
  20 dhjetor 1873 Lindi Mehmet Akif Ersoj    
    Mehmet Akif Ersoj lindi në Stamboll më 20 Dhjetor 1873 në një familje intelektuale fetare. Në vitin 1893 u diplomua në Fakultetin e Veterinarisë, ku ishte shpallur studenti më i mirë. Në vitin 1894 filloi punën si inspektor i veterinarisë, ku iu dha rasti të shëtisë dhe të vizitojë shumë qytete e zona të ndryshme të shtetit. Në vitin 1918 u emërua sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Lartë Islam ndërsa në qershor të vitit 1920 u zgjodh deputet i Bordurit dhe u pranua nga Kuvendi Popullor. Teksti që shkroi në garën për himnin e shtetit, u lexua në Kuvendin Popullor më 1 Mars 1921, kurse më 21 Mars 1921 u pranua zyrtarisht. Në vitin 1923 me ftesë të mikut të tij Abas Halim Pashait ai shkon në Kajro të Egjiptit. Pjesën tjetër të jetës së tij do ta kalonte atje duke dhënë mësim në Universitetin e Egjiptit, në Katedrën e Gjuhës dhe Letërsisë Turke. Në vitin 1935 do të sëmurej rëndë dhe në mbrëmjen e ditës së diel, më 27 Dhjetor 1936, në ora 19:45, ndërroi jetë në Stamboll, në moshën 63 vjeçare. Ditën e hënë, me 28 Dhjetor 1936, pas namazit të drekës, në Xhaminë Bajazit u fal namazi i xhenazes, në praninë e mijëra admiruesve, kryesisht studentë universitarë, të cilët, në shenjë nderimi, e bartën me duart e tyre deri në varrezat e dëshmorëve në Edirnekapı.

[https://orientalizmi.wordpress.com/2013/10/07/mehmet-akif-ersoj-shqiptari-qe-shkroi-himnin-e-flamurit-turk/ ]

   
  20 dhjetor 1912 Konferenca e Ambasadorëve në Londër

Konferenca e Ambasadorëve ne Londër fillimisht refuzon njohjen e pavarësisë së shtetit të ri shqiptar, por në fund arrihet një kompromis falë edhe këmbënguljes së perandorisë Austro Hungareze e cila ishte kundër një porti serb në Adriatik.

   
         
         
         
  21 dhjetor 640 Myslimanët marrin kështjellën Babilon

Myslimanët marrin kështjellën Babylon në deltën e Nilit (afër Kajros) pas një rrethimi shtatë-mujor. Në fillim të pushtimit mysliman, Egjipti ishte pjesë e perandorisë romake bizantine me kryeqytet Kostandinopojën. Me humbjen e Egjiptit, Perandoria Romake Lindore mbeti e ekspozuar dhe e pambrojtur nga sulmet.

   
         
         
         
  21 dhjetor 1968 Programi Apollo

Apollo 8 niset nga Qendra e amerikane e Hapësirës Kennedy duke u bërë anija e parë me astronautë në bord që del nga orbita e Tokës, hynë në orbitën e Hënës, dhe të kthehet në mënyrë të sigurtë në Tokë. Ekuipazhi tre-astronautësh – Frank Borman, James Lovell, William Anders – u bënë njerëzit e parë që e shohin Tokën nga lart si një planet të tërë, dhe të parët që shohin drejtpërdrejt anën e errët të Hënës. Anijes iu desh tre ditë për të arritur në orbitën e Hënës. Në prag te Krishtlindjeve astronautët kryen një transmetim televiziv nga anija në orbitë, duke lexuar 10 rreshtat e parë nga Libri i Zanafillës për shikuesit në Tokë. Misioni i suksesshëm Apollo 8 hapi rrugën për misionin Apollo 11, për të përmbushur qëllimin e presidentit Xhon Kenedi për zbritjen e një njeriu në Hënë përpara fundit të viteve 1960. Apollo 8 u kthyen në Tokë më 27 dhjetor 1968, kur kapsula me 3 astronautët u përplas në ujrat në pjesën veriore të Oqeanit Paqësor.

   
  21 dhjetor 1993 Vdes Emiri saudit Sa’d bin Abdul Aziz Al Suud    
    Emiri Sa’d bin Abdul Aziz Al Suud, përndryshe Kryetar i Këshillit të Familjes Mbretërore të Saudisë, vdes. Ka lindur në vitin 1915. Ka ushtruar disa funksione ndërsa ka marrë pjesë edh enë disa beteja, në të cilat është vendosur për unifikimin e mbretërisë. Ka vdekur pas një sëmundje dyvjeçare.    
         
         
         
  22 dhjetor 1299 Beteja Merexh el-Muruxh

Mahmud Gazani, sulltan i dinastisë ilhanijje, zhvillon një betejë me Nasir Klavunin, sulltanin e dinastisë memluke, në lindje të Himsit, në vendin e quajtur Merexh el-muruxh. Fitorja i takoi Mahmud Gazanit.

   
         
         
         
  22 dhjetor 1989 Çausheshku rrëzohet nga pushteti

Presidenti komunist i Rumanisë, Nikolae Çaushesku rrëzohet nga Ion Iliesku pas ditëve konfrontimesh të përgjakshme. Çaushesku dhe gruaja e tij, Elena, ikin nga Bukureshti me një helikopter ndërsa protestuesit shpërthejnë në brohoritje. Më pas çifti Çaushesku ndalohen nga ushtria; ditën e Krishtlindjeve, gjykohen, dënohen me vdekje nga një gjykatë ushtarake nën akuza për gjenocid, dhe ekzekutohen. Lajmi mbi vrasjen e tyre shtoi shqetësimet mes udhëheqësve të mbetur komunistë në Evropën Lindore.

   
     
  22 dhjetor 1992 “Arkivat e Terrorit”

“Arkivat e Terrorit” zbulohen në një stacion policie në periferi të Asuncion, kryeqyteti i Paraguajit. Avokati i të drejtave të njeriut Dr Martín Almada, ishte në kërkim për fotografi të një ish-të burgosuri. Në vend të saj, ai gjeti dosjet ku përshkruheshin fatet e mijëra amerikano-latinëve që ishin rrëmbyer, torturuar dhe vrarë nga shërbimet e sigurimit të Argjentinës, Bolivisë, Brazilit, Kilit, Paraguajit, dhe Uruguajit, në kuadër të Operacionit Condor. “Arkivat e Terrorit” përmbajnë të dhëna rreth 50-mijë njerëzve të vrarë, 30-mijë të zhdukurve dhe 400-mijë të burgosurve. Në maj të vitit 2000, një mision i UNESCO-s vizitoi Asuncion pas një kërkese nga autoritetet e Paraguajit për përfshirjen e arkivave të terrorit në Kujtesën e Regjistrit të Botës, pjesë e një programi që synon ruajtjen e trashëgimisë dokumentare të njerëzimit.

   
     
  23 dhjetor  1941 Japonia pushton Hong Kongun    
    Në gjysmën e parë të shekullit të XX-të, Japonia ishte superfuqia e Azisë Juglindore. Në aktivitetet e saj ushtarake, ajo kishte pushtuar disa shtete, duke përfshirë këtu edhe Hong Kongun, që ishte koloni e Britanisë së madhe. Disa ditë më parë, Japonia pati sulmuar SHBA-të, veprim ky që çoi në përdorimin  armëve nukleare nga SHBA-të.    
  23 dhjetor 1954 Transplantimi i veshkave    
    Transplantimi i parë i suksesshëm i veshkave u krye nga mjekët J. Hartwell Harrison dhe Joseph Murray, në Boston, në Spitalin Brigham. Procedura u bë mes binjakëve identik Ronald dhe Richard Herrick për të eliminuar çdo problem nga ndonjë reaksion i sistemit imun. Për këtë dhe punën e mëtejshme në fushën e transplantit, Dr Murray u nderua me çmimin Nobel për Mjekësi në vitin 1990. Marrësi i veshkës, Richard Herrick, vdiq tetë vjet pas transplantimit.  
  23 dhjetor 1976 Libia sponsorizon një marrëveshje paqeje në Filipine    
    Libia bëhet sponsore e një marrëveshje ndërmjet qeverisë filipineze dhe myslimanëve, sipas së cilës këtyre të fundit iu jepet vetëqeverisje në jug të Filipineve.  
  24 dhjetor 909 Themelohet dinastia fatimite

Rrymat ekstreme shiite, në përpjekje për të përhapur idetë e tyre në botën islame, mëtonin themelimin e një shteti, të cilin do ta përdornin si instrument për këtë gjë. Themelues kryesor të këtij shteti janë katër: Halvani, Ebu Sufjani, Ibn Hushebi dhe Ebu Abdullah shiiti. Dy të parët kishin aktivitetin në Magreb ndërsa dy të fundit në Jemen. Fillimisht u fokusuan në shpërndarjen e ideve dhe mendimeve të tyre ndërsa më pas, kur fituan ithtarë të shumtë, filluan edhe me aktivitete ushtarake, të cilat zgjatën disa vite me radhë. Në qytetin Rekadeh, pas këtyre triumfeve ushtarake, më 4 rebiu-l-uhra 297 h., u shpall themelimi i shtetit fatimit.

   
     
  24 dhjetor 1851 Në Uashington digjet Biblioteka e Kongresit

Në prag të festave të fundvitit, një shkëndijë nga një sobë në Bibliotekën brenda Kapitolit shkaktoi zjarr dhe djegien e shumë prej koleksionit të Bibliotekës. Pas zjarrit, arkitekti Thomas Walter krijoi dhomën e parë metalike të padepërtueshme nga nxehtësia a zjarri. Kjo dhomë mbeti në përdorim për 46 vjet, deri në 1897, kur Biblioteka e Kongresit u vendos në ndërtesën e njohur tani si Thomas Jefferson Building.

   
  24 dhjetor 1924 Shqipëria shpallet republikë

Ahmet Zogu hyri triumfalisht në Tiranë pas rrëzimit të Fan Nolit. Deri atëherë Shqipëria ishte principatë. Zogu i kërkoi parlamentin për të përcaktuar një sistem qeverisës. Parlamenti miratoi shpejt një kushtetutë të re, shpalli Shqipërinë republikë, dhe i dha Zogut kompetenca të pakufizuara (diktatoriale). Kushtetuta parashikonte një republikë parlamentare me një president të fuqishëm si në krye të shtetit edhe të qeverisë. Asambleja Kombëtare e zgjodhi Ahmet Zogun president për një mandat shtatë-vjeçar, dhe po kjo Asamble, me pak ndryshime kushtetore, e shpalli Zogun mbret më 1 shtator 1928. Deri në vitin 1991, Zogu ishte i vetmi shqiptar që kishte mbajtur titullin “President i Repubikës”. Gjatë viteve të komunizmit Shqipëria kishte Kryetar të Presidiumit të Kuvendit Popullor.

   
     
  25 dhjetor 1642 Lindi Isak Njutoni    
    Isak Njuton  ishte një fizikant astronom i cili është konsideruar gjerësisht si një nga shkencëtarët më ë mëdhenj të të gjitha kohërave dhe një figurë kyçe në revolucionin shkencor. Libri i tij “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” (Principet Matematike të Filozofisë Natyrore), botuar së pari në vitin 1687, hodhi themelet për “mekanikën klasike”. Njutoni ka ndërtuar teleskopin e parë praktik që reflekton dhe zhvilloi teorinë e ngjyrës në bazë të vëzhgimit se një prizëm zbërthen dritën e bardhë në shumë ngjyra të spektrit të dukshëm. Ai ka formuluar edhe një ligj empirik të ftohjes dhe ka studiuar shpejtësinë e zërit . Ai refuzoi të marrë urdhra nga Kisha e Anglisë, ndoshta sepse ai nuk besonte doktrinën e Trinisë.    
  25 dhjetor 1741 Zbulohet centrigrada    
    Astronomi suedez Anders Celsius zbulon shkallën Centigradë sipas së cilës pika i ngrirjes së ujit caktohet 0 gradë dhe pika valuese 100 gradë (Celsius).    
  25 dhjetor 1886 LINDI BAHITHE BADIJE    
    Është nga myslimanet e përkushtuara në Egjipt për të përmirësuar gjendjen e femrës myslimane në përputhje me mësimet islame. Emrin e vërtetë e kishte Melek Hifni Nasif.    
     
  25 dhjetor 1918 LINDI ENVER SADATI    
    Lindi presidenti i Egjiptit, Enver Sadati, i cili do të mbahet mend për luftën me Izraelin por edhe paqen me të.  
  25 dhjetor 1979 Rusia pushton Afganistanin

Trupat sovjetike hyjnë në Afganistan, për të mbështetur qeverinë e Babrak Karmalit. Në luftën që zgjati 10 vjet, Bashkimi Sovjetik humbi rreth 27 mijë ushtarë.

   
     
  26 dhjetor 1846 Donner Party

Një grup njerëzish që ishin nisur drejt perëndimit amerikan, të bllokuar për disa javë nga dëbora në rajonin malor të Sierra Nevadës, mbetën pa ushqim, dhe kthehen në kanibalizëm. Ata ishte një grup emigrantësh që po udhëtonin në karvan drejt Kalifornisë. Ngjarja ka hyrë në histori si Donner Party (Donner është emri i liqenit pranë vendit ku ndodhi ngjarja). Nga 87 anëtarët e karvanit, vetëm 48 mbijetuan. Historianët e kanë përshkruar këtë ngjarje si një nga tragjeditë më të tmerrshme në historinë e Kalifornisë dhe të emigrimit drejt perëndimit amerikan.

   
  26 dhjetor 1941 Themelohet organizata ‘Shqipëria e Lirë’

1941 – I liruar nga internimi në Francë, me ndihmën e Konsullit amerikan, Kosta Cekrezi kthehet në Boston, ku themelon organizatën Shqipëria e Lirë, e përbërë nga elementë demokratë liberalë, që kishin si qëllim ndalimin e kthimit të Zogut në Shqipëri, pas luftës. Çekrezi u zgjodh kryetar i komitetit të organizatës Shqipëria e Lirë, ndërsa nën kryetar, përfaqësuesi i saj në Londër, Tajar Zavalani. Organizata Shqipëria e Lirë kishte edhe gazetën e saj të përjavshme, Liria, e cila vazhdoi të botohej deri në fund të viteve 1980.

   
       
  26 dhjetor 1990 Ali Hameniu konfirmon mbështetjen e tij për fetvanë kudnër Selman Rushdie    
    Autoritetet iraniane më parë patën nxjerrë një dekret fetar sipas të cilit bëhej thirrje për ta vrarë Selman Rushdie, një shkrimtar indiano-anglez, i panjohur më parë në nivel botëror. Shkak ishte vepra e tij ‘Vargjet satanike’, në të cilën përbuz e përqesh fenë. Kjo fetva në fakt vetëm sa i dha famë globale këtij autori, i cili në shkrimet e tij blasfemonte me fenë, andaj është parë si hap i gabuar dhe me pasoja.    
  26 dhjetor 2004 Cunami në Indonezi    
    Më 26 dhjetor 2004, ndodhi një nga katastrofat natyrore më shkatërrimtare të epokës moderne: një tërmet nënujor në Oqeanin Indian që shkaktoi me qindra e mijëra të vdekur. Një tërmet i tillë rezultoi si i treti më i fuqishëm i 40 viteve të fundit, pas tërmetit që goditi Valdivian në Kili më 22 maj 1960 dhe ai që goditi Alaskën në vitin 1964. Cunami shkaktoi një seri valësh gjigande jo normale që shkuan deri në 15 metra. Këto të fundit, goditën në forma gjigante cunami zona të mëdha bregdetare të Azisë, mes 15 minutash dhe dhjetë orë pas rënies së tërmetit. Cunami, goditi dhe shkatërroi pjesë të rajonit bregdetar të Indonezisë, të Sri Lankës, Indisë, Tajlandës, Birmanisë, Bangladeshit dhe të Maldiveve, duke arritur të prekë edhe brigjet e Somalisë dhe të Kenias (prej më shumë se 4.500 kilometra nga epiqendra e saj).  
  27 dhjetor 1929 Likuidimi i kulakëve në Rusi    
    Sekretari i përgjithshëm sovjetik Joseph Stalin urdhëron “likuidimin e kulakëve si klasë” në përpjekje për të përhapur socializmin në fshat. Dhe kulak quhej çdo fshatar që kishte dy lopë dhe 5 hektarë tokë në zotërim. Kjo ishte periudha e kolektivizimit të fshatit, një politikë që çoi në sekuestrime, vrasje, arrestime, burgosje, internime; në rënien e prodhimit dhe në zinë e madhe të bukës në fund të viteve 1920.    
  27 dhjetor 1936 Vdes Mehmet Akif Ersoj    
    Mehmet Akif Ersoj lindi në Stamboll më 20 Dhjetor 1873 në një familje intelektuale fetare. Në vitin 1893 u diplomua në Fakultetin e Veterinarisë, ku ishte shpallur studenti më i mirë. Në vitin 1894 filloi punën si inspektor i veterinarisë, ku iu dha rasti të shëtisë dhe të vizitojë shumë qytete e zona të ndryshme të shtetit. Në vitin 1918 u emërua sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Lartë Islam ndërsa në qershor të vitit 1920 u zgjodh deputet i Bordurit dhe u pranua nga Kuvendi Popullor. Teksti që shkroi në garën për himnin e shtetit, u lexua në Kuvendin Popullor më 1 Mars 1921, kurse më 21 Mars 1921 u pranua zyrtarisht. Në vitin 1923 me ftesë të mikut të tij Abas Halim Pashait ai shkon në Kajro të Egjiptit. Pjesën tjetër të jetës së tij do ta kalonte atje duke dhënë mësim në Universitetin e Egjiptit, në Katedrën e Gjuhës dhe Letërsisë Turke. Në vitin 1935 do të sëmurej rëndë dhe në mbrëmjen e ditës së diel, më 27 Dhjetor 1936, në ora 19:45, ndërroi jetë në Stamboll, në moshën 63 vjeçare. Ditën e hënë, me 28 Dhjetor 1936, pas namazit të drekës, në Xhaminë Bajazit u fal namazi i xhenazes, në praninë e mijëra admiruesve, kryesisht studentë universitarë, të cilët, në shenjë nderimi, e bartën me duart e tyre deri në varrezat e dëshmorëve në Edirnekapı.

[https://orientalizmi.wordpress.com/2013/10/07/mehmet-akif-ersoj-shqiptari-qe-shkroi-himnin-e-flamurit-turk/ ]

   
  27 dhjetor 1945 Themelohen Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar    
    Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar themelohen me nënshkrimin e një marrëveshje nga 29 vende. Të njohur kolektivisht si institucionet Bretton Woods (emrit i qytezës në New Hampshire, SHBA), ku u themeluan nga delegatët e 44 vendeve në korrik të vitit 1944, Banka dhe FMN-ja janë shtyllat binjake që mbështesin strukturën e rendit ekonomik dhe financiar botëror.  
  28 dhjetor 1612 Galileoi vëzhgon Neptunin    
    Galileo Galilei bëhet astronomi i parë që vëzhgon planetin Neptun, ndonëse ai gabimisht e quajti atë një yll të palëvizshëm. Për këtë arsye, Galilo nuk njihet si zbuluesi i Neptunit, megjithëse disa shkencëtarë thonë se në shënimet e tij, astronomi italian thotë se ylli dukej sikur lëvizte, siç është veçoria e planetëve.  
  28 dhjetor 1914 Franca dhe Rusia protestojnë ndaj Italisë

Franca dhe Rusia protestojnë pranë Italisë, pasi trupat e saj kishin pushtuar Vlorën dhe flota italiane kontrollonte portin. Italia u justifikua se ushtria kishte hyrë në Vlorë me kërkesën e Esad Pashë Toptanit, ndërsa Shqipëria po përfshihej nga anarkia. Historianët thonë se Italia kishte vepruar për t’i treguar Austrisë se nëse Vjena nuk ndalte sulmin ndaj Serbisë, Roma si kundër-përgjigje do të vazhdonte përparimin në territorin shqiptar.

   
  28 dhjetor 1977 KARTERI REFUZON THEMELIMIN E PALESTINËS SI SHTET I PAVARUR    
    Presidenti amerikan shpall refuzimin e tij për themelimin e shtetit të pavarur të Palestinës.  
  29 dhjetor 1918 Takim i shqiptarëve në SHBA    
    1918 – Federata Pan-Shqiptare e Amerikës, Vatra, nën kryesinë e Anastas Pandelit, zhvillon një konference për krijimin e një Fondi Monetar Kombëtar, për të mbështetur çështjen e të drejtave kombëtare në Konferencën e Paqes në Paris. Në përgjigje të thirrjes, emigrantët shqiptarë në Shtetet e Bashkuara mblodhën një shumë prej 150 mijë dollarësh, pjesa më e madhe e së cilës iu dërgua përfaqësuesve të Vatrës në Paris për të ndihmuar përpjekjet e tyre në mbrojte të pavarësisë dhe tërësisë tokësore të Shqipërisë.  
  29 dhjetor 1944 Çlirimi i Shqipërisë

Shqipëria çlirohet nga partizanët. Pas çlirimit nga pushtimi nazist, vendi u bë shtet komunist.

   
  29 dhjetor 1947 Ndahet Palestina    
    Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara rekomandon ndarjen e Palestinës. Plani i hartuar pas mbarimit të mandatit të kontrollit britanik, do të çojë në krijimin e shteteve të pavarura arabe dhe hebraike dhe status të posaçëm ndërkombëtar për qytetin e Jeruzalemit.  
  30 dhjetor 1924 Zbulohet galaksi e re    
    Astronomi amerikan Edwin Hubble shpalli ekzistencën e një galaksie tjetër krahas “Udhës së Qumështit. Deri atëherë, shkencëtarët besonin se “Udha e Qumështit ishte e vetmja galaksi. Hubble (20 nëntor 1889 – 28 shtator 1953) luajti një rol vendimtar në krijimin e fushës së astronomisë ekstragalaktike dhe në përgjithësi konsiderohet si një nga kozmologët më të rëndësishëm vëzhgimor të shekullit të 20-të. Hubble është i njohur për teorinë, tashmë Ligji Hubble, se ngadalësia e lëvizjes së një galaktikë rritet me distancën e saj nga toka, duke nënkuptuar se universi po zgjerohet. Hubble është i njohur edhe për mbledhjen e dëshmive të konsiderueshme rreth “mjegullnajave” për të cilat thotë se janë në fakt galaktika përtej Rrugës së Qumështit.  
  30 dhjetor 1985 Arrestime në Kosovë

Mbi 100 arrestime kryen në Kosovë, ndërsa autoritetet jugosllave thane se kishin zbuluar një komplot për nxitjen e separatizmit dhe nacionalizmit shqiptar. Shumë prej të arrestuarve ishin mësues të ndryshëm që ishin diplomuar nga Universiteti i Prishtinës. Gjatë hetimeve, autoritet zbuluan se organizata ilegale e quajtur Lëvizja e Çlirimit synonte pavarësinë e “Shqipërisë së Madhe” me përfshirjen e trojeve të banuara nga shqiptarët në Serbi, Mal të Zi e Maqedoni. Sipas hetimeve, Lëvizja e Çlirimit ishte një nga grupet më të organizuara që vepronte në fshehtësi të plotë, dhe në shumë drejtime ishte krejt ndryshe nga organizatat e tjera ilegale shqiptare. Në radhët e anëtarëve të saj kishte oficerë të ushtrisë jugosllave dhe informatorë brenda forcave të sigurimit, çka e bënte të vështirë për t’a goditur. Lëvizja e Çlirimit të Kosovës ishte angazhuar në akte sabotimi, kishte rekrutuar anëtarë dhe botuar pamflete, krahas futjes kontrabandë në Kosovë të armatimeve dhe municioneve, pajisjeve të komunikimit dhe shtypit dhe foto-kopjimit, ndërsa mbante lidhje me komunitetet shqiptare në mërgim në perëndim.

   
  30 dhjetor 1992 VDES HOXHA MAHMUD SAVVAF    
    Një nga predikuesit më në zë të myslimanëve në shekullin e XX-të. Ishte ngritur kundër ndarjes së Palestinës dhe kishte themeluar shoqatën ‘Shpëtimi i Palestinës.’ Ligjërimet dhe këshillat e tij kanë lënë gjurmë të pashlyera. Ka predikuar në Afrikë dhe Azi ndërsa ka luajtur role dhe në revolucionin në Algjeri.    
  30 dhjetor 2006 Ekzekutohet Sadam Huseini    
    Ish-presidenti irakian Sadam Husein ekzekutohet me varje, pasi u gjykua nga Gjykata Speciale e Irakut dhe u gjet fajtor për krime kundër njerëzimit (për vrasjen e 148 Shi’itëve të Irakut në qytetin Dujail në vitin 1982, si hakmarrje për një atentat kundër tij).  
  31 dhjetor 1695 Taksa e dritares në Angli

Taksa e dritares vendoset në Angli, duke shkaktuar që shumë pronarë shtëpish t’i mbyllnin dritaret me tulla për të shmangur taksën.

   
     
  31 dhjetor 1981 LIBIA DHE SAUDIA KTHEJNË LIDHJET E MËHERSHME

Për shkak të mospajtimeve ndërmjet dy shteteve, lidhjet diplomatike qenë shkëputur. Në fund të vitit 1981, këto lidhje filluan prapë.

   
  31 dhjetor 1999 Vdes Ebul Hasen Nedviu    
    Njëri nga dijetarët dhe mendimtarët më të mëdhenj myslimanë të Indisë dhe jo vetëm, Ebu Hasan Nedviu, ka lindur dhe është edukuar në Indi. I specializuar në shkenca islame, ai do të depërtojë në tërë botën islame me artikujt dhe librat e tij. ka themeluar kompleksin shkencor islam në Indi. Ai vazhdon, edhe pas vdekjes, të jetë një ndër autorët e lexuar shumë në botën islame.